Αυτή είναι η ανερχόμενη drag σκηνή της Αθήνας

Αυτή είναι η ανερχόμενη drag σκηνή της Αθήνας Facebook Twitter
0

Μεσημέρι, ώρα αιχμής στην οδό Ερμού, που, εκτός από περαστικούς και αθεράπευτους shoppers, είναι γεμάτη τουρίστες. Τρεις γενναίες και με έντονο ταμπεραμέντο drag queens έχουν σκαρφαλώσει στο σιντριβάνι που βρίσκεται στη μέση του πεζόδρομου, αγνοώντας τον προφανή κίνδυνο να γλιστρήσουν τα τακούνια τους στο βρεγμένο μάρμαρο, αλλά και τις αντιδράσεις του κόσμου. Η Zackie Oh, η ΔούKISSα και η Chraja, από τις πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νέας και ανερχόμενης αθηναϊκής drag σκηνής, ποζάρουν στον φακό, επιστρατεύοντας ερωτισμό, ανυπέρβλητο star quality και δεν δίνουν δεκάρα για κανέναν. Τουρίστες και ντόπιοι γρήγορα μαζεύονται γύρω τους και τις φωτογραφίζουν με τα κινητά τους. «5 euros per photo! This is our cashier!», φωνάζει η ΔούKISSα στους τουρίστες, υποδεικνύοντας ως ταμία τη δική μας Μερόπη, που μας ακολουθεί τραβώντας βίντεο, και όλοι ξεσπούν σε γέλια και ιαχές θαυμασμού.

Το πρώτο πράγμα που θα περάσει ίσως από το μυαλό ενός Αθηναίου στο άκουσμα της λέξης drag είναι το μαγαζί της οδού Ζαν Μωρεάς, οι θρυλικές πλέον «Κούκλες», που επί 23 χρόνια αποτελούν τον πυρήνα του drag show στην Ελλάδα κι έχουν ταυτιστεί σχεδόν με τον όρο. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια μια νέα φουρνιά drag queens έχει αρχίσει να κατακτά με σταθερά ανοδική πορεία την αθηναϊκή νύχτα (και τα social media). Οι νέες αυτές βασίλισσες έρχονται από ένα διαφορετικό background, με μια ορμή, μια «καύλα» σαρωτική, όπως λένε και οι ίδιες, για τον χώρο του entertainment, έτοιμες να εξηγήσουν τι ακριβώς είναι drag και ποιες είναι οι συχνές παρανοήσεις που όλοι μπορούμε να κάνουμε όταν μιλάμε γι' αυτό.

Αμέσως σε τσαλακώνει, σου βάζει μια ταμπέλα, από το ότι είσαι τραβεστί μέχρι κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Ως drag queen προβάλλεις ένα άλλο φύλο, οπότε ο κόσμος ρωτάει αυτομάτως "α, θέλεις ν' αλλάξεις φύλο;", απλώς γιατί δεν γνωρίζει ότι το drag είναι μια τέχνη και όχι φυλομετάβαση.

Στο γραφεία μας φτάνουν ο Ζακ, ο Γιώργος και ο Χρύσος. Καθένας τους σέρνει και από ένα μικρό trolley bag σε διαστάσεις χειραποσκευής. Είναι το survival kit κάθε drag queen ή, καλύτερα, κάποιου είδους «βαλιτσάκι του Σπορτ Μπίλι», καθώς, πάρα το μικρό τους μέγεθος, μόλις τα ανοίγουν από μέσα τους ξεχύνονται περούκες, περίτεχνα headpieces, παλέτες μακιγιάζ, λακ, κορσέδες, καλσόν, τούλια, φτερά και ψεύτικες βλεφαρίδες. «Το ξέρεις ότι θέλουμε περίπου ένα δίωρο να βαφτούμε και να ετοιμαστούμε, έτσι; Και θα σου κάνουμε τα απλά! Σ' το λέω γιατί είναι πράγματα που χρειάζεται μια drag queen για να ετοιμαστεί και μπορεί να μην τα ξέρεις», με ενημερώνει ο Γιώργος. Το μακιγιάζ τους προϋποθέτει άριστο contouring (αν δεν σας το έχει μάθει ακόμα η Kim Kardashian, πρόκειται για τεχνική φωτοσκιάσεων στο μακιγιάζ που χαρίζει στο πρόσωπο έντονα κοψίματα), σταθερή βάση foundation, βάση για τη σκιά κι έπειτα μείξη σκιών διαφόρων χρωμάτων για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, σταθερό χέρι για το περίγραμμα των χειλιών και την εφαρμογή του eyeliner με έντονες γραμμές, και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται για πολλή ώρα (και μιλάμε μόνο για το βάψιμο και όχι για το ντύσιμο). Τελικά, σε δύο ώρες ακριβώς έχω μπροστά μου τη Zackie Oh, τη ΔούKISSα και την Chraja − συστηνόμαστε από την αρχή.

