ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Κινδυνεύει το σμάλτο των δοντιών από τα ανθρακούχα ποτά;

sparkling-water.gif
0

ΤΑ ΥΓΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟ pH, δηλαδή είναι πιο όξινα, μπορεί να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου, ιδίως όταν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Το κανονικό νερό έχει pH 7, το οποίο είναι ουδέτερο. Ο καφές έχει περίπου 5, ο χυμός λεμονιού περίπου 2 και το οξύ του στομάχου περίπου 1.

Όπως δήλωσε ο John Ruby, αναπληρωτής καθηγητής Παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ: «Σε αυτά που πίνουμε συχνά το επίπεδο pH, ιδανικά, θα πρέπει να είναι πάνω από 4, αυτό θεωρείται το όριο. Οτιδήποτε κάτω από αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών».

Σε μια μελέτη του 2016, ο Ruby και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τα επίπεδα pH σχεδόν 400 ποτών και τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά: έδειξαν ότι τα περισσότερα από αυτά που εξετάστηκαν ‒αθλητικά ποτά, αναψυκτικά, χυμοί, fruit punches και πολλά αρωματισμένα νερά‒ είχαν pH κάτω από 4. Μάλιστα σε πολλά οι τιμές ήταν χαμηλότερες από 3.

Η συχνή κατανάλωση ανθρακούχου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει το pH του στόματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διάβρωσης της οδοντοστοιχίας.

Το να πίνουμε κάτι με χαμηλό pΗ κάθε τόσο είναι απίθανο να προκαλέσει πρόβλημα στα δόντια. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται αν καταναλώνουμε πολύ συχνά και καθημερινά τέτοιου είδους ποτά.

Πώς τα πήγε το ανθρακούχο νερό στις δοκιμές; Δοκιμάστηκαν μόνο δύο απλά ανθρακούχα και αμφότερα βρέθηκαν πάνω από το όριο του 4, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πολύ επικίνδυνα. Το αφρώδες φυσικό μεταλλικό νερό S. Pellegrino είχε pH 4,96. Το Perrier είχε 5,25.

Όμως η προσθήκη γεύσης στο νερό, ιδίως εσπεριδοειδών που περιέχουν κιτρικό οξύ, μπορεί να μειώσει το pH. Στη μελέτη του 2016 το σκέτο νερό Dasani είχε επίπεδο pH 5,03, αλλά το Dasani Lemon, 3,03.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαφορετικές έρευνες δείχνουν πως οι οικιακές συσκευές παράγουν ανθρακούχο νερό με επίπεδο pH χαμηλότερο από αυτού που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ. Άλλη μελέτη, πάλι, διαπίστωσε ότι το επίπεδο pH του νερού από τη συσκευή παραγωγής ανθρακούχου νερού SodaStream κυμαινόταν από 3,58 έως 3,74. Η εταιρεία δεν απάντησε σε ερωτήσεις.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε;

Το ανθρακούχο νερό, είτε φυσικό είτε τεχνητό, περιέχει διαλυμένο αέριο διοξείδιο του άνθρακα το οποίο, μέσω μιας χημικής αντίδρασης, μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ, στοιχείο που το κάνει αφρώδες και πιο όξινο από το κανονικό νερό.

Τόσο από άποψη οδοντιατρικής όσο και γενικής υγείας, το απλό ανθρακούχο νερό είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση από τα αθλητικά ποτά, τα αναψυκτικά ή το fruit punch. Ωστόσο η ποσότητα στην οποία το καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών.

Η συχνή κατανάλωση ανθρακούχου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει το pH του στόματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διάβρωσης της οδοντοστοιχίας, δήλωσε η Brittany Seymour, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Εξήγησε, επίσης, ότι η συστηματική αντικατάσταση του απλού νερού με ανθρακούχο ή η κατανάλωση περισσότερων από δύο ή τρία μπουκάλια την ημέρα μπορεί να είναι υπερβολή.

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο «δεν είναι οι περιστασιακοί καταναλωτές», σύμφωνα με τη Margherita Fontana, καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για να μάθετε αν αυτά που πίνετε επηρεάζουν το σμάλτο των δοντιών.

Συμπέρασμα:

Το ανθρακούχο νερό αποτελεί μια καλύτερη επιλογή για τα δόντια μας από τα περισσότερα δημοφιλή ποτά. Αν και είναι πιο όξινο από το κανονικό νερό, η κατανάλωση μερικών μπουκαλιών την ημέρα είναι απίθανο να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.

Με στοιχεία από την Washington Post

Living
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Living / Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Πριν από σαράντα χρόνια, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με το εντυπωσιακό παράστημα και τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την μετάβαση της Βραζιλίας από τη χούντα στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM
Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