A BOOK AFFAIR: ένα project που επικεντρώνεται στις εκδόσεις από το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Radio Athènes

Αναγνώσεις, μίνι-εκθέσεις, lecture performances και συζητήσεις για όσους αγαπούν το βιβλίο

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον project με τίτλο «A BOOK AFFAIR/ TEMPORÄRER KUNST-BUCHLADEN», που εντάσσεται στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Radio Athènes.

 

Από το Μάιο έως το Νοέμβριο του 2018 μια προσωρινή βιβλιοθήκη/σκηνή θα είναι ανοικτή σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη, τα βιβλία και περιοδικά τέχνης, τους καταλόγους, για την κριτική της τέχνης καθώς και τους συντάκτες και δημιουργούς τους.

 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες καλούνται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performances, συζητήσεων και μίνι-εκθέσεων. Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει ιδέες και πληροφορίες με τους συμμετέχοντες και θα έχετε πρόσβαση σε μία από τις παλαιότερες μορφές ευχαρίστησης: το βιβλίο.

 

Η θεματολογία θα ποικίλλει, από τέχνη, θεωρία, αρχιτεκτονική και design μέχρι μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση.

 

Ο συνδετικός κρίκος των επιμελητών, καλλιτεχνών, εκδοτών, συγγραφέων, δραματουργών, χορογράφων και θεωρητικών που θα συμμετέχουν στο A BOOK AFFAIR είναι η σύγχρονη τέχνη και η «ανάγνωση» σαν μια κατάσταση/δραστηριότητα που εμπλέκει όχι μόνο τον νου αλλά και το σώμα, στην δημιουργία νοημάτων και μιας νέας ποιητικής.

 

«Ετυμολογικά, η έκφραση A BOOK AFFAIR, περιγράφει μια κατάσταση στην οποία κάποιος διαβάζει ένα σύνθετο, απαιτητικό βιβλίο, ενώ συγχρόνως καταπιάνεται με ένα ευχάριστο, εύκολο βιβλίο. To A BOOK AFFAIR είναι ένα πείραμα που προσεγγίζει τη «βιβλιοθήκη» σαν χώρο διακειμενικότητας, δημιουργίας (creation), ξε-δημιουργίας (un-creation), και αναψυχής (recreation) -για να δανειστούμε μερικές έννοιες που διερευνά ο Michel Foucault στο δοκίμιό του «Φαντασιώσεις της Βιβλιοθήκης» (1977)» αναφέρει η επιμελήτρια του project Έλενα Παπαδοπούλου.

 

Οι δράσεις κατά τη διάρκεια του A BOOK AFFAIR θα απλωθούν στο αμφιθέατρο και την βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Αthen, στο μικρό αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη όπως και στο Radio Athènes το οποίο έχει διαμορφωθεί ειδικά για το project από τον αρχιτέκτονα Etienne Descloux σε θεατρικό σκηνικό, όπως και σε «δοχείο» συλλογής των αντικειμένων, βιβλίων και έργων τέχνης που θα παρουσιάζονται όσο το project θα εξελίσσεται. Οργανικό κομμάτι θα είναι και η βιβλιοθήκη του Radio Athènes που περιλαμβάνει επιλογές των καλλιτεχνών και συνεργατών των τελευταίων τριών ετών.

 

A BOOK AFFAIR: ένα project που επικεντρώνεται στις εκδόσεις από το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Radio Athènes
Ο αρχιτέκτονας Etienne Descloux. Φωτό: Anna Ehrenstein

 

Το project ανοίγει με την έκθεση της πειραματιζόμενης πρώην εμπόρου τέχνης Giti Nourbakhsch και την παρουσίαση του νέου της εικονογραφημένου βιβλίου, «The Golden Jaguar with a Thin Red Stripe». Η Giti Nourbakhsch, πρώην ιδιοκτήτρια μίας από τις σημαντικότερες γκαλερί του Βερολίνου, ζει από το 2015 στην Ελλάδα και ετοιμάζει μία ταινία.

 

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας προέκυψε και το βιβλίο της, μεγεθυμένες εικόνες από το οποίο παρουσιάζονται στον φιλόξενο χώρο του Radio Athènes, μαζί με κουστούμια της ταινίας, έργο των σχεδιαστών μόδας Rubin & Chapelle, καθώς και μια καρέκλα του Δημήτρη Αντωνίτση.

