Ο Dimitris Dermanis έφτιαξε ένα πρωτότυπο βιντεο-πρότζεκτ ηλεκτρονικής μουσικής, ακολουθώντας 4 αυστηρούς κανόνες

0

«Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα», μου λέει ο Δημήτρης το πρότζεκτ του οποίου μπορείτε να παρακολουθήσετε στην playlist πάνω. «Ενορχηστρώνω, ηχογραφώ, παίζω keyboards, φτιάχνω μουσική για θέατρο, διαφημίσεις και βέβαια γράφω τα προσωπικά μου προτζεκτ.

Τα μέσα μου είναι ηλεκτρονικά: συνθεσάιζερ, υπολογιστές, drum machines, samplers, home keyboards, κασετόφωνα αλλά και φυσικά όργανα, επεξεργασμένα. Γενικά ό,τι βγάζει ήχο με εξιτάρει, ειδικά αν είναι ηλεκτρονικό/ηλεκτρικό ή αν έχει πλήκτρα! Και όλα αυτά έχω την χαρά να τα μαθαίνω και σε άλλους ως καθηγητής Μουσικής Τεχνολογίας/Ηχοληψίας».

— Πώς ξεκίνησε το Music Toys Project;

Ξεκίνησε όταν θέλησα να κάνω μερικά demo με βίντεο και ήχο για διάφορα vintage όργανα στο YouTube. Τελικά βρήκα πιο ενδιαφέρον, καλλιτεχνικά, να φτιάχνω πλήρη κομμάτια με ελάχιστα όργανα κάθε φορά, τόσα όσα μπορούσα να ελέγξω ζωντανά.

Κάπου εκεί σκέφτηκα το όλο project, έβαλα τους αυτοπεριορισμούς μου, για να είναι συνεπές και voila! Η ονομασία Music Toys βγήκε αυθόρμητα όταν είδα πόσο με διασκέδαζε όλο αυτό.

— Ποιοι ήταν οι αυτοπεριορισμοί;

Όλα τα κομμάτια είναι φτιαγμένα με 4 βασικούς κανόνες.
1. Κάθε κομμάτι εκτελείται, ηχογραφείται και βιντεοσκοπείται ζωντανά.
2. Χρησιμοποιούνται μόνο hardware ηχητικά μηχανήματα, τόσα όσα μπορούν να ελέγθουν από εμένα σε πραγματικό χρόνο.
3. Η μουσική που παράγεται θα είναι οργανωμένος αυτοσχεδιασμός. Υπάρχουν από πριν sequences, beats και προγραματισμένοι ήχοι, ένα "σενάριο" αλλά και πλήρης ελευθερία αυτοσχεδιασμού ανάλογα την στιγμή και την εξέλιξη.
4. Ο υπολογιστής χρησιμοποιείται βοηθητικά σε ελάχιστα sequences που τρέχουν live, στην πολυκάναλη ηχογράφηση και στην μίξη. Δεν προστίθενται όργανα εκ των υστέρων παρά μόνο σε ελαχιστότατες περιπτώσεις.

Ο Dimitris Dermanis έφτιαξε ένα πρωτότυπο βιντεο-πρότζεκτ ηλεκτρονικής μουσικής, ακολουθώντας 4 αυστηρούς κανόνες Facebook Twitter

— Δυσκολίες;

Το δύσκολο μέρος ήταν η εκτέλεση των κομματιών. Επειδή δεν ήθελα να κάνω διορθώσεις μετά, η εκτέλεση όφειλε να είναι άψογη, από την αρχή μέχρι το τέλος. Η βιντεοσκόπηση, το έκανε ακόμα πιο αγχωτικό...

Συνήθως ένα τέτοιο βίντεο μου έπαιρνε περίπου 2 μέρες να ολοκληρωθεί, μαζί με την πρόβα και τις δοκιμές.

Όταν ολοκληρώθηκαν 12 κομμάτια ένοιωσα πως έκλεισε ο κύκλος και έτσι χωρίς να το καταλάβω έγινε ένα ενιαίο project/live studio album, με τα σχετικα βίντεο που ήταν και η αφορμή για όλο αυτό.

Τα κομμάτια είναι εδώ στο "κατάστημα" μου στο bandcamp και όλα τα video σε αυτή την λίστα στο youtube.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρώτες ελληνικές AI περσόνες στην trap και το hip hop

Μουσική / Οι πρώτες ελληνικές AI περσόνες στην trap και το hip hop

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον ήχο και την αισθητική της ελληνικής μουσικής σκηνής. Η Alina (4LINA) και η Roselune Everly είναι οι πρώτες ελληνικές AI περσόνες στην trap και το hip hop, που δημιουργούν μουσική με συναίσθημα και αναδεικνύουν πώς η τεχνολογία μπορεί να συνυπάρξει με την ανθρώπινη έκφραση.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ENRICO SANGIULIANO INTERVIEW

Μουσική / Enrico Sangiuliano: «Μπορώ να διαμορφώσω ήχους που δεν υπάρχουν»

O μουσικός παραγωγός που έχει βραβευτεί τρεις συνεχόμενες χρονιές ως best-selling techno artist, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του, μιλάει για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη μουσική, σαν να βάζει «τάξη στο χάος».
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Μουσική / O Πασχάλης Τερζής δεν προκάλεσε ποτέ, ούτε έβλαψε κανένα

Ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές μίλησε στη LiFO λίγο πριν αποσυρθεί από το τραγούδι. Με αφορμή τις ανακοινώσεις για την επιστροφή του αναδημοσιεύουμε μια σπάνια συνέντευξη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Μουσική / Οι Hume Assine έφτιαξαν ένα dance κομμάτι που το διαμορφώνεις όπως θες!

Το «For those dancing alone in their apartment» είναι ένα μουσικό πείραμα για όσα άτομα ψάχνουν ευκαιρία να ξεφύγουν, χορεύοντας μόνα στο σαλόνι, στην κουζίνα, στο υπνοδωμάτιο, ανάλογα με τη διάθεσή τους και για όσο το επιθυμούν.
M. HULOT