Η Ελένη Βιτάλη του Διονύση Σαββόπουλου

Η Ελένη Βιτάλη του Διονύση Σαββόπουλου Facebook Twitter
Γεγονός είναι, πάντως, πως οι παραστάσεις του Σαββόπουλου και της Βιτάλη στο ''Κύτταρο'' εν έτει 2015 - 16 φέρουν τον τίτλο ''Σήκω, ψυχή μου, δώσε ρεύμα'' - στίχοι του Σαββόπουλου από το οριακό ''Ζεϊμπέκικο (Μ' αεροπλάνα και βαπόρια)''. Κι αν μεταξύ των μουσικών που θα τους συνοδεύσουν, συναντάμε τον μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου (στενό συνεργάτη του Νιόνιου τα τελευταία χρόνια) και τον Δημήτρη Λάππα στις κιθάρες και το μπουζούκι, εντύπωση προξενεί η παρουσία δύο άλλων μουσικών στα πνευστά, του Θοδωρή Σούκερα στο τρομπόνι και του Δημήτρη Αγάθου στην τρομπέτα.
0

Τον Φεβρουάριο του 2014 η Ελένη Βιτάλη μίλησε στο LIFO.gr και για τον Διονύση Σαββόπουλο, μεταξύ πολλών άλλων: ''Με τον Σαββόπουλο έχω μια σχέση που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Πάντα! Με τον δημιουργό Σαββόπουλο έχω πάθει την πλάκα μου, τον βλέπω συνέχεια μπροστά μου, όπως και τον Γκάτσο''. Και λίγο παρακάτω, η τραγουδίστρια εξηγούσε πως δεν γνώρισε τον Σαββόπουλο μέσω του Αλέκου Πατσιφά - όπως θα περίμενε κανείς, μια και ανήκαν στην ίδια εταιρεία -, αλλά μέσω του συζύγου της, του μουσικού Βαγγέλη Ξύδη. 

 

Πραγματικά, ο Βαγγέλης Ξύδης το 1977, παντρεμένος ήδη με τη Βιτάλη, συμμετείχε στη θρυλική παράσταση ''Αχαρνής'' του Διονύση Σαββόπουλου μαζί με μία πλειάδα άλλων μουσικών, από τον Ηλία Λιούγκο και τον Μανώλη Ρασούλη μέχρι τη Μελίνα Τανάγρη και τον Νίκο Ζιώγαλα. Τον ίδιο καιρό και για να είμαστε ακριβείς, ένα χρόνο πριν, είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ ''Τσαντιράκι'', στο οποίο η Βιτάλη τραγουδούσε λαϊκά τραγούδια, σαν τον ''Καμηλιέρη'', τον ''Αμάραντο'' και το ''Ζωντανή θα πάω στον Άδη''. Στη Lyra το ''Τσαντιράκι'', στη Lyra και οι ''Αχαρνής''. 

 

 

Στη Lyra, επίσης, βγήκε το ΄79 και η ''Ρεζέρβα'' του Σαββόπουλου, όπου έχουμε καταγραμμένη την πρώτη επίσημη συνεργασία του τραγουδοποιού με την τραγουδίστρια σε ένα κομμάτι. Πρόκειται φυσικά για τη ''Μικρή Ελλάδα'' σε μουσική - στίχους του Σαββόπουλου, ντουέτο του με τη Βιτάλη. Εδώ, ωστόσο, υπεύθυνος για το ''πάντρεμα'' δεν ήταν ο Ξύδης, αλλά ο Πατσιφάς, που είχε τη Βιτάλη υπό την προστασία του και αγαπούσε εξίσου τον Σαββόπουλο. 

