Καμία σχέση βέβαια με τα ταξί που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας. Στο Μουμπάι αποφάσισαν να στολίσουν τα τοπικά τους ταξί με πραγματικά έργα τέχνης ώστε να κάνουν την εμπειρία της διαδρομής αξέχαστη για τον πελάτη αλλά και για να δημιουργήσουν ένα όμορφο εργασιακό περιβάλλον για τον υπάλληλο. Την ιδέα είχε η δημιουργική εταιρεία Taxi Fabric με έδρα το Μουμπάι. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας συνέλεξαν έργα τοπικών καλλιτεχνών, με αυτά έντυσαν τα καθίσματα και τις οροφές των μισθωμένων οχημάτων και μετέτρέψαν τα κλασικά βαρετά και άχαρα αυτοκίνητα σε χώρους φωτεινούς και χαρούμενους που σου φτιάχνουν την διάθεση μόνο από τις φωτογραφίες.

 

Το εγχείρημα ευνοεί και τον ιδιοκτήτη του ταξί και τον καλλιτέχνη αλλά και τον απλό επιβάτη. Ο οδηγός επωφελείται από το γεγονός ότι ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό και η δουλειά του αυξάνεται. Στους καλλιτέχνες δίνεται η δυνατότητα να δείξουν τα έργα τους σε ένα μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο κοινό και οι επιβάτες να ζήσουν μια όμορφη εμπειρία, αν καταφέρουν να βρουν ένα, γιατί από ότι φαίνεται έχουν γίνει ανάρπαστα.

 

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει να κάνει με την δημιουργικότητα στον δημόσιο χώρο και την δυνατότητα που δίνεται στους καλλιτέχνες, να προωθήσουν το ταλέντο και τις ιδέες τους. Το ταξί στην Ινδία και ειδικότερα στο Μουμπάι δεν είναι μόνο το πιο άνετο μέσο μετακίνησης, έχει συνδεθεί με την ευρύτερη πολιτιστική κουλτούρα της περιοχής. Το ταξί είναι ένα εμβληματικό στοιχείο της καθημερινότητας των Ινδών και αυτό δημιουργεί ένα παράδοξο, οι οδηγοί προσέχουν πολύ το αυτοκίνητο τους να είναι σε καλή κατάσταση συνήθως εξωτερικά και εσωτερικά μόνο ως προς την καθαριότητα. Κανείς δεν είχε σκεφτεί ως τώρα ότι το εσωτερικό του ταξί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καμβάς τέχνης. Το design στην Ινδία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και δεν αναγνωρίζεται ακόμη ως επάγγελμα. Η παλαιότερη γενιά δεν το καταλαβαίνει καθόλου και το θεωρεί περιττό. Δεν ξέρουν ότι το design μπορεί να ασκήσει πραγματική επιρροή. Από την άλλη οι νέοι που ασχολούνται με αυτό έχουν πολύ λίγους χώρους όπου μπορούν να δείξουν την δουλειά τους, την εξέλιξή του και τις δυνατότητές τους. Οπότε η ιδέα της Taxi Fabric επιδρά με πολλαπλούς τρόπους στην τοπική κοινότητα.

 

Μήπως να έπαιρναν και οι δικοί μας οδηγοί ταξί καμιά ιδέα από το μακρινό και εξωτικό Μουμπάι;