 

Η Dr. Christel Fricke σημειώνει για το βιβλίο της Giti Nourbakhsch: «Το βλέπω και το διαβάζω ως πρόσκληση σε ένα ταξίδι, μια πρόσκληση για να ταξιδέψω σε ένα τόπο "έξω και πέρα", ένα απομακρυσμένο μέρος στην ύπαιθρο, στο μέλλον, πέρα από τα όρια και τους περιορισμούς του εδώ και τώρα. Αλλά ενώ μπορούμε να αφήσουμε το παρόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον, δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω το παρελθόν. Ακόμα κι αν δεν παραμείνουμε παγιδευμένοι στο σημερινό μας περιβάλλον, αν καταφέρουμε να φτάσουμε σε έναν ανοιχτό χώρο, μεταφέρουμε τις αποσκευές της προηγούμενης εμπειρίας μας. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις επαναπροσδιορίσουμε».

 

Πρόγραμμα Μαΐου - Ιουνίου

Giti Nourbakhsch: The Golden Jaguar with a Thin Red Stripe

 

Παρουσίαση του νέου εικονογραφημένου βιβλίου και έκθεση με έργα της Giti Nourbakhsch, του Δημήτρη Αντωνίτση και των σχεδιαστών μόδας Rubin & Chapelle, NY

 

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 11 Μαΐου, 19:30 στο Radio Athènes
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου 2018 – 21 Μαΐου 2018
Ώρες λειτουργίας: κάθε Τετάρτη 16:00 – 20:00, κάθε Σάββατο 13:00 – 17:00
και οποιαδήποτε άλλη μέρα και ώρα κατόπιν συνεννόησης

 

Eνσωματωμένη στη μορφή ενός θεατρικού σεναρίου «Η Χρυσή Jaguar με την Λεπτή Κόκκινη Λωρίδα» αφηγείται αόριστα σε μονολόγους, που μερικές φορές μετατρέπονται σε διαλόγους, τη συνύπαρξη τριών χαρακτήρων: Bibi, Fzzi και Καθιστή Κυρία, σε έναν τεχνητό χώρο, μια σκηνή.

 

Iξ, μια φωνή, ακούγεται. Ένας αφηγητής συνδέει τους χαρακτήρες από την προοπτική της οπτικής γωνίας του, οπτικοποιώντας το ανείπωτο. Φαίνεται να περιγράφει την κάθε πραγματικότητα. Ο Μοναχικός 'Ανθρωπος είναι παρών.

 

Ένας άλλος κύριος βουβός πρωταγωνιστής είναι η χρυσή Jaguar. Μοναδικό αντικείμενο σε μια σκηνή, εμπνευσμένο και πλαισιωμένο από την σκηνογράφο Katrin Brack, μια ανάμνηση.

 

«Η Χρυσή Jaguar με την Λεπτή Κόκκινη Λωρίδα» είναι ένα κολάζ από θραύσματα κειμένων και διηγήσεις ιστοριών. Εικονογραφημένο.

 

H Giti Nourbakhsch είναι πρώην έμπορος τέχνης που πειραματίζεται. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Gregory Brooks: Rare Books Paris

 

Σπάνια βιβλία μόδας, αρχιτεκτονικής, ντηζάιν, τέχνης και έκθεση πρωτότυπου υλικού από τα πρώιμα χρόνια του Maison Martin Margiela

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 23 Μαΐου, 19:30 στο Radio Athènes
Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαΐου 2018 – 6 Ιουνίου 2018

 

Στα τέλη του 2013, εμφανίστηκε ένα νέο feed στο Instagram. Η πρώτη ανάρτηση ήταν μια εικόνα από ένα σπάνιο φωτογραφικό βιβλίο του Ολλανδού φωτογράφου και χορογράφου Hans van Manen.

 

Οι μεταγενέστερες αναρτήσεις περιελάμβαναν ένα εκλεκτικό μίγμα έντυπου υλικού για την αρχιτεκτονική, τη μόδα και ντιζάιν εσωτερικών χώρων, βιβλία καλλιτεχνών, περιοδικά, και καταλόγους τέχνης. Ξεκινώντας σαν προσωπικό έργο, το rarebooksparis είναι τώρα πλήρης απασχόληση για τον ιδιοκτήτη του.

 

A BOOK AFFAIR: ένα project που επικεντρώνεται στις εκδόσεις από το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Radio Athènes

 

Το Instagram feed έχει πάνω από 30.000 οπαδούς και μια αυξανόμενη φήμη ως το μέρος to-go-to για εξαιρετικά φτιαγμένα, δυσεύρετα βιβλία και ephemera, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με τη μόδα.

