Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
0

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
"Είμαστε πολύ περήφανοι για το μείγμα μας, αλλά κάνει την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Το βάζουμε κυρίως στα μυρωδικά. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μείγματα βοτάνων, μπαχαρικών και τσαγιού"..... Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

 

Η Sparoza είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργεί μείγματα από βότανα και μπαχαρικά, την οποία τρέχουν μόνο γυναίκες. Η Έφη Εκμετζόγλου που είχε την ιδέα έχει καταγωγή από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας και αποφάσισε να βγάλει προς τα έξω τους πειραματισμούς με τα βότανα που έκανε στην κουζίνα, όταν μαγείρευε για την οικογένειά της. 

 

Κάπως έτσι γεννήθηκε το μαγαζί πριν από έναν χρόνο στα Εξάρχεια, ένα πανέμορφο κατάστημα γεμάτο ευωδιές από το εργαστήριο που συσκευάζουν τα μπαχαρικά, στην οδό Μαυρομιχάλη. Τα προϊόντα τους γίνονται με εκλεκτά υλικά, έχουν εξαιρετικές συσκευασίες και είναι ιδανικά δώρα για όσους είναι αγαπούν το μαγείρεμα και τις ιδιαίτερες γεύσεις. Στην Sparoza βρίσκεις όλων των ειδών τα μείγματα, από άνθος αλατιού με μυρωδικά μέχρι βότανα και μπαχαρικά σε δικές τους αναμίξεις. «Σε αρκετά από τα μείγματα μας χρησιμοποιούμε ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού», λέει η Τίνα Βούλγαρη που είναι ανιψιά της Έφης.

 

Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μείγματα βοτάνων, μπαχαρικών και τσαγιού. Το τελευταίο διάστημα διαθέτουμε και μερικά ακόμη προϊόντα, όλα μόνο από Έλληνες παραγωγούς που ζηλέψαμε, κατά κάποιο τρόπο.

 

 

«Είχαμε δοκιμάσει όσα έβρισκες στο εμπόριο, αλλά δεν μας έκαναν σαν ποιότητα οπότε έχουμε μπει σε αυτήν την χρονοβόρα διαδικασία να αγοράζουμε και να τα ξεφλουδίζουμε, τα φτιάχνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία σαν να έχει αρκετή ζέστη για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια και να διατηρήσουν το άρωμα τους και μάλιστα τις μέρες που τα ετοιμάζουμε δίνουμε σε κάθε πελάτη και μια σακούλα. Είμαστε πολύ περήφανοι για το μείγμα μας, κάνει την διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Το βάζουμε κυρίως στα μείγματα μας για μαγειρική αλλά και στο μείγμα μας για κόκκινο κρασί. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μείγματα βοτάνων, μπαχαρικών και τσαγιού. Το τελευταίο διάστημα διαθέτουμε και μερικά ακόμη προϊόντα, όλα μόνο από Έλληνες παραγωγούς που ζηλέψαμε, κατά κάποιο τρόπο. Θεωρούμε ότι στα μείγματα έχουμε εξαιρετικά προϊόντα οπότε ψάξαμε ποια είναι τα αγαπημένα μας και από άλλα είδη. Η διευθύντρια είναι η θεία μου και ξεκίνησε με κάποιους πειραματισμούς, μόνη στην κουζίνα  πάντα έπαιζε με αυτά».

