To Μουσείο Μπαρμπερίνι είναι το νέο κόσμημα της Γερμανίας

To Μουσείο Μπαρμπερίνι είναι το νέο κόσμημα της Γερμανίας Facebook Twitter
Ο Hasso Plattner μαζί με τη γερμανίδα Καγκελάριο μπροστά στον πίνακα "Κορίτσια στη γέφυρα" του Έντβαρτ Μουνκ (1902)
0
To Μουσείο Μπαρμπερίνι είναι το νέο κόσμημα της Γερμανίας Facebook Twitter
To ανακαινισμένο κτήριο που φιλοξενεί το Μουσείο Μπαρμπερίνι

Για τον Γερμανό μεγιστάνα της τεχνολογίας Hasso Plattner, ο Μεξικανός ζωγράφος Rufino Tamayo είναι κλάσεις ανώτερος από τον Πικάσο. Δικαιούται να έχει την άποψη του, καθώς για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Μπαρμπερίνι στο Πότσνταμ στις 20 Ιανουαρίου φρόντισε να προσφέρει κάποια από τα πιο ακριβά και σπάνια κομμάτια της προσωπικής του συλλογής. Επίσης, ήταν ο άνθρωπος που επιμελήθηκε τη λίστα των εκλεκτών καλεσμένων, μεταξύ των οποίων ο Μπιλ Γκέιτς και άλλοι ισχυροί του κόσμου των επιχειρήσεων και της πολιτικής.

Και η αλήθεια είναι πώς το νέο ανακαινισμένο Μουσείο, μετά από χρόνια εργασιών και ανακατασκευής, είναι λόγος για να καμαρώνουν οι Γερμανοί με πρώτη και καλύτερη την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που έσπευσε να παρευρεθεί στα εγκαίνια και να φωτογραφηθεί δίπλα στον Plattner. Χτισμένο στο Barberini Palace, στην Old Market Square, το Μουσείο άνοιξε, έχοντας να παρουσιάσει σημαντικά έργα απ' όλες τις περιόδους της Τέχνης, αλλά και ειδικές εκθέσεις που εστίαζαν στον ιμπρεσιονισμό. 

To Μουσείο Μπαρμπερίνι είναι το νέο κόσμημα της Γερμανίας Facebook Twitter

Όσο για τη συνεισφορά του Plattner στο δυναμικό άνοιγμα του Μουσείου, αυτή χαρακτηρίστηκε από την ίδια τη Μέρκελ «συγκλονιστική»: ο Plattner, σύμφωνα με τη λίστα Forbes είναι ένας από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 10 δις δολάρια. Ως μέλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς, δεσμεύεται να προσφέρει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά και να υποστηρίζει την τέχνη και τον πολιτισμό με κάθε τρόπο. 

  

Την πιο πρόσφατη προσφορά του, το φιλότεχνο γερμανικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει σήμερα, σε ειδική έκθεση γεμάτη από πανάκριβα και σπάνια έργα της ιδιωτικής συλλογής του Plattner και παρά το ότι ο ίδιος παραδέχεται ότι δικός του είναι μόνο ένας πίνακας του Tamayo. Κατά τα λοιπά, από απόψε οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν έργα των Γκιστάβ Καγιεμπότ, Έντβαρτ Μουνκ, Καμίλ Πισαρό, Άλφρεντ Σίσλεϊ, Πιερ - Ογκίστ Ρενουάρ και 41 σπάνιους πίνακες του Κλοντ Μονέ. Αν και ο Plattner δεν αποκαλύπτει ποιοι από αυτούς τους πίνακες είναι δικοί του, ωστόσο από το Μουσείο έχει γίνει γνωστό ότι κάποιοι είναι δάνεια από 23 μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Ερμιτάζ και η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι απόψε θα εκτεθούν περίπου 240 έργα ιμπρεσιονιστών, 80 εκ των οποίων δημιουργίες Γερμανών καλλιτεχνών που μεγαλούργησαν στη μεταπολεμική Γερμανία. Το νέο Μουσείο Μπαρμπερίνι στο Πότσνταμ, θεωρείται πραγματικό κόσμημα για τη Γερμανία, καθώς πέρα από τις σκληρές εργασίες ανακαίνισης και τις μελέτες, είναι ένα κτήριο - έστω και ρέπλικα του κτηρίου που βομβαρδίστηκε τον 18ο αιώνα και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- που αποκαθιστά τη σύνδεση των Γερμανών με το ιστορικό τους παρελθόν, πριν από τις σκοτεινές μέρες του πολέμου.  