 

Η ταυτότητα του ιδιοκτήτη δεν είναι ένα τεράστιο μυστικό, αλλά ούτε ενδιαφέρεται να την δημοσιοποιήσει. Τρέχει το rarebooksparis από το διαμέρισμά του στο Παρίσι.

 

Αυτή θα είναι η πρώτη «δημόσια» παρουσίαση του Rare Books Paris διεθνώς.

 

Thomas Boutoux & Joachim Hamou

παρουσιάζουν το PARAGUAY PRESS

 

Lecture performance

 

Παρασκευή 8 Ιουνίου, 19:30 στο Radio Athènes

 

Ο Thomas Boutoux είναι συγγραφέας, επιμελητής και εκδότης με έδρα το Παρίσι. Είναι ιδρυτικό μέλος συλλογικών οργανώσεων μικρής κλίμακας στο Παρίσι όπως: του Metronome Press, του χώρου τέχνης castillo / corrales, του βιβλιοπωλείου Section 7 Books, και πιο πρόσφατα, του εκδοτικού συνεταιρισμού Paraguay.

 

Ως συγγραφέας, o Boutoux έχει μια μακρόχρονη πρακτική στενής συνεργασίας με εικαστικούς καλλιτέχνες γιά την παραγωγή εκδόσεων, συγγραφή σεναρίων για ταινίες, έργων για το ραδιόφωνο ή το θέατρο, τραγουδιών και ζωντανών εκδηλώσεων.

 

Αυτή την εποχή ετοιμάζει ένα νέο έργο με τον Guillaume Leblon για το Front International, Cleveland Triennial for Contemporary Art. Διδάσκει θεωρία κοινωνικής και σύγχρονης τέχνης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Καλών Τεχνών του Μπορντό. Το 2017 συνδιοργάνωσε με την Ελενα Παπαδοπούλου το πρότζεκτ All: Collected Voices, μια παραγωγή του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθήνας και του Radio Athènes.

 

Ο Joachim Hamou είναι καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί πολλαπλά μέσα (κινηματογράφο, θέατρο, περφόρμανς) και παράγει δημόσια πρότζεκτ σε συνεργασία με κοινοτικές οργανώσεις. Τα έργα και οι κινηματογραφικές ταινίες του ενεργούν σαν καταλύτες για την αναγνώριση, κατανόηση και συμμετοχή στην επίλυση σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων.

 

Η τελευταία του ταινία UIP 27 είναι ένα δράμα-ντοκιμαντέρ που εξελίσσεται στο έτος 2027- και φαντάζεται ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Αυτή την εποχή δουλεύει πάνω στη ταινία μεγάλου μήκους "Colonie" μια παραγωγή της Barberousse Films.

 

Γεννήθηκε στη Γαλλία και μεγάλωσε στο Παρίσι και τη Στοκχόλμη σε μαροκινό και σουηδικό οικογενειακό περιβάλλον. Εζησε στην Κοπεγχάγη, όπου δημιούργησε πολλούς ανεξάρτητους οργανισμούς όπως το TV-TV, το Rio Bravo και το Trampoline House. Σήμερα ζει μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, όπου είναι μέλος της εκδοτικής ομάδας Paraguay.

 

Το Paraguay είναι ένας εκδοτικός συνεταιρισμός με έδρα το Παρίσι. Εκδίδει βιβλία και περιοδικά από το 2007, αρχικά λειτουργώντας σαν εκδοτικό παράρτημα του χώρου τέχνης castillo / corrales και από το 2015 ως αυτόνομη μη κερδοσκοπική οργάνωση που αναπτύσσει ένα μοντέλο εκδόσεων που περιλαμβάνει ζωντανές εκδηλώσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, εκθέσεις και βιβλία. Το Paraguay αποτελείται από μια δωδεκάδα συγγραφέων, καλλιτεχνών, επιμελητών και γραφιστών από διαφορετικές γενιές και έχει τα γραφεία της στα στούντιο DOC στο 19ο διαμέρισμα στο Παρίσι.

