Amy
Amy


To In Edit είναι το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ μουσικών ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια και από τότε έχει ταξιδέψει σε 7 χώρες και 2 ηπείρους, από τη Βαρκελώνη όπου και ξεκίνησε μέχρι το Μπουένος Άιρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα που συγκεντρώνει ήχο και εικόνα ενώνοντας τον κόσμο της μουσικής και του σινεμά και είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται στην Αθήνα. φέτος, οι προβολές θα γίνονται από τις 24 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στην κινηματογραφική αίθουσα Άστορ με προσωποκεντρικά ντοκιμανερ και αναφορές σε πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες που χάθηκαν πρόσφατα όπως ο David Bowie, o Lemmy και η Amy Winehouse. Εκτός από τις ταινίες, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει και ένα πλούσιο σε εκδηλώσεις πρόγραμμα με μουσικές επιλογές από δημοφιλείς djs όπως ο Teranga Beat και ο Blue Lagoon. Περισσότερα μας λέει ο διοργανωτής του φεστιβάλ, Μιχάλης Σπανός.

 

— Είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται το Ιn- Edit στην Αθήνα. Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος;

Θα έλεγα ότι τα φιλμ είναι πιο προσωποκεντρικά. Οι πρωταγωνιστές είναι αυτόφωτοι σταρ. Οι ιστορίες τους συναρπαστικές και πέρα από κάθε προσδοκία. Καταλαβαίνουμε πόσο λίγα ξέραμε για καθέναν από αυτούς. Το σημαντικότερο είναι ότι θα τα δούμε σε έναν νέο, πολύ όμορφο χώρο, τον ιστορικό κινηματογράφο Άστορ, στο κέντρο της Αθήνας.

 

— Πες μας τα highlights των φετινών προβολών. Ποια ντοκιμαντέρ θα δούμε;

Kurt Cobain: Montage of heck, Amy (Winehouse), Daft Punk (Unchained), Lemmy, REM, Iggy Pop, Lou Reed και David Bowie, James Brown (Mr. Dynamite), The Residents (Theory of Obscurity) αλλά και Backstreet Boys. Μεγάλα ονόματα και σπουδαία ντοκιμαντέρ για όλα τα ακούσματα και τις προτιμήσεις.

 

Το «The Sacred Triangle» είναι ένας μικρός δικός μας φόρος τιμής στην πρόσφατη απώλεια του Bowie φέτος, αλλά και του Lou Reed πριν από 3 χρόνια.

 

— Εσύ ποιο προτιμάς;

Θα μπορούσα να πω πως όλα είναι σούπερ, αλλά είναι μάλλον κλισέ. Θα σου πω το ντοκιμαντέρ των Daft Punk, το Unchained, γιατί, παρόλο που δεν πέφτουν στην κυριολεξία οι μάσκες τους, δείχνει τη διαδρομή τους και την εκτίναξη στην κορυφή δύο καλλιτεχνών που μπορεί να μην δούμε τα πρόσωπά τους ποτέ.

 

— Τελικά, είναι το Amy Winehouse το καλύτερο ντοκιμαντέρ της περασμένης χρονιάς, όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί κριτικοί;

Το καλύτερο είναι πάντα σχετικό. Είναι, όμως, σίγουρα από τα κορυφαία και δίκαια διεκδικεί Όσκαρ. Είναι συνδυασμός ενός εξαιρετικά γυρισμένου φιλμ και της παρουσίας ενός pop idol που τάραξε τη δεκαετία των '00s και σίγουρα αυτό παίζει τον ρόλο του.

 

Μιχάλης Σπανός
Μιχάλης Σπανός
 

 

— Στο φεστιβάλ θα προβληθεί και το Sacred Triangle. David Bowie, Iggy Pop ή Lou Reed;

Δύσκολα βρίσκεις ένα πολύ σπουδαίο ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή έναν σούπερ σταρ, πόσο μάλλον με τρεις. Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα του In Edit Festival. Είναι και ένας μικρός δικός μας φόρος τιμής στην πρόσφατη απώλεια του Bowie φέτος, αλλά και του Lou Reed πριν από 3 χρόνια.

 

— Θεωρείς ενδιαφέρον το παρασκήνιο του µουσικού κόσμου;

Όχι μόνο ενδιαφέρον, το βρίσκω συναρπαστικό. Βλέπεις ιδιοφυείς καλλιτέχνες και ανθρώπινες στιγμές που δεν είχες δει ή φανταστεί και, τελικά, καταλαβαίνεις πώς και γιατί έφτασαν να είναι «δικοί σου» άνθρωποι και να βρίσκονται στ' αυτιά σου μέσω μιας κασέτας, ενός CD ή ενός mp3 player.

 

— Πες μας λίγα πράγματα για τα πάρτι του φεστιβάλ.

Φέτος αποφασίσαμε να μην πάμε μακριά από τον κινηματογράφο για να παρτάρουμε και να είναι εύκολο σε όλους τους θεατές να ακολουθήσουν μετά τις προβολές. Πάρτι θα γίνει, λοιπόν, στην «Εφημερίδα» (Βησσαρίωνος 9 & Σινά 6) δύο φορές. Μία πριν από το φεστιβάλ, την Κυριακή 21/2, το απόγευμα, με DJ Set από τον Blue Lagoon (Κορμοράνος), αλλά και στις 27/2, το μεγάλο μας πάρτι, με DJ sets από παραγωγούς του Pepper. Φυσικά, θα έχουμε και ένα opening party στον χώρο του Άστορ την Τετάρτη 24/2, μετά την προβολή των Daft Punk με DJ set από τους Λατέρνατιβ.

 

The Sacred Triangle: Bowie, Iggy & Lou 1971-1973
The Sacred Triangle: Bowie, Iggy & Lou 1971-1973

 

Daft Punk Unchained
Daft Punk Unchained

 

R.E.M. by MTV
R.E.M. by MTV

 

In- Edit

24-28 Φεβρουαρίου

Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ, Σταδίου 28

www.in-edit.gr