Ο Hasso Plattner μαζί με τη γερμανίδα Καγκελάριο μπροστά στον πίνακα "Κορίτσια στη γέφυρα" του Έντβαρτ Μουνκ (1902)
Ο Hasso Plattner μαζί με τη γερμανίδα Καγκελάριο μπροστά στον πίνακα "Κορίτσια στη γέφυρα" του Έντβαρτ Μουνκ (1902)

 

Για τον Γερμανό μεγιστάνα της τεχνολογίας Hasso Plattner, ο Μεξικανός ζωγράφος Rufino Tamayo είναι κλάσεις ανώτερος από τον Πικάσο. Δικαιούται να έχει την άποψη του, καθώς για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Μπαρμπερίνι στο Πότσνταμ στις 20 Ιανουαρίου φρόντισε να προσφέρει κάποια από τα πιο ακριβά και σπάνια κομμάτια της προσωπικής του συλλογής. Επίσης, ήταν ο άνθρωπος που επιμελήθηκε τη λίστα των εκλεκτών καλεσμένων, μεταξύ των οποίων ο Μπιλ Γκέιτς και άλλοι ισχυροί του κόσμου των επιχειρήσεων και της πολιτικής.

 

Και η αλήθεια είναι πώς το νέο ανακαινισμένο Μουσείο, μετά από χρόνια εργασιών και ανακατασκευής, είναι λόγος για να καμαρώνουν οι Γερμανοί με πρώτη και καλύτερη την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που έσπευσε να παρευρεθεί στα εγκαίνια και να φωτογραφηθεί δίπλα στον Plattner. Χτισμένο στο Barberini Palace, στην Old Market Square, το Μουσείο άνοιξε, έχοντας να παρουσιάσει σημαντικά έργα απ' όλες τις περιόδους της Τέχνης, αλλά και ειδικές εκθέσεις που εστίαζαν στον ιμπρεσιονισμό. 

 

To ανακαινισμένο κτήριο που φιλοξενεί το Μουσείο Μπαρμπερίνι
To ανακαινισμένο κτήριο που φιλοξενεί το Μουσείο Μπαρμπερίνι

 

Όσο για τη συνεισφορά του Plattner στο δυναμικό άνοιγμα του Μουσείου, αυτή χαρακτηρίστηκε από την ίδια τη Μέρκελ «συγκλονιστική»: ο Plattner, σύμφωνα με τη λίστα Forbes είναι ένας από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 10 δις δολάρια. Ως μέλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς, δεσμεύεται να προσφέρει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά και να υποστηρίζει την τέχνη και τον πολιτισμό με κάθε τρόπο. 

  

Την πιο πρόσφατη προσφορά του, το φιλότεχνο γερμανικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει σήμερα, σε ειδική έκθεση γεμάτη από πανάκριβα και σπάνια έργα της ιδιωτικής συλλογής του Plattner και παρά το ότι ο ίδιος παραδέχεται ότι δικός του είναι μόνο ένας πίνακας του Tamayo. Κατά τα λοιπά, από απόψε οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν έργα των Γκιστάβ Καγιεμπότ, Έντβαρτ Μουνκ, Καμίλ Πισαρό, Άλφρεντ Σίσλεϊ, Πιερ - Ογκίστ Ρενουάρ και 41 σπάνιους πίνακες του Κλοντ Μονέ. Αν και ο Plattner δεν αποκαλύπτει ποιοι από αυτούς τους πίνακες είναι δικοί του, ωστόσο από το Μουσείο έχει γίνει γνωστό ότι κάποιοι είναι δάνεια από 23 μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Ερμιτάζ και η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον. 

 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι απόψε θα εκτεθούν περίπου 240 έργα ιμπρεσιονιστών, 80 εκ των οποίων δημιουργίες Γερμανών καλλιτεχνών που μεγαλούργησαν στη μεταπολεμική Γερμανία. Το νέο Μουσείο Μπαρμπερίνι στο Πότσνταμ, θεωρείται πραγματικό κόσμημα για τη Γερμανία, καθώς πέρα από τις σκληρές εργασίες ανακαίνισης και τις μελέτες, είναι ένα κτήριο - έστω και ρέπλικα του κτηρίου που βομβαρδίστηκε τον 18ο αιώνα και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- που αποκαθιστά τη σύνδεση των Γερμανών με το ιστορικό τους παρελθόν, πριν από τις σκοτεινές μέρες του πολέμου.  

 

Με στοιχεία από Art Newspaper