Παρακολουθώνταςτις όψεις τους φεγγαριού, τους πλανήτες και τα αστέρια, οι βιοδυναμικοί καλλιεργητές ισχυρίζονται ότι μπορούν να αυξήσουν τη γονιμότητα του εδάφους απλώνοντας κοπριά που έχει συσσωρευτεί μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας. Φτιάχνουν επίσης τα δικά τους βιοδυναμικά σκευάσματα για τη φυσική λίπανση του εδάφους και τη βιολογική καταπολέμηση των περισσοτέρων ασθενειών και εχθρών των φυτών.

 

Σας ακούγονται παράξενα όλα αυτά; Κι όμως, θυμίζουