Έφτασε η ώρα για την απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2016

Όλες οι πληροφορίες εδώ

LIFOTEAM 13.4.2016 | 20:30

 

Τα βραβεία που αφορούν την ελληνική σκηνή των κόμικς έχουν περάσει από πολλές φάσεις, με πιο μακρά περίοδο αυτή των COMICDOM AWARDS, που υπήρξαν για χρόνια τα μόνα βραβεία της σκηνής. Στα πρώτα τους βήματα, τα COMICDOM AWARDS απονέμονταν με βάση την ψήφο του κοινού. Από το 2010, όμως, τα πράγματα άλλαξαν καθώς συστάθηκε μια Ακαδημία, αποτελούμενη από άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο και είναι αυτή που αποφάσιζε για τα βραβεία.

 

Ο καιρός ωρίμασε και πλέον τα βραβεία ήρθαν στα χέρια των κατεξοχήν ενδιαφερομένων, των ατόμων της ελληνικής σκηνής κόμικς. Έτσι, η Ακαδημία από το 2015 πήρε τη σκυτάλη από το Comicdom, τα βραβεία μετονομάστηκαν σε ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΜΙΚΣ και εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή. Τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς έχουν ως σκοπό να τιμήσουν τα καλύτερα έργα της εγχώριας σκηνής κόμικς για τη χρονιά που πέρασε. Υπεύθυνη για τα βραβεία, την επιλογή των υποψηφίων και των νικητών είναι η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, η οποία αποτελείται από ανθρώπους που ασχολούνται άμεσα με την ένατη τέχνη. Σεναριογράφοι, σχεδιαστές, εκδότες, δημοσιογράφοι κ.α., όλοι αποτελούν έναν πυρήνα, ο οποίος προσπαθεί να προωθήσει με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο τα κόμικς.

 

Η πρώτη απονομή έγινε το 2015, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, όπου υπό τις οδηγίες του stand-up comedian Βύρωνα Θεοδωρόπουλου βραβεύτηκαν ο Soloup για το κόμικ Αϊβαλί (Καλύτερο Κόμικ, Καλύτερο Σενάριο), ο Πέτρος Χριστούλιας για το κόμικ Χαρακώματα: Ιστορίες από την Οδό Γάγγραινας (Καλύτερο Σχέδιο, Καλύτερο Εξώφυλλο) και για το Γυρνώ σαν Νυχτερίδα (Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ), οι Μέλανδρος Γκανάς & Malk για το κόμικ Freakshow (Καλύτερη Αυτοέκδοση), οι εκδόσεις Webcomics για το κόμικ Κατανοώντας τα Κόμικς (Καλύτερη Μεταφρασμένη Έκδοση), ο Γιώργος Τσιαμάντας (Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης), η Δανάη Κηλαηδόνη για το κόμικ Tales from the Strips (Βραβείο Κοινού) και ο Μιχάλης Διαλυνάς (Έπαινος Καλλιτέχνη που διαπρέπει στο εξωτερικό).

 

Από φέτος προστίθεται και μια νέα κατηγορία, αυτή της Καλλιτεχνικής Επιμέλειας, η οποία αφορά τη συνολική εικόνα ενός έργου (πχ lettering, στήσιμο βιβλίου κλπ).

 

Φέτος, στις 15 Απριλίου, στις 21:00, σε νέο, μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αμφιθέατρο, θα γίνει η απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2016. Αυτή τη φορά θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και παρουσιαστής θα είναι και πάλι ο Βύρων Θεοδωρόπουλος. Καλεσμένοι για να δώσουν βραβεία θα είναι οι Soloup, Πέτρος Χριστούλιας, Δανάη Κηλαηδόνη, Μέλανδρος Γκανάς, Ευγενία Κουμάκη, ένας εκπρόσωπος των καταστημάτων Public και ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους της ελληνικής σκηνής στο εξωτερικό, ο Ηλίας Κυριαζής. Επίσης, θα συμμετέχει ο Σπύρος Δερβενιώτης, σε ένα αφιέρωμα στη μνήμη των Γιάννη Καλαϊτζή και Άγγελου Μαστοράκη.

 

Τα πέντε υποψήφια καλύτερα κόμικς για τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2015 (με τυχαία σειρά) είναι:

 

Έφτασε η ώρα για την απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2016

 

Έφτασε η ώρα για την απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2016

 

Έφτασε η ώρα για την απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2016

 

Έφτασε η ώρα για την απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2016

 

Έφτασε η ώρα για την απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2016

 

 

Χορηγοί της βραδιάς είναι η εταιρεία ΑΜΥ Α.Ε., διανομέας της WACOM στην Ελλάδα και Κύπρο (Βραβείο Καλύτερου Κόμικ), οι εκδόσεις ΟΞΥ με τα βιβλία τους που διαβρώνουν τη σκέψη και τα καταστήματα PUBLIC (Βραβείο Κοινού).

 

Για μουσική υπόκρουση θα χρησιμοποιηθούν τραγούδια των Narcossis και Nicotine Stain, δυο πολύ ωραίων συγκροτημάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής. Την τεχνική υποστήριξη των βραβείων ανέλαβε η IQIT! Λύσεις Πληροφορικής.