Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Γάλλος ονόματι Yazid Manou που εργαζόταν στο μάρκετινγκ της μουσικής βιομηχανίας και ήταν φανατικός θαυμαστής του Jimi Hendrix, άρχισε να «σκαλίζει» τη ζωή του. Η μεγάλη αγάπη του Manou για το ίνδαλμά του τον οδήγησε στο να οργανώσει μερικά από τα μεγαλύτερα αφιερώματα και ορισμένες τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του θρυλικού κιθαρίστα.

 

Ο Yazid Manou δεν είναι τυχαίος. Έχει δουλέψει για περισσότερα από 20 χρόνια με καλλιτέχνες όπως ο Steve Winwood και οι Led Zeppelin. Αλλά γι 'αυτόν, κανείς δεν συγκρίνεται με τον Jimi Hendrix.

 

Η αγάπη του Manou για τον ταλαντούχο κιθαρίστα, τον ώθησε να ερευνήσει τη ζωή του Hendrix και να συγκεντρώσει σπάνιο οπτικό υλικό και φωτογραφίες από παραστάσεις. Ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε το διάσημο -πλέον- τηλεγράφημα που έστειλε ο Hendrix στον Paul McCartney τον Οκτώβριο του 1969. Το 1998, έδωσε στον BB King αντίγραφο από ένα τζαμάρισμα που είχε κάνει με τον Hendrix, 30 χρόνια νωρίτερα, ένα ηχητικό αριστούργημα που ο βασιλιάς δεν είχε ακούσει ποτέ πριν. Στον Eric Clapton έστειλε φωτογραφίες του με τον Hendrix που ο Clapton δεν είχε δει ποτέ πριν.

 

Με τον Έρικ Κλάπτον
Με τον Έρικ Κλάπτον

 

Με τον Έρικ Κλάπτον
Με τον Έρικ Κλάπτον

 

Είναι απίστευτο να ανοίγεις το mail σου και να βλέπεις ένα κομμάτι από το παρελθόν σου. Δεν είχα δει ποτέ πριν την εικόνα, αλλά θυμάμαι πολύ καθαρά ότι πριν τραβηχτεί η φωτογραφία ήμουν στα παρασκήνια. Ο πατέρας μου μού σύστησε τον Jimi Hendrix. Με έβαλε επάνω στους ώμους του, ήταν ένας υπέροχος τύπος και ένας άνθρωπος με εκπληκτική ενέργεια.

 

Μια από τις αγαπημένες συναυλίες του Μanou ήταν αυτή που έδωσε ο Hendrix στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, στις 24 Φεβρουαρίου του 1969. Από τη συναυλία αυτή, ο δαιμόνιος Manou θυμάται ένα μικρό αγόρι, τριών ή τεσσάρων ετών, το οποίο είχε ανέβει στη σκηνή λίγο πριν από το τέλος της συναυλίας και είχε ψιθυρίσει κάτι στο αυτί του Hendrix. Ευτυχισμένο ότι η αποστολή του ολοκληρώθηκε, το παιδί κατέβηκε από τη σκηνή.

 

Στις αρχές του 2014, ο Manou είδε μια φωτογραφία από εκείνο το περιστατικό, η οποία δημοσιεύτηκε σε ένα γκρουπ για τον Jimi Hendrix στο Facebook. Συνεπαρμένος από το μυστήριο για το ποιο μπορούσε να είναι αυτό το παιδί, ο Manou είχε να αντιμετωπίσει μια ακόμη νέα πρόκληση. Ξεκίνησε δημοσιεύοντας τη φωτογραφία στα social media, σε σελίδες σχετικές με τον Jimmy Hendrix, και μερικές ημέρες αργότερα είχε την απάντησή του ως προς την ταυτότητα του παιδιού.

 

Μια από τις αγαπημένες συναυλίες του Μanou ήταν αυτή που έδωσε ο Hendrix στο Royal Albert Hall του Λονδίνου
Μια από τις αγαπημένες συναυλίες του Μanou ήταν αυτή που έδωσε ο Hendrix στο Royal Albert Hall του Λονδίνου

 

Δεν ήταν ένα απλό παιδί των hippies της εποχής. Ο μικρός δεν ήταν άλλος από τον Charley Weber, που απαθανάτισε (μαζί με την οικογένειά του) στο βιβλίο «A Day in the Life: One Family, the Beautiful People, and the End of the Sixties» ο συγγραφέας Robert Greenfield. Οι γονείς του, Tommy και Sue Weber, ήταν ένα από τα πιο μοντέρνα και εντυπωσιακά ζευγάρια στα μέσα της δεκαετίας του '60, την εποχή του «Swinging London». Ο Tommy, ένας οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, βρήκε τον δρόμο του στη μουσική γυρίζοντας ταινίες με τον Hendrix, τους Beatles και άλλα αστέρια της εποχής.

 

 

Το μικρό αγόρι συναντά τον Τζίμι Χέντριξ στη σκηνή

 

Ο Charley και ο αδελφός του επέλεξαν μια «πολύχρωμη» και παράξενα νομαδική ζωή, αποτέλεσμα των βιωμάτων στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Όταν οι γονείς τους χώρισαν στα τέλη της δεκαετίας του '60, τα αγόρια έμειναν κυρίως με τον πατέρα, ενώ έκαναν περιστασιακά δονκιχωτικές εκδρομές με τη μητέρα τους.

 

Όσο για τον Manou, μόλις ανακάλυψε την ταυτότητα του παιδιού, έψαξε και βρήκε τον 50άρη πλέον Weber μέσω e-mail, κάνοντας μια πρώτη επαφή μαζί του. Ο Charley Weber που τώρα ζει στην Τουρκία δεν είχε δει ποτέ πριν τη φωτογραφία. Μόλις αυτή έφτασε με το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, δε μπορούσε να συγκρατήσει τη χαρά του.

 

«Είναι απίστευτο να ανοίγεις το mail σου και να βλέπεις ένα κομμάτι από το παρελθόν σου. Δεν είχα δει ποτέ πριν την εικόνα, αλλά θυμάμαι πολύ καθαρά ότι πριν τραβηχτεί η φωτογραφία ήμουν στα παρασκήνια. Ο πατέρας μου μού σύστησε τον Jimi Hendrix. Με έβαλε επάνω στους ώμους του, ήταν ένας υπέροχος τύπος και ένας άνθρωπος με εκπληκτική ενέργεια».

 

Jimi Hendrix | The Last 24 Hours

 

Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, ο Charlie είχε μεγάλη αγάπη στον Hendrix. «Ήταν ο ήρωάς μου. Γι 'αυτό ήμουν τόσο ενθουσιασμένος στη συναυλία. Ο πατέρας μου είχε γυρίσει μια ταινία γι 'αυτόν κι έτσι ήμουν εξοικειωμένος με τη μουσική και το στυλ του».

 

Θυμάται τη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή: «Αν κοιτάξετε τη φωτογραφία, είναι σαν εικόνα φαντασίας βγαλμένη από την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων". Εκείνη την εποχή, ένα παιδί που περιφερόταν έξω δεν ήταν καθόλου παράξενο, υποθέτω. Κανείς δεν προσπάθησε να με σταματήσει».

 

Όσο για το τι είπε στον Jimi Hendrix, μάλλον πάνε πολλά χρόνια, αφού δεν είναι απόλυτα σίγουρος. «Τι λες όταν βλέπεις ένα μουσικό ήρωά σου; Υποθέτω ότι θα είχα πει "αγαπώ πολύ τη μουσική σας", ή κάτι σε αυτό το πνεύμα. Ή "θα μπορούσατε να παίξετε το Foxy Lady;"».

 

 

The Jimi Hendrix Experience - Foxy Lady (Miami Pop 1968)

 

O Jimi Hendrix γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 και πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 1970. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος του κιθαρίστα προήλθε από πνευμονική αναρρόφηση του εμετού του και ασφυξία ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια βαρβιτουρικών. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο Χέντριξ είχε λάβει εννέα ταμπλέτες Vesparax, 18 φορές πάνω από την επιτρεπτή δόση.

 

— Ανδρονίκη Κολοβού