Στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου έγιναν τα πιο μυσταγωγικά live της Αθήνας Facebook Twitter
Η αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου διαθέτει το πιο παλιό εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα (εγκαταστάθηκε εκεί το 1901). Φωτο: Vangelis Patsialos

Στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου έγιναν τα πιο μυσταγωγικά live της Αθήνας

0

Τον τελευταίο καιρό, κάθε τόσο μου σκάει κι ένα invite στο Facebook για κάποιο live στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου στο Σύνταγμα. Άλλες φορές, περνώντας με το τρόλεϊ έξω από την Φιλελλήνων, βλέπω κόσμο συνωστισμένο στον μικρό της περίβολο. Δεν άργησα να βρεθώ ανάμεσα σ' εκείνους που θα παρακολουθούσαν ένα live μέσα στην αγγλικανική εκκλησία και κατάλαβα τον λόγο που επιλέχθηκε ο χώρος για τη διοργάνωση μιας μουσικής βραδιάς.

Η νεογοτθικού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Παύλου ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1843 και είναι μία από τις πρώτες ξένες εκκλησίες στη χώρα. Εκτός του ότι διαθέτει το πιο παλιό εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα (εγκαταστάθηκε εκεί το 1901), έχει και εξαιρετική ακουστική, γεγονός που δικαιολογεί την παράδοση που έχει ο χώρος στις μουσικές εκδηλώσεις πολύ πριν από τα St Paul's Sessions.

Τα St Paul's Sessions είναι μια ιδέα του Ανδρέα Βιολάρη και του Δημήτρη Δημόπουλου, που μαζί τρέχουν την Groove Productions. Αν και ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2016 με τη sold out εμφάνιση του Cayetano, η ιδέα είχε γεννηθεί δέκα σχεδόν χρόνια πριν.

Ο χώρος και η ακουστική της εκκλησίας, καθώς και η πολύ κοντινή απόσταση που έχουν μεταξύ τους, δημιουργεί πολύ θετική επικοινωνία.

«Τα St Paul's Sessions δημιουργήθηκαν ως ιδέα το 2006, όταν γνωριστήκαμε με τον φίλο και συνεργάτη Δημήτρη Δημόπουλο στο Άμστερνταμ, όπου εγώ σπούδαζα κι εκείνος εργαζόταν. Εκεί μας είχε συναρπάσει το γεγονός ότι γίνονταν τόσο σπουδαία καλλιτεχνικά δρώμενα σε εκκλησίες και σκεφτήκαμε να οργανώσουμε μια ανάλογη κατάσταση και στην Ελλάδα, όταν με το καλό θα επιστρέφαμε» θυμάται ο Ανδρέας.

Στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου έγιναν τα πιο μυσταγωγικά live της Αθήνας Facebook Twitter
Από τις πιο δυνατές στιγμές ήταν το opening του Cayetano. Φωτο: Α. Κατσαρού

— Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη εκκλησία λοιπόν;

Διοργανώσαμε την πρώτη μας συναυλία στην αγγλικανική εκκλησία ως Groove Productions, σε συνεργασία με τη Specs 'n' Arts το Μάιο του 2011, μαζί με τον Γερμανό οργανίστα Daniel Stickan, οπότε η ιδέα να οργανώσουμε τα St Paul's Sessions εκεί μας βγήκε εντελώς φυσιολογικά. Η ακουστική του χώρου, η ενέργειά του και η αντίθεση που δημιουργείται με τα σύγχρονα ακούσματα είναι οι βασικοί λόγοι που τον έχουμε επιλέξει.

— Ποια ήταν η αντίδραση των ιερέων όταν το προτείνατε και πώς προχώρησε η συνεργασία;

Είναι ιδιαίτερη η συνεργασία που έχει ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας και παράλληλα έχουμε αναπτύξει έναν δικό μας κώδικα επικοινωνίας.

— Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στα St Paul'Sessions; Είναι απαραίτητο η μουσική τους να «ταιριάζει» στον χώρο;

Βασική μας φιλοσοφία, σε πρώτο πλάνο, είναι η ανάδειξη της μουσικής αισθητικής, όμως παράλληλα δίνουμε ιδιαίτερο βάρος και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Πετύχαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα, ώστε να καταφέρει να εκφραστεί ο καλλιτέχνης σε κατάλληλες συνθήκες. Έχοντας ως βάση αυτά, στα St Paul's Sessions επιλέγουμε ό,τι πιο φρέσκο και ποιοτικό παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή στη σκηνή της Ελλάδας και του εξωτερικού από καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής.

Στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου έγιναν τα πιο μυσταγωγικά live της Αθήνας Facebook Twitter
Οι δύο sold out εμφανίσεις της Καναδής Julia Kent μαγνήτισαν το κοινό, καθώς η αγάπη της για την Αθήνα ήταν συγκινητική. Φωτο: Α. Κατσαρού

Πώς θα περιγράφατε την ανταπόκριση του κόσμου;

Είναι ιδιαίτερα θερμή. Ήταν sold out και τα πέντε sessions που έχουν γίνει ως τώρα, κάτι που δείχνει ότι το κοινό ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην ιδέα που είχε γεννηθεί από το 2006 στο Άμστερνταμ.

— Πώς νιώθουν οι καλλιτέχνες παίζοντας σ' έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο;

Απ’ ό,τι έχουμε καταλάβει, υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη επαφή μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού. Ο χώρος και η ακουστική της εκκλησίας, καθώς και η πολύ κοντινή απόσταση που έχουν μεταξύ τους, δημιουργεί πολύ θετική επικοινωνία.

— Ποια ήταν η δυνατότερη μέχρι τώρα στιγμή των St Paul's Sessions;

Όλα τα sessions είχαν τον δικό τους, ξεχωριστό χαρακτήρα και πνεύμα. Φυσικά, το opening  του Cayetano ήταν ένα πολύ όμορφο καλωσόρισμα που δικαίωσε τις προσδοκίες μας. Ταυτόχρονα, οι δύο sold out εμφανίσεις της Καναδής Julia Kent μαγνήτισαν το κοινό, καθώς η αγάπη της για την Αθήνα, το κοινό και τα St Paul's Sessions ήταν συγκινητική.

— Θα υπάρξει συνέχεια μετά την 1η Απριλίου που είναι και η τελευταία ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί;

Αρχικά, είχαμε σχεδιάσει να ολοκληρώσουμε τα φετινά St Paul's Sessions την 1η Απριλίου με τους Tendts από τη Θεσσαλονίκη – εδώ να πούμε ότι έχουμε προγραμματίσει και ένα closing night την Παρασκευή 31 Μαρτίου στο Ρομάντσο, με τον γνωστό DJ και παραγωγό Pangaea από το Μάντσεστερ, τον επίσης DJ και παραγωγό, μέλος των NON και μουσικό διευθυντή του Reworks Festival, Αναστάσιο Διόλατζη –aka Ison–, από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και έναν secret guest. Στην πορεία όμως δεν μπορέσαμε να μην ενδώσουμε στον πειρασμό να εντάξουμε στη σειρά την εμφάνιση δύο πολύ σημαντικών Αμερικανών καλλιτεχνών, του William Basinski (στις 11 Μαΐου) που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και του Peter Broderick (στις 17 Μαΐου) – αμφότεροι θα βρίσκονται σε ευρωπαϊκή περιοδεία. Παράλληλα, δουλεύουμε σκληρά για τον προγραμματισμό των επόμενων St Paul's Sessions που θα βασίζονται σε διεθνείς καλλιτέχνες, με τον σπουδαίο πιανίστα Lubomyr Melnyk να ανοίγει τη σεζόν στις 21 Οκτωβρίου, στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα.

Στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου έγιναν τα πιο μυσταγωγικά live της Αθήνας Facebook Twitter
Session με τον Σεραφείμ Τσοτσώνη. Φωτο: Vangelis Patsialos
Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM