Το παραπάνω βίντεο έφτιαξαν ο Σταμάτης Φιλιππούσης και το κανάλι TravelGreece και παρουσιάζει τα γνωστότερα και ομορφότερα μέρη της Μυκόνου από ψηλά.

 

Μόνο μια φορά έχω πάει στη Μύκονο στη ζωή μου, με τέλεια φιλική παρέα ενός ατόμου, το καλοκαίρι του 2000: θυμάμαι τα πανάκριβα φαστ φουντ (πίτα γύρος ένα χιλιάρικο), την πρώτη φορά που άκουσα το Music της Μαντόνα που είχε μόλις βγει, ότι βλακωδώς δεν πήραμε χοντρά ρούχα, το πρώτο βράδυ που δεν βρήκαμε δωμάτιο και κοιμηθήκαμε σε κάτι καρέκλες στο δρόμο τουρτουρίζοντας, έναν τύπο που μου την έπεφτε άσχημα και χρόνια μετά είδα στη Νικολούλη ότι δολοφονήθηκε, τους βήτα και γάμα σελέμπριτι, την αμήχανη διασκέδασή μας σε beach bar, τα γέλια μέχρι το πρωί, το καραβάκι για να πάμε για μπάνιο, τους χορούς στα μπαρ, τον ελάχιστο ύπνο... Χωρίς συγκεκριμένο λόγο, δεν ξαναπήγα ποτέ. 

 

 

 

5 τρίβια για τη Μύκονο

 

1) Κατά την μυθολογία, το νησί πήρε το όνομά του ήρωα Μυκόνου, γιου του Αινίου του Καρύστου και Ρυούς της Ζάρυκος.

 

2) Αποικήθηκε αρχικά από τους Αιγυπτίους, Ικάριους, Φοίνικες και Μινωίτες, κατόπιν από τους Ίωνες υπό την καθοδήγηση του Ιπποκλέους του Νήλου και πατέρα του Φοβίου ή Φορβίου.

 

3) Ο Στράβωνας αναφέρει ότι οι Μυκόνιοι ήταν φαλακροί, ενώ άλλοι συγγραφείς υπερβάλλοντας αναγράφουν ότι παρέμεναν άτριχοι ήδη από την βρεφική τους ηλικία. Οι αρχαίοι θεωρούσαν τους Μυκόνιους άπληστους και φιλοκερδείς αντίληψη που αντανακλάται στη φράση: "Μυκόνιος γείτων".

 

 

 

4) Το 1887 μετά το ναυάγιο του Αγγλικού ατμόπλοιου VOLTA στα βόρεια παράλια του νησιού, αποφασίστηκε η κατασκευή του φάρου στη θέση "Αρμενιστής". Τελικά η Γαλλική Εταιρεία Φάρων ανέλαβε και ολοκλήρωσε την κατασκευή του έργου το 1891. Το ύψος του πέτρινου φάρου είναι 19 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 184 μέτρα. Ο μηχανισμός του αρχικού φανού που ήταν κατασκευής SAUTER LEMONIER, βραβεύτηκε από την Διεθνή Εκθεση των Παρισίων και λειτούργησε στην κορυφή του φάρου Αρμενιστή μέχρι το 1983. Από τότε εκτίθεται στο προαύλιο του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο κτήριο του 19ου αιώνα, στο κέντρο της Μυκόνου, στη θέση Τρία Πηγάδια.

 

5) Το υπέδαφος της Μυκόνου έχει χαρακτηριστεί πλούσιο σε κοιτάσματα μαγγανιούχου σιδήρου, χαλκού, και γαληνίτη, πλην όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτα...