H εταιρία δεν έχει βγάλει προς το παρόν επίσημη ανακοίνωση, η είδηση πάντως γράφτηκε στο καινούριο τεύχος του βρετανικού Sight & Sound, που εγγυάται την εγκυρότητά της.
H εταιρία δεν έχει βγάλει προς το παρόν επίσημη ανακοίνωση, η είδηση πάντως γράφτηκε στο καινούριο τεύχος του βρετανικού Sight & Sound, που εγγυάται την εγκυρότητά της.


Από το 1984 που ξεκίνησε μέχρι και τις μέρες μας, η Criterion έχει μετατραπεί από μια μικρή εταιρία διανομής ταινιών σε laserdiscs, DVD και Blu-Ray, σε μια εταιρία με προϊόντα-φετίχ. Ο συνδυασμός εκλεκτικής επιλογής ταινιών, εντυπωσιακών ψηφιακών αποκαταστάσεων παλιών φιλμ, άφθονων extras και (για τελείωμα) άψογων αισθητικά εξωφύλλων, δημιούργησε έναν σταθερό και φανατικό πυρήνα πελατών και συλλεκτών που την εμπιστεύονται τυφλά. Μάλιστα, φτάσαμε σε μια μάλλον οξύμωρη κατάσταση, όπου ενώ η εταιρία θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται απλά ως μέσο διακίνησης σπουδαίων ταινιών, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το ίδιο το προϊόν της με αποτέλεσμα να είναι "τιμή" για κάποια φιλμ που βρίσκονται στη συλλογή της.


Η Criterion όμως, ως εταιρία διανομής ταινιών για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, κυκλοφορεί δισκάκια περιοχής A (για Blu-Ray) και 1 (για DVD), κωδικών δηλαδή που αντιστοιχούν σε αυτές τις περιοχές – για την Ευρώπη τα αντίστοιχα είναι Β και 2. Πρακτικά, μπορούσε να τα προμηθευτεί κάποιος σε όλο τον κόσμο, μέσω διαδικτυακών αγορών σαν το Amazon, όμως ερχόταν αντιμέτωπος με το τελωνείο που χρεώνει την κάθε αγορά, εφόσον βέβαια είχε λύσει από πριν το θέμα με τη συμβατότητα έχοντας συσκευή που παίζει τα δισκάκια όλων των περιοχών. Αυτή η διαδικασία μοιάζει να τελειώνει, τουλάχιστον για την Ευρώπη (άρα και τη χώρα μας), καθώς ανακοινώθηκε κάτι που κυκλοφορούσε σαν φήμη τους τελευταίους μήνες, πως η Criterion θα κυκλοφορήσει στις 18 Απριλίου τα πρώτα της δισκάκια για την Αγγλία και κατ' επέκταση την ευρωπαϊκή αγορά.

 

Οι πέντε πρώτοι τίτλοι που θα κυκλοφορήσουν είναι το Speedy, μια από τις καλύτερες ταινίες του Χάρολντ Λόιντ, το απολαυστικό Συνέβη μια Νύχτα του Φρανκ Κάπρα, το ντοκιμαντέρ Grey Gardens, ο Μάκβεθ του Ρόμαν Πολάνσκι και το Τούτσι του Σίντνεϊ Πόλακ.

 

Ο συνδυασμός εκλεκτικής επιλογής ταινιών, εντυπωσιακών ψηφιακών αποκαταστάσεων παλιών φιλμ, άφθονων extras και (για τελείωμα) άψογων αισθητικά εξωφύλλων, δημιούργησε έναν σταθερό και φανατικό πυρήνα πελατών και συλλεκτών που την εμπιστεύονται τυφλά.
Ο συνδυασμός εκλεκτικής επιλογής ταινιών, εντυπωσιακών ψηφιακών αποκαταστάσεων παλιών φιλμ, άφθονων extras και (για τελείωμα) άψογων αισθητικά εξωφύλλων, δημιούργησε έναν σταθερό και φανατικό πυρήνα πελατών και συλλεκτών που την εμπιστεύονται τυφλά.


Η εταιρία δεν έχει βγάλει προς το παρόν επίσημη ανακοίνωση, η είδηση πάντως γράφτηκε στο καινούριο τεύχος του βρετανικού Sight & Sound, που εγγυάται την εγκυρότητά της. Οι πέντε πρώτοι τίτλοι που θα κυκλοφορήσουν είναι το Speedy, μια από τις καλύτερες ταινίες του Χάρολντ Λόιντ, το απολαυστικό Συνέβη μια Νύχτα του Φρανκ Κάπρα, το ντοκιμαντέρ Grey Gardens, ο Μάκβεθ του Ρόμαν Πολάνσκι και το Τούτσι του Σίντνεϊ Πόλακ. Λογικά όταν έρθει η στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης, θα διευκρινιστούν θέματα όπως το αν οι ευρωπαϊκές κυκλοφορίες θα έχουν διαφορετικά περιεχόμενα από τις αντίστοιχες αμερικανικές, αλλά και το πόσο συχνά θα κυκλοφορούν ταινίες της συλλογής στην Ευρώπη. Η είδηση αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό σε ειδικά forum που ασχολούνται με τις κυκλοφορίες των Blu-Ray, αλλά και σκεπτικισμό από αντίπαλες εταιρίες. Στέλεχος της Eureka, εταιρίας που κυκλοφορεί την εξαιρετική σειρά ταινιών Masters of Cinema, αναφερόμενος στο γεγονός θεώρησε πως αυτή είναι ίσως η αρχή του τέλους για τις ανεξάρτητες βρετανικές εταιρίες που εξειδικεύονται στην αγορά των κλασικών και art-house ταινιών.


Πίσω από αυτή την κίνηση όμως διαφαίνεται κάτι μάλλον πιο σημαντικό. Υπάρχει πλέον η τάση από μεγάλους διανομείς, να μεγεθύνουν ή ιδεατά να καταργήσουν τα όρια δικαιωμάτων των ταινιών. Βλέποντας τους διαδικτυακούς διανομείς, σαν το Netflix, να επεκτείνουν τις πλατφόρμες στους σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, οι διανομείς φυσικών μέσων (DVD και Blu-Ray) αλλά μοιραία κάποια στιγμή και οι κινηματογραφικοί, προσπαθούν να συναγωνιστούν αυτές τις ταχύτητες διακίνησης και η επιρροή αυτής της τάσης αναμένεται να αλλάξει τους τρόπους αγοράς δικαιωμάτων ταινιών τα επόμενα χρόνια.