 

Τα χρόνια πέρασαν, όχι πολλά, όταν ο Σαββόπουλος κάλεσε την Ελένη Βιτάλη να συμμετάσχει στη μεγάλη συναυλία του στο Ολυμπιακό Στάδιο. Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 1983. Είχε ήδη προηγηθεί η έκδοση του προσωπικού του άλμπουμ, ''Τραπεζάκια Έξω'', με το συγκλονιστικό ''Μυστικό τοπίο'' του. Αυτό ήταν ένα από τα τραγούδια που απέδωσε σε εκείνη τη συναυλία η Βιτάλη δίπλα σε μια σειρά άλλων καλλιτεχνών - guests του Σαββόπουλου. Η συναυλία μάλιστα κυκλοφόρησε το 1999 σε συλλεκτικό CD με το τεύχος 50 του περιοδικού ''Δίφωνο'', με τίτλο ''Διονύσης Σαββόπουλος - Κάποτε στο Ολυμπιακό''. Η Μαριάννα Κορομηλά, που το '83 βρέθηκε στην Καλογρέζα ως ανταποκρίτρια του Δευτέρου Προγράμματος της ΕΡΑ, είχε την επιμέλεια της έκδοσης του CD. Αντιγράφω από το κείμενο της: ''Ογδόντα χιλιάδες συνταξιδιώτες είχαν έρθει.Τόσους χωρούσε η Καλογρέζα. Μα και όσοι δε μπόρεσαν να έρθουν, όσοι ήξεραν να κρατούν φιλίες απ' τα παλιά, ήταν εκεί. Και δεν ήταν μόνο ο κόσμος στις κερκίδες. Ήταν και όλοι εκείνοι που ήρθαν από κοντά κι από μακριά για τη γιορτή. Ο Θανάσης Βέγγος και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στον στίβο, η Σωτηρία Μπέλλου, η Δόμνα Σαμίου, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, η Δήμητρα Γαλάνη, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ελένη Βιτάλη στο πάλκο, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Ζυλ Ντασσέν, ο Γιώργος Τρόντζος στις γιγαντοοθόνες''. Αυτοί ήταν guests, έτσι; Όχι αστεία! 

 

 

Πιθανώς και λογικά, όλο και κάπου θα ξανασυναντήθηκαν συναυλιακά ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Ελένη Βιτάλη τις δεκαετίες του 1980 και του ΄90, εφόσον δισκογραφικά αυτό δεν συνέβη ποτέ άλλοτε, από το '79 με τη ''Ρεζέρβα'' ίσαμε σήμερα, τουλάχιστον σε πρωτότυπη σύνθεση του Νιόνιου. Διότι το 1987 η παρουσία της Βιτάλη στην τηλεοπτική εκπομπή του Σαββόπουλου, ''Ζήτω το ελληνικό τραγούδι'', αποτυπώθηκε και στη δισκογραφική έκδοση με την ίδια σε ένα ποτ-πουρί με δύο παραδοσιακά τραγούδια (''Σιγά καλέ την άμαξα'', ''Σάλα - Σάλα'') και δύο λαϊκά (''Τι τα θέλεις τα λεφτά'' των Γιάννη Παπαϊωάννου - Βασίλη Παπαδόπουλου και ''Μια ζωή μέσα στους δρόμους'' των Τάκη Σούκα - Βασίλη Παπαδόπουλου). 

 

Οι τέσσερις προγραμματισμένες κοινές παραστάσεις τους στο κλαμπ ''Κύτταρο'' της οδού Ηπείρου έχουν ξεχωριστή σημασία και για τους δύο. Ο Σαββόπουλος έχει ταυτιστεί με το ''Κύτταρο'' απ' όταν διένυε τη ροκ περίοδο του, αρχές των 70s. Η Βιτάλη, πάλι, εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο ανακαινισμένο ''Κύτταρο Live Club'' το 2009 μαζί με τον Haig Yazdjian και την Αρετή Κετιμέ. Στα τέλη εκείνης της χρονιάς, μάλιστα, κυκλοφόρησε και διπλό CD από τις παραστάσεις με τίτλο ''Ελένη Βιτάλη - Ζωντανό Κύτταρο''. Βέβαια, το θρυλικό ''Ζωντανοί στο Κύτταρο'' με τον Διονύση Σαββόπουλο απλά στα φωνητικά της ''Μαύρης Θάλασσας'' είχε κυκλοφορήσει το ΄71 από τη Lyra του Πατσιφά, ενώ το ''Ζωντανό Κύτταρο'' της Βιτάλη, 38 χρόνια αργότερα, από τη Legend του Γιαννίκου. Άλλα μεγέθη, άλλες καταστάσεις...

 

Η Ελένη Βιτάλη του Διονύση Σαββόπουλου Facebook Twitter

 

Γεγονός είναι, πάντως, πως οι παραστάσεις του Σαββόπουλου και της Βιτάλη στο ''Κύτταρο'' εν έτει 2015 - 16 φέρουν τον τίτλο ''Σήκω, ψυχή μου, δώσε ρεύμα'' - στίχοι του Σαββόπουλου από το οριακό ''Ζεϊμπέκικο (Μ' αεροπλάνα και βαπόρια)''. Κι αν μεταξύ των μουσικών που θα τους συνοδεύσουν, συναντάμε τον μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου (στενό συνεργάτη του Νιόνιου τα τελευταία χρόνια) και τον Δημήτρη Λάππα στις κιθάρες και το μπουζούκι, εντύπωση προξενεί η παρουσία δύο άλλων μουσικών στα πνευστά, του Θοδωρή Σούκερα στο τρομπόνι και του Δημήτρη Αγάθου στην τρομπέτα. Θα βρεθούμε όλοι εκεί, λοιπόν, και οι αναμνήσεις που μοιραία θα ακολουθήσουν δεν θα είναι πια προσωπικές του καθενός μας. Για να παραφράσω λίγο τη Μαριάννα Κορομηλά, μια τσιμεντένια αγκαλιά θα τυλίξει και τους δυο τους. Οι παραστάσεις αυτές θα είναι μια δύσκολη αναμέτρηση του παρελθόντος με το παρόν. Τό'χουμε τόση ανάγκη! Όπως τη δραμαμίνη ένας υποψήφιος ναυαγός την εποχή της απόλυτης ναυτίας...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Queer History / Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Ένας θρύλος της νύχτας που άφησε εποχή στα σκυλάδικα της ελληνικής περιφέρειας. Τόσο που ο Θάνος Αλεξανδρής τού αφιέρωσε ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο «Αυτή η νύχτα μένει».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πτώση του Χούλιο Ιγκλέσιας: Πώς ο διάσημος τραγουδιστής χάθηκε στο δικό του Τρίγωνο των Βερμούδων

Μουσική / Η πτώση του Χούλιο Ιγκλέσιας: Πώς χάθηκε στο δικό του Τρίγωνο των Βερμούδων

Ο πιο διάσημος Ισπανός τραγουδιστής πέρασε τα τελευταία 40 χρόνια κρυμμένος σε επαύλεις. Πλέον, λόγω κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση και σωματεμπορία, η ιδιωτική του ζωή βγαίνει στο φως.
THE LIFO TEAM
8 φορές που το πάρτι πήρε φωτιά - κυριολεκτικά

Μουσική / 10 φορές που το πάρτι έγινε εφιάλτης

Με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε στο ελβετικό κλαμπ την Πρωτοχρονιά, κάνουμε μια αναδρομή σε παρόμοια πολύνεκρα δυστυχήματα τα τελευταία 80 χρόνια, από τη Βοστώνη και την Αργεντινή μέχρι τη Σουηδία και τις Φιλιππίνες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Το Piandaemonium στο Μέγαρο: 12 πιανίστες και 6 πιάνα συνομιλούν και αλληλεπιδρούν

Μουσική / Πανδαιμόνιο πιάνων στο Μέγαρο Μουσικής

Το Piandaemonium, το μοναδικό παγκοσμίως συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη με τους 12 πιανίστες, θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με δυνατούς ήχους, τζαζ αναμνήσεις, Προκόφιεφ και παραδοσιακές μελωδίες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Η τυραννία του Berghain

Μουσική / H τυραννία του Berghain

Με τη νεότερη γενιά των «ρέιβερ» να στρέφεται κυρίως σε hard ή εναλλακτικά πιο εύπεπτους ήχους και τους παλιούς να αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε υποκατηγορία τέκνο ως αληθινή, το είδος έχει φτωχύνει σε πολυμορφία και τείνει να περιοριστεί στα δύο δίπολα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Ένα live οικονομικής ενίσχυσης επιζωσών έμφυλης βίας

Μουσική / Larry Gus, The Boy, Δεσποινίς Τρίχρωμη και Aeon σε ένα λάιβ για καλό σκοπό

Τέσσερις τραγουδοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Gagarin 205 για την ενίσχυση επιζωσών έμφυλης βίας, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων όσων κατήγγειλαν τον κακοποιητή τους.
M. HULOT