 

Μάκης Μαλαφέκας: Δε λες κουβέντα

 

Παρουσίαση της νέας νουβέλας του Μάκη Μαλαφέκα και ανάγνωση / sketch από τον συγγραφέα. Εκδόσεις Μελάνι

Παρασκευή 8 Ιουνίου, 20:45 στο Radio Athènes

 

«Ήταν η χειρότερη εποχή για να βγάλεις βιβλίο με θέμα τον Τζον Κολτρέιν. Παρουσίαση βιβλίου τζαζ κατακαλόκαιρο στην Αθήνα και μες στην Ντοκουμέντα, μια παγκόσμια απαρτία της τέχνης που φαινόταν να αφορά τους πάντες... Δεν θα 'ρχόταν κανείς. Ούτε καν ο εκδότης μου. Πού σκατά πήγαινα;»

 

Ο Μιχάλης Κρόκος μπλέκει. Η Αθήνα τον υποδέχεται με καύσωνα και σύγχρονη τέχνη, ρεκόρ τουρισμού και παντιλίκια, μνημόνιο και Airbnb, πεφωτισμένους χάκερ, παρανοϊκούς ταξιτζήδες και μοιραία κορίτσια, φόνους, απαγωγές, και την κλοπή ενός πίνακα με όλα τα μυστικά του κόσμου. Ένας συγγραφέας χαμένος στην παλιρροιακή δίνη της εποχής του, στη λάθος πόλη, στο λάθος καλοκαίρι.

 

Ο Μάκης Μαλαφέκας είναι συγγραφέας, ζει στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα.

 

A BOOK AFFAIR: ένα project που επικεντρώνεται στις εκδόσεις από το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Radio Athènes

 

Codex ΔΕΣΤΕ

 

Εκδόσεις του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και ειδική παρουσίαση πρωτότυπου υλικού

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 14 Ιουνίου, 19:30 στο Radio Athènes
Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιουνίου 2018 – 30 Ιουνίου 2018

 

Στο πλαίσιο αυτού του πρότζεκτ, το Ίδρυμα ∆ΕΣΤΕ παρουσιάζει το Codex DESTE (Κώδικας ∆ΕΣΤΕ), μια ειδική εγκατάσταση με το σύνολο των εκδόσεων που συνόδεψαν την εκθεσιακή δραστηριότητα του Ιδρύματος από το 1983 μέχρι σήμερα, καθώς και τη σειρά μονογραφιών για καλλιτέχνες «2000 Words».

 

Αν ένας κατάλογος τέχνης, παραπάνω από την απλή παρουσίαση εικόνων στο χαρτί, είναι μια ανακωδικοποίηση της εμπειρίας από το γεγονός μιας έκθεσης ή ενός έργου τέχνης σε μορφή βιβλίου, η εγκατάσταση Codex DESTE διερευνά την απτή πλευρά των εκδόσεων σε ένα δομημένο περιβάλλον. Πρόκειται για μια φυσική έρευνα μέσω ευρετηριακών αποσπασμάτων και τεκμηρίων στον συστατικό ρόλο που έχουν οι κατάλογοι στην εκθεσιακή ιστορία του Ιδρύματος ∆ΕΣΤΕ.

 

Θεόδωρος Γιαννάκης

 

Ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για τη σημασία της λογοτεχνίας στη δουλειά του, θα δείξει αντικείμενα και βιβλία, και θα μιλήσει για την ατομική του έκθεση «Πρωτογονισμού οφθαλμαπάτη» που ανοίγει στην γκαλερί Ελένη Κορωναίου στις
4 Μαΐου 2018.

 

Πέμπτη 21 Ιουνίου, 19:30 στο Radio Athènes

 

«Νομίζω ότι αν το σύγχρονο γράψιμο είναι κατ' ανάγκη μοναχική συναλλαγή ενός τετραδιάστατου ανθρώπου- η ίδια η ανάγνωση και ίσως η ανάγκη όχι μόνο να ανεχθώ αυτού του είδους την μοναξιά αλλά και να την αγαπήσω, είναι ένα αμετακίνητο γεγονός της δημιουργικής πρακτικής μου και των τρόπων ανάγνωσης, και ένα από τα σημαντικά ψυχολογικά γεγονότα που πρέπει να κατανοήσω μέσα σε αυτή».

 

Ο Θεόδωρος Γιαννάκης γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1979. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας KERNEL και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εικαστικό Τμήμα της ΑΣΚΤ. Στις πρόσφατες εκθέσεις του συμπεριλαμβάνονται:


2018 Triennial: Songs for Sabotage — New Museum, New York.
Driftwood, or how we surfaced through currents – Fondazione Prada, Athens.
Roy Da Prince — Centre For Contemporary Art Futura, Prague.
The Equilibrists —Benaki Μuseum, Athens.

Info: RADIO ATHÈNES

Πετράκη 15, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

 

Το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί αρχές Αυγούστου

 

Οδηγός Βιβλίου