Αυτή είναι η ανερχόμενη drag σκηνή της Αθήνας Facebook Twitter
«Μου αρέσει να διασκεδάζω τους άλλους, να είμαι αυτός που προκαλεί το γέλιο στην παρέα, αυτό με τραβάει στο drag, η κοινωνικότητα που έχει», λέει η ΔούKISSα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Και οι τρεις ασχολούνται επαγγελματικά με το drag τα τελευταία δύο χρόνια. Παρόλο που γνώριζαν την αθηναϊκή drag κουλτούρα όπως ήταν μέχρι σήμερα, κομβική στιγμή για να μαγευτούν από αυτό και ν' αρχίσουν να σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να το κάνουν και οι ίδιες υπήρξε το αμερικανικό reality show «RuPaul's Drag Race», όπου η διάσημη drag queen RuPaul, που το παρουσιάζει, αναζητά την επόμενη drag σούπερ σταρ της Αμερικής, κάτι σαν «Next Top Model», δηλαδή. «Αρχίσαμε να μαζευόμαστε σε σπίτια και να βλέπουμε το "RuPaul's Drag Race" και να ντυνόμαστε κι εμείς μεταξύ μας στην παρέα, να βγαίνουμε έτσι για ποτό», λέει η Chraja με το εντυπωσιακό ύψος (με τα τακούνια αγγίζει το 2,10), που έχει καταφέρει να χωρέσει σε ένα περίτεχνο denim drag piece DAGLARA (το fashion project του σχεδιαστή Νίκου Τσιρώνη και του εικαστικού Georges Jacotey) με λουριά, φούξια γούνα, ένα ιδιαίτερο φλοράλ headpiece και γάντια.

Μέχρι να ξεκινήσουν τα drag shows επαγγελματικά, όμως, πέρασε κάποιος καιρός. Η ΔούKISSα ήθελε πάντα να το κάνει, αλλά περίμενε ένα μικρό push, μια αφορμή, την οποία της έδωσε μια φίλη της που τις ζήτησε να κάνει drag show σε ένα πάρτι της. Στη Zackie, ενώ είχε αρχίσει ήδη ως Ζακ να βάζει θηλυκές πινελιές στο καθημερινό του/της ντύσιμο, έγινε επίσης μια πρόταση που την έκανε ν' αρχίσει να το σκέφτεται σοβαρά και η Chraja αποφάσισε να το κυνηγήσει επαγγελματικά, αφότου κέρδισε στον διαγωνισμό «Lip sync» του Kitty Kat.

«Για να γίνεις drag, σημαίνει ότι δεν σου αρέσει απλά, αλλά ότι σε πωρώνει − μόνο με ακραίες λέξεις μπορείς να το περιγράψεις», λέει αποστομωτικά η ΔούKISSα που δεν σταματά να κάνει hair flip την περούκα της. «Αμέσως σε τσαλακώνει, σου βάζει μια ταμπέλα, από το ότι είσαι τραβεστί μέχρι κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Ως drag queen προβάλλεις ένα άλλο φύλο, οπότε ο κόσμος ρωτάει αυτομάτως "α, θέλεις ν' αλλάξεις φύλο;", μόνο και μόνο επειδή δεν γνωρίζει ότι το drag είναι μια τέχνη και όχι φυλομετάβαση. Είναι όμως κατανοητό γιατί έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε trans γυναίκες να κάνουν drag show στην Ελλάδα, όποτε η υπόθεση ότι όλες οι queens είναι trans γίνεται αυτόματα. Λίγοι γνωρίζουν, ας πούμε, ότι και άντρες και γυναίκες, gay ή straight, μπορούν να κάνουν drag. Είναι τέχνη».

Αυτή είναι η ανερχόμενη drag σκηνή της Αθήνας Facebook Twitter
Το drag είναι μια "μάσκα", σε προστατεύει, ακόμα και ο κόσμος σε αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικά, είναι πιο χαλαρός απέναντί σου», λέει η Zackie Oh. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το drag δεν είναι στην κουλτούρα μας ως λαού, δεν υπάρχει ένα ισχυρό background, αν και στην αρχαία Ελλάδα τους γυναικείους ρόλους τους υποδύονταν άντρες», συμπληρώνει η Chraja. «Εμείς βγήκαμε λίγο απότομα, με αυτή την αναγέννηση που συνέβη στην drag σκηνή στην Αθήνα λόγω του "RuPaul's Drag Race", οπότε υπάρχει μια γενική σύγχυση γύρω από αυτό και χρειάζεται επεξήγηση. Από τους φίλους μου μέχρι τη μάνα μου και την αδερφή μου, έπρεπε να εξηγήσω σε όλους τι σημαίνει να είσαι cis, trans ή drag queen. Ακόμα και στο online dating, που παίζει πολύ στον gay κόσμο, συμβαίνει. Αν κάποιος δει ότι κάνεις drag συμπεραίνει αμέσως ότι είσαι trans. Δεν με στενοχωρεί όμως, γιατί το drag νομίζω ότι είναι ένας ωραίος τρόπος να συζητήσεις για όλα αυτά και να αναδείξεις τι σημαίνει ταυτότητα, φύλο. Αυτός, άλλωστε, είναι ο πυρήνας του drag, μια καλή αφορμή γι' αυτήν τη συζήτηση».

Το γεγονός ότι το drag show ξεκίνησε στην Ελλάδα με underground προδιαγραφές από trans γυναίκες προκαλεί ακόμα μία σύγχυση αναφορικά με όλους τους drag performers. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν κάνοντας drag show θεωρείσαι αυτόματα, εκτός από trans, και εργάτρια του σεξ. «Αυτό το κομμάτι είναι κάτι πολύ διαφορετικό, δεν σχετίζεται εξ ορισμού με το drag. Καθένας μπορεί να είναι drag και ό,τι άλλο θέλει. Δεν είναι τόσο απλό βέβαια, γιατί δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι οι trans γυναίκες που κάνουν και drag show αναγκάζονται, κατά κάποιον τρόπο να γίνουν εργάτριες του σεξ, καθώς είναι αποκλεισμένες από άλλα εργασιακά περιβάλλοντα. Αυτό είναι δικαίωμά τους, το περιθώριο στο οποίο βρίσκονται όμως είναι μια συνθήκη που πρέπει να μας αφορά περισσότερο», εξηγεί η Chraja.

Αυτή είναι η ανερχόμενη drag σκηνή της Αθήνας Facebook Twitter
H Chraja αποφάσισε να το κυνηγήσει επαγγελματικά, αφότου κέρδισε στον διαγωνισμό «Lip sync» του Kitty Kat. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η Zackie είναι πιο σιωπηλή σε σχέση με τις άλλες δύο συναδέλφους της. Αν την παρακολουθείς στο Facebook, δεν γίνεται μην έχεις ξεκαρδιστεί με κάποιο status της, αν την έχεις δει επί σκηνής, αποκλείεται να μη σ' έχει σαγηνεύσει. «Κόσμος που με έχει δει μόνο σε περφόρμανς ή με γνωρίζει από το Facebook, όταν με γνωρίζει και από κοντά περιμένει μια πιο extravagant προσωπικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί το drag με απελευθερώνει, μου δίνει το θάρρος και το θράσος, αν θες, να τολμήσω πράγματα που είχα παρατήσει, όπως το θέατρο − ήθελα να γίνω ηθοποιός και έχω φοιτήσει σε δραματική σχολή. Το drag είναι μια "μάσκα", σε προστατεύει, ακόμα και ο κόσμος σε αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικά, είναι πιο χαλαρός απέναντί σου».


Η ΔούKISSα, από την άλλη, κλέβει την παράσταση. Με τη βοήθεια μιας φίλης της σφίγγει τον κορσέ της «μέχρι να μου κάνει μέση δαχτυλίδι και να μαζέψει λίγο την κοιλίτσα που έχω κάνει» και πειράζει μονίμως τις άλλες δύο. Όπως φωτογραφίζονται, αστειεύεται με τις περσόνες τους και μαζί με τη Zackie (που η μπλούζα της γράφει HIV POSITIVE) καταλήγουν ότι μοιάζουν με ανέκδοτο. «Μια πουτάνα, μια οροθετικιά και μια εξωγήινη, σαν ανέκδοτο είμαστε» θα πει ΔούKISSα, για να τη συμπληρώσει η ατακαδόρισσα Zackie: «... μπαίνουν σε ένα μπαρ!».

«Μου αρέσει να διασκεδάζω τους άλλους, να είμαι αυτός που προκαλεί το γέλιο στην παρέα, αυτό με τραβάει στο drag, η κοινωνικότητα που έχει. Πέρα από την περφόρμανς, θα κατέβεις κάτω, θα μιλήσεις με τον κόσμο, θα αστειευτείς, θα τους χουφτώσεις – ου, χουφτώνουμε αβέρτα άντρες, γυναίκες! Είσαι ένας διασκεδαστής», λέει η ΔούKISSα και η Zackie συμφωνεί.

