Η Σάντρα Σίλινγκ-Λίπσκι δημιούργησε πριν από 5 χρόνια, και διευθύνει, το Evolution!, το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Μαγιόρκα. Η γεννημένη στο Βερολίνο και μεγαλωμένη στην Πάλμα ηθοποιός, σκηνοθέτις και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, φαίνεται να έχει χτίσει μια ευέλικτη, μεστή δεκαήμερη διοργάνωση που, εκτός από πλατφόρμα για το νέο αίμα του ισπανικού σινεμά, κάνει τη διαφορά γιατί προθερμαίνει ταλέντα στο υπέροχο κλίμα των Βαλεαρίδων Νήσων, υποδέχεται καλεσμένους από όλον τον κόσμο, φέτος τιμά έναν γνωστότατο ηθοποιό και σκηνοθέτη του αμερικανικού σινεμά και φέρνει αέρα Λος Άντζελες στη δομή και το πνεύμα του.

 

- Ίδρυσα το Evolution επιδιώκοντας να δημιουργήσω ένα βήμα για τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές στη Μαγιόρκα. Είναι ένα φεστιβάλ-προορισμός. Αυτό που θέλω να πετύχω είναι η εφαρμογή μιας πρωτότυπης ιδέας σε ένα μικρό νησί και με την ομάδα μου να προσκαλούμε δημιουργούς που έχουν κάτι αξιόλογο να δείξουν και άλλους που μπορεί να ενδιαφέρονται γι' αυτά ή να ψάχνουν για locations στο νησί. Η κουλτούρα μου είναι επίσης μεικτή: μεγάλωσα εδώ, αλλά ζω στο Λος Άντζελες. Ευρώπη, Αμερική, διεθνές το blend.

 

- Πρόπερσι, ένας τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός αποκάλεσε το Evolution «Sundance της Μεσογείου». Τον θεωρώ εξαιρετικά τιμητικό χαρακτηρισμό.

 

Αποτελούμε μια ομάδα 4 ατόμων, έχουμε σφιχτό budget και δεν βιαζόμαστε, όπως άλλοι, που θέλουν με το που ξεκινήσουν να μοιάσουν στις Κάννες. Προτιμώ τα σταθερά βήματα. Μας πήρε χρόνο να φτάσουμε ως εδώ.

 

- Φυσικά, ταξιδεύω σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Στο Sundance, στο Raindance, στο London Film Festival, στο Los Angeles Film Festival παρατηρούμε ο ένας τον άλλον. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι μοναδικός με τέτοια πληθώρα διοργανώσεων και κυκλοφορούν ταινίες στη σεζόν που όλοι θα θέλαμε να έχουμε στο πρόγραμμά μας. Το πρωτότυπο στοιχείο σ' εμάς είναι η ύπαρξη πολλών παράλληλων εκδηλώσεων και οι πολλές προβολές σε drive-in.

 

- Είναι αλήθεια πως πολλοί κινηματογραφιστές γυρίζουν ταινίες με απώτατο σκοπό να συμμετάσχουν σε ένα φεστιβάλ, πολλοί από αυτούς μάλιστα τις γυρίζουν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, στοχεύοντας ειδικά στο Sundance ή στο Raindance για παράδειγμα. Το Evolution δεν είναι τέτοια περίπτωση. Εδώ οι δημιουργοί κάνουν networking για να βρουν χρηματοδότηση για το επόμενο φιλμ τους, που είναι συνήθως το δεύτερο.

 

- Χωρίς να εγκαταλείπουμε τον διεθνή μας προσανατολισμό, φέτος εγκαινιάζουμε το τμήμα Βαλεαρίδων (όχι τόσο μεγάλο όσο στο Σαν Σεμπαστιάν) και για πρώτη φορά κάνουμε πρεμιέρα με ισπανικό φιλμ, το «El Destierro» του Αρτούρο Ρουίζ, που εν μέρει γυρίστηκε στη Μαγιόρκα. Αν και μικρός ο τόπος, και θεωρητικά δεν μας ξεφεύγει τίποτε, δύο ταινίες, μία βελγική και μία γερμανική, που είδα στο Λονδίνο, γυρίστηκαν εδώ. Δεν το ήξερα καν!

 

«El Destierro» του Αρτούρο Ρουίζ
«El Destierro» του Αρτούρο Ρουίζ

 

- Εκτός από τον Αρτούρο Ρουίζ, που απέσπασε Goya με τη μικρού μήκους του κι έχει λαμπρό μέλλον, από το νέο ισπανικό σινεμά ξεχωρίζω τον Jaume Carrio, έναν λάτρη του παλιού κινηματογράφου, που κάνει ωραιότατες σινεφίλ αναφορές στην 22λεπτη νέα ταινία του. Μου αρέσει όταν νέα παιδιά τιμούν τους σπουδαίους σκηνοθέτες και τους εντάσσουν στο έργο τους.

 

- Είμαστε στο 95% των στόχων μας. Αποτελούμε μια ομάδα 4 ατόμων, έχουμε σφιχτό budget και δεν βιαζόμαστε, όπως άλλοι, που θέλουν με το που ξεκινήσουν να μοιάσουν στις Κάννες. Προτιμώ τα σταθερά βήματα. Μας πήρε χρόνο να φτάσουμε ως εδώ.

 

- Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Ντάνι ντε Βίτο. Αφορμή είναι η πρόσφατη ταινία που σκηνοθέτησε, το 16λεπτο γκέι ρομάντσο «Curmudgeons» με θέμα τον έρωτα δύο 80χρονων, αφιερωμένο στον πρωταγωνιστή της ταινίας Ντέιβιντ Μάργκουλις που πέθανε πριν από λίγο καιρό στα 78 του χρόνια. Μίλησα στον γιο του Ντε Βίτο, τον Τζέικ, και σκέφτηκα όχι μόνο να τον καλέσω στη Μαγιόρκα, που δεν είχε επισκεφθεί στο παρελθόν, αλλά να το συνδυάσουμε με μια ρετροσπεκτίβα του έργου του. Το αγαπημένο μου; Ο «Πόλεμος των Ρόουζ».

 

 

Το Evolution! Mallorca International Film Festival θα διεξαχθεί από τις 3 ως τις 12 Νοεμβρίου.