 

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
«Σε αρκετά από τα μείγματα μας χρησιμοποιούμε ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού», λέει η Τίνα Βούλγαρη.....Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

 

«Άρχισε να βρίσκει περίεργα μείγματα, τα οποία δοκιμάζαμε σε τραπέζια με κόσμο και πάντοτε έπαιρνε πολύ καλές κριτικές. Μένει στα Εξάρχεια και κάποια στιγμή άρχισε να τα δίνει σε κάποια κοντινά μαγαζιά της περιοχής και πήγαν πολύ καλά. Πριν από ένα χρόνο επομένως πάρθηκε η απόφαση να γίνει αυτό επαγγελματικά και όσο καλύτερα μπορούμε. Στην πορεία αποκτήσαμε και νέα προϊόντα πέρα από αυτά που είναι για μαγειρική, για το τσάι ή το κρασί. Σε συνεργασία με το σεφ Δημήτρη Χωματά φτιάξαμε και τρεις καινούργιες σάλτσες που είναι γλυκές και πικάντικες και τρία ζελέ κρασιού που είναι τα μοναδικά στην ελληνική αγορά. Όσο πάει αυτό μεγαλώνει και βρίσκουμε καινούργιες ιδέες συνεχώς. Το πιο ξεχωριστό που μπορεί να βρει κάποιος εδώ είναι τα καινούργια μας προϊόντα. Οι τρεις σάλτσες. Είναι ξεχωριστές λόγω των υλικών αλλά και στην χρήση τους. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσεις σαν ντιπ, αλλά και να μαγειρέψεις με αυτές. Και έχουμε βάλει συνταγές για το πως θα μαγειρευτούν. Και οπωσδήποτε τα ζελέ κρασιού που είναι μια σειρά προϊόντων το λευκό, το ροζέ και το κόκκινο που δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα, συνοδεύουν πλατό τυριών και αλλαντικών και είναι πολύ ιδιαίτερα».

 

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
«Άρχισε να βρίσκει περίεργα μείγματα, τα οποία δοκιμάζαμε σε τραπέζια με κόσμο και πάντοτε έπαιρνε πολύ καλές κριτικές.... Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

 

«Το μεγαλύτερο σουξέ είναι το shaman tea και φεύγει ειδικά το χειμώνα και τα Χριστούγεννα με το κρύο. Είναι εθισμένος ο κόσμος με αυτό. Πάει πάρα πολύ καλά. Δεν πουλάμε σκέτα βότανα. Έχουμε τα μείγματα μας οπότε βρίσκει ο καθένας την γεύση που του ταιριάζει. Είναι πολύ καλό για όσους ασχολούνται με την μαγειρική και κάνουν τους πειραματισμούς τους αλλά προϊόντα όπως τα 15 βότανα της μεσογείου μπορείς απλά να το φας πάνω σε ψωμί με λάδι. Αυτά που φτιάχνουμε εδώ είναι επίσης κατάλληλα και για ειδικές διατροφές, vegan, vegetarian, κτλ. οπότε τείνουν για μια πιο υγιεινή διατροφή. Ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός που έρχεται. Από πάρα πολύ νέα παιδιά, μεγαλύτερες κυρίες, οικογένειες με παιδιά. Βλέπουμε πολύ κόσμο. Κυρίως έρχονται από τη γειτονιά το Σάββατο μετά την λαϊκή στην Καλλιδρομίου αλλά και από όλη την Αθήνα. Πάντα ακούμε ‘τι ωραία που μυρίζει εδώ’.  Ειδικά όταν κάνουμε την παραγωγή μυρίζει όλη η γειτονιά». 

 

sparoza.gr

 

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
"Είναι πολύ καλό για όσους ασχολούνται με την μαγειρική και κάνουν τους πειραματισμούς τους αλλά προϊόντα όπως τα 15 βότανα της μεσογείου μπορείς απλά να το φας πάνω σε ψωμί με λάδι. Αυτά που φτιάχνουμε εδώ είναι επίσης κατάλληλα και για ειδικές διατροφές, vegan, vegetarian".... Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
.Πάντα ακούμε ‘τι ωραία που μυρίζει εδώ’. Ειδικά όταν κάνουμε την παραγωγή μυρίζει όλη η γειτονιά». ...Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Sparoza στα Εξάρχεια: το πιο τέλειο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και το πιο μυρωδάτο τσάι Facebook Twitter
Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