Αυτή είναι η ανερχόμενη drag σκηνή της Αθήνας Facebook Twitter
«Μια πουτάνα, μια οροθετικιά και μια εξωγήινη, σαν ανέκδοτο είμαστε», θα πει ΔούKISSα, για να τη συμπληρώσει η ατακαδόρισσα Zackie: «... μπαίνουν σε ένα μπαρ!». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η νέα γενιά των drags και συγκεκριμένα οι γυναίκες που έχω μπροστά μου τώρα, όταν δεν είναι in drag, είναι τρία μοντέρνα ομοφυλόφιλα αγόρια που σπουδάζουν και δουλεύουν, χαζεύουν στο Tinder και κάνουν μετά μανίας Instagram stories. Συνεπώς, οι αναφορές που έχουν επηρεάσει αισθητικά τις drag περσόνες τους δεν είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη ή η Μαρινέλλα. «Δεν μπορώ να μην αναφέρω τη Mαντόνα. Δεν είναι αναφορά, είναι θρησκεία», θα μου πει η Zackie, ενώ παραδόξως καμία δεν έχει σε φοβερή εκτίμηση τη Lady Gaga (όμως, σχεδόν με μια φωνή μου επιβεβαιώνουν πως αυτό που κάνει «είναι drag»!). Και ενώ το hair flip και οι κινήσεις των χειλιών την έχουν προδώσει ήδη, η ΔούKISSα παραδέχεται πως σημαντική αναφορά της είναι η Άντζελα Δημητρίου. «Κάθε γυναίκα που έχει χαράξει μια αξιοσημείωτη πορεία σε αυτό τον απαίσιο και ανδροκρατούμενο κόσμο είναι επιρροή για μένα», καταλήγει η Chraja, έχοντας σιγουτραγουδήσει το «Θάλασσα πλατιά» με την προφορά της Νάνας Μούσχουρη την ώρα που αστειευόμαστε με τις αναφορές της κάθε περσόνας.

Η Chraja εμφανίζεται σταθερά στο Shamone μαζί με τη Φιλοθέη, μια ακόμα δημοφιλή drag queen της νέας γενιάς, τις Παρασκευές, ενώ Zackie και ΔούKISSα εμφανίζονται σε διάφορα αθηναϊκά κλαμπ, πολλές φορές και ως δίδυμο. Η περφόρμανς τους συνδυάζει lip sync και χορό και πολλές φορές δικά τους τραγούδια ή και τραγούδια-παρωδίες γνωστών hits (και πάλι σε lip sync), όπως το «Ζεβρέ μου παλτό» της Zackie Oh.

Μετά τη δουλειά, συνήθως θα πάνε για ένα ποτό ή φαγητό in full drag. Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου; «Οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Πάντως, αποκλείεται να σε προσπεράσει κάποιος αδιάφορος, αν και, για να είμαι ειλικρινής, απειλή δεν έχω νιώσει. Δικοί μου άνθρωποι, ωστόσο, έχουν υποστεί λεκτική ή και σωματική βία μετά από ένα σόου, μολονότι ήταν ντυμένοι πιο διακριτικά από εμένα, οπότε ίσως είμαι απλώς τυχερός. Συμβαίνει, είναι μια πραγματικότητα στην Αθήνα του 2017», λέει η Chraja που έχει κολλήσει για φρύδια δύο μικροσκοπικά holographic όπλα από μουσαμά που έχει σχεδιάσει στο χέρι ένας φίλος της. «Τι μας είπαν τις προάλλες, να δεις;», ρωτάει η Zackie τη ΔούKISSα. «Α, ναι, ότι τα καρναβάλια τέλειωσαν!», θυμάται και ξεκαρδίζεται στα γέλια. «Δεν με ενοχλούν τέτοιου είδους αντιδράσεις, ίσα-ίσα προσπαθώ να το διασκεδάζω». «Δεν υπάρχει μέση αντίδραση», συνεχίζει η ΔούKISSα. «Είναι είτε θαυμασμός είτε μίσος, αν και εγώ ζω για τις αντιδράσεις θαυμασμού», λέει και τσεκάρει πόσα likes και «συγχαρητήρια» έχει πάρει από τους fans της το τελευταίο Instagram story της από την οδό Ερμού και το σιντριβάνι στη συμβολή με την οδό Βουλής, που κατάφεραν, μέσα σε λίγα λεπτά, να μετατρέψουν σε ένα πολύχρωμο, pop stage. 

Πρόσωπα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