Με στοιχεία από Art Newspaper

 

 

 

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή των χαμένων έργων τέχνης της Αμμοχώστου

Εικαστικά / Η επιστροφή των χαμένων έργων τέχνης της Αμμοχώστου

Το τιτάνιο έργο της τελικής μεταφοράς από τα Κατεχόμενα και η επιστροφή 219 έργων τέχνης Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών είναι μέχρι σήμερα μια ιστορία με πολλά μυστικά, σκοτεινά σημεία και ερωτηματικά, που μοιάζει με αστυνομικό θρίλερ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ O κύριος Bios και το Bios Effect

20 χρόνια LiFO / Από το Bios πέρασε όλη η πρωτοπορία της Αθήνας

Το Bios δεν υπήρξε απλώς ένας πολυχώρος στην Πειραιώς. Ήταν, και συνεχίζει να είναι, το σημείο όπου διαμορφώθηκαν νέες αισθητικές, γεννήθηκαν καλλιτεχνικές διαδρομές και άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο η Αθήνα αντιλαμβάνεται τον σύγχρονο πολιτισμό.
M. HULOT
Η κουίρ καλλιτεχνική σκηνή δεν κατοικεί πια στο περιθώριο

20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO / Η κουίρ καλλιτεχνική σκηνή δεν κατοικεί πια στο περιθώριο

Η ανάδειξη του κουίρ στοιχείου στον εικαστικό χώρο και η αλληλεπίδρασή του τόσο με τις σύγχρονες πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις όσο και με την ιστορία, τη μνήμη και το βίωμα.
ΠΑΝΟΣ ΦΟΡΤΟΥΛΑΚΗΣ/ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ ΕΜΣΤ και Πινακοθήκη κλειστά για χρόνια

20 χρόνια LiFO / ΕΜΣΤ και Πινακοθήκη: Τόσα χρόνια κλειστά που κοντέψαμε να τα ξεχάσουμε

Η Εθνική Πινακοθήκη και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι σήμερα δύο από τα σημαντικότερα καταφύγια πολιτισμού της Αθήνας. Για να ανοίξουν όμως τις πόρτες τους στο κοινό, χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες σχεδίων, ανατροπών, ματαιώσεων και διαδοχικών εξαγγελιών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Θυμάσαι την Marina Abramović στο Μπενάκη; Ξεχνιούνται κάτι τέτοια;

20 χρόνια LiFO / Θυμάσαι την Abramović στο Μπενάκη; Ξεχνιούνται κάτι τέτοια;

Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά εικαστικά events της πόλης όπου τα περασμένα 20 χρόνια είδε την πρώτη της Μπιενάλε, την σημαντική Documenta αλλά και μεγάλες αναδρομικές ελλήνων ζωγράφων. Διαλέξαμε 10 που αξιζει να τις θυμηθούμε ξανά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Όποιος δεν έχει γάτα δεν μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση»

Studio Visit / Ηλίας Παπαηλιάκης: «Όποιος δεν έχει γάτα δεν μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση»

Ο Ηλίας Παπαηλιάκης ανοίγει το ατελιέ του στον Κολωνό και μιλά στη LiFO για τη ζωγραφική, τη μνήμη, το φως, τις γάτες, τον δημόσιο χώρο και όλα όσα κρύβονται πίσω από τις χαρακτηριστικές μονοκοντυλιές του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Κυνήγι» του The Krank: Μια παραλία γίνεται πεδίο σύγκρουσης για τις εξορύξεις στο Ιόνιο

Εικαστικά / Ο The Krank μετέτρεψε με την τέχνη του μια παραλία σε πεδίο σύγκρουσης

Στους Οθωνούς, απέναντι από το σημείο όπου σχεδιάζονται υπεράκτιες εξορύξεις, ο καλλιτέχνης δημιούργησε μια εφήμερη εγκατάσταση land art που φέρνει αντιμέτωπο τον προϊστορικό άνθρωπο με τη σύγχρονη βιομηχανία
M. HULOT
Τα έργα της Μαριλίας Κολυμπίρη θυμίζουν καθημερινότητά σου

Εικαστικά / Μαριλία Κολυμπίρη, τι άλλο μπορείς να φτιάξεις με τον πηλό σου;

Η δουλειά της εικαστικού κινείται μεταξύ ζωγραφικής και κεραμικής, εξερευνώντας τη σχέση μας με την καθημερινότητα, τη μνήμη και τα αντικείμενα που συνθέτουν τον προσωπικό μας κόσμο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Φρίντα Κάλο: «Πόδια, τι σας χρειάζομαι όταν έχω φτερά για να πετάξω;»

Εικαστικά / Φρίντα Κάλο: «Πόδια, τι σας χρειάζομαι όταν έχω φτερά για να πετάξω;»

Γεννήθηκε σαν σήμερα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ζωγράφους όλων των εποχών. Με αφορμή την μεγάλη έκθεση στην Tate Modern ανατρέχουμε στη ζωή της που καθόρισε ολοκληρωτικά το έργο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