Είσαι στην απολογιστική γενική συνέλευση των μελών του συνδικάτου εργαζομένων στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. Και αρχίζεις να λες το μακρύ και το κοντό σου για τους Εβραίους. Λογικό;

 

Στο μυαλό του Προέδρου του συνδικάτου λογικότατο! (Καταγγέλλεται μάλιστα πως το έκανε και στη πρωινή και στην απογευματινή συνέλευση, αλλά και σε κάθε γενική συνέλευση καθώς και σε πολλές από τις συνεδριάσεις του δ.σ. του Συνδικάτου των Εργαζομένων.) Πηγαίνουν δηλαδή οι άνθρωποι να μιλήσουν για τα λεωφορεία και τα προβλήματα του ΟΑΣΘ και ακούν τον Πρόεδρο να λέει διάφορα άσχετα, για το πώς οι Εβραίοι σταύρωσαν το Χριστό - και πιθανότατα άλλα πολύ χειρότερα. 

 

Ερωτηθείς από τη Voria.gr (το σάιτ που ανέδειξε με ρεπορτάζ το θέμα) ο κ.Τσερμενίδης διαψεύδει ότι προχώρησε σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. «Το μόνο που είπα είναι ότι ο Θεός έκανε τους Εβραίους και αυτοί σταύρωσαν τον Χριστό. Οι πλειοψηφίες σταύρωσαν τον Χριστό, όπως έκαψαν τον Κοπέρνικο ή φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη. Οι καταγγελίες είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι αδιανόητο να λένε τέτοια πράγματα και πραγματικά λυπάμαι», υπογράμμισε ο κ.Τσερμενίδης. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσαλίδη τις ίδιες απόψεις ο κ. Τσερμενίδης επανέλαβε και στην απογευματινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης.

 

Όμως και η Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και η συνδικαλιστική παράταξη «Ανατροπή» και η συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΣ, τον άκουσαν να λέει άλλα μπροστά σε 800 άτομα:

 

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ο κ. Τσερμενίδης στη διάρκεια της απολογιστικής ομιλίας του στη γενική συνέλευση των μελών του συνδικάτου την περασμένη Παρασκευή η οποία έγινε στην αίθουσα "Αβραάμ Μπεναρόγια" του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τόσο κατά του ιδρυτού της Federation όσο και συλλήβδην κατά όλων των Εβραίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Γιώργο Χατζηβαλάση ο κ. Τσερμενίδης ήταν ιδιαίτερα προσβλητικός μιλώντας για τους Εβραίους, λέγοντας μάλιστα σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ότι «δυστυχώς ο Χίτλερ δεν ολοκλήρωσε το έργο του».


«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσερμενίδης καταφέρεται σε βάρος των Εβραίων. Το κάνει σχεδόν σε κάθε γενική συνέλευση καθώς και σε πολλές από τις συνεδριάσεις του δ.σ. του Συνδικάτου των Εργαζομένων», αναφέρει στη Voria.gr ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης «Ανατροπή» Βαγγέλης Πιτσαλίδης. Αναφερόμενος στο περιστατικό της Παρασκευής ο κ. Πιτσαλίδης αναφέρει ότι ο κ. Τσερμενίδης στην ομιλία του είπε πως «βρισκόμαστε σε αυτήν την αίθουσα που φέρει το όνομα 'Μπεναρόγια' εξ' αιτίας ενός σφάλματος που έκανε ο Θεός όταν έκανε τους Εβραίους»! Σύμφωνα με τον κ. Πιτσαλίδη τις ίδιες απόψεις ο κ. Τσερμενίδης επανέλαβε και στην απογευματινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης.


«Πράγματι ακούστηκαν αυτά τα σχόλια», επιβεβαιώνει στη Voria.gr εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης «ΔΑΣ».

 

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος»

«Οι απόψεις αυτές δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τα αισθήματα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, ούτε των μετόχων του Οργανισμού. Ο 'Μέγας Αλέξανδρος', ως αρχαιότερο Σωματείο Αυτοκινητιστών της χώρας (έτος ίδρυσης 1927) εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του, για το ρατσιστικό παραλήρημα του κ. Τσερμενίδη, το οποίο τον χαρακτηρίζει προσωπικά», σημειώνεται στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης.


Στη δική της ανακοίνωση η συνδικαλιστική παράταξη «Ανατροπή» αναφέρει για το περιστατικό: «Δηλώνουμε σαν παράταξη ότι καταδικάζουμε απερίφραστα και ντρεπόμαστε γι' αυτά που ακούστηκαν όπως ακούγονται κάθε φορά, από τον ανιστόρητο "συνάδελφο" Τσερμενίδη που είναι οι ρατσιστικές εκφράσεις κατά των Εβραίων. Ανθρώπων οι οποίοι έγραψαν και γράφουν ξεχωριστή και λαμπρή ιστορία στην πόλη μας». Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιστατικό έχει ενημερωθεί σήμερα το πρωί και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης η οποία διερευνά το θέμα. Ενήμερο είναι και το υπουργείο Μεταφορών.

 

***

 

Δεν ξέρω αν όλοι αυτοί έβγαλαν απ' το μυαλό τους όσα είπε για τους Εβραίους ο Πρόεδρος -θα το αποδείξει φαντάζομαι ο ίδιος με τις κασέτες που λέει ότι έχει- πάντως είναι θλιβερό δημόσια πρόσωπα είτε λένε «κρίμα που δεν τους τελείωσε όλους ο Χίτλερ» και «Έκανε λάθος ο Θεός που τους έφτιαξε» (άρα και τον ίδιο του το γιο;;;) είτε όπως λέει ο ίδιος ο Πρόεδρος ότι είπε να μιλούν με επιχειρήματα δημοτικού τύπου «οι Εβραίοι σκότωσαν το Χριστούλη». 

 

Με τη δικαιολογία των τυχόν λάθος πολιτικών του Ισραήλ, και χάρη στην επέλαση του συνωμοσιολογικού ίντερνετ, θεωρείται πια σχεδόν ΟΚ για τον κάθε ένα να βγαίνει και να λέει το μακρύ και το κοντό του. Είναι απλά απαράδεκτο. 

 

Πόσω μάλλον όταν αυτά λέγονται με μια θεσμική ιδιότητα στην πιο άκυρη περίσταση, δηλαδή σε μια γενική συνέλευση για τα λεωφορεία...