Όχι πάνω από πέντε εσπρέσο την ημέρα, λέει η Ε.Ε.

Όχι πάνω από πέντε εσπρέσο την ημέρα, λέει η Ε.Ε. Facebook Twitter
4

Η κατανάλωση περισσότερων από πέντε φλιτζανιών εσπρέσο την ημέρα θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την υγεία, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. για θέματα ασφάλειας τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), ανακοίνωσε ότι οι εφάπαξ δόσεις έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα από διάφορες πηγές - όπως το τσάι, ο καφές, η σοκολάτα και ενεργειακά ποτά - θα πρέπει να είναι το ασφαλές επίπεδο για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Ένας espresso 60ml παρέχει περίπου 80mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι 200ml καφέ φίλτρου έχει 90mg, σύμφωνα με την EFSA. Υπάρχουν περίπου 80mg καφεΐνης σε κάθε κουτάκι "ενεργειακό ποτό"250 ml,  40mg στα 355ml ενός κουτιού κόλα, 25mg σε 50g σοκολάτας και 10mg σε 50g σοκολάτα γάλακτος.

Η EFSA δήλωσε ότι μέχρι 400mg ημερησίως από διάφορα τρόφιμα και ποτά δεν έχουν  συνέπειες για την υγεία των υγιών ενηλίκων. Έως 200 mg την ημέρα είναι το ασφαλές όριο για τις εγκύους και τις νέες μητέρες που θηλάζουν ενώ τα ασφαλή όρια για παιδιά και νέους εφήβους θα πρέπει επίσης χαμηλότερα από εκείνα των ενηλίκων.

Η υπερδοσολογία σε καφείνη μπορεί σύμφωνα με την επιτροπή να επιφέρει άγχος και προβλήματα ύπνου, ενώ τα παιδιά, που μπορούν να παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα, ενδέχεται επίσης να δείξουν κάποια διαφορά στην  συμπεριφορά τους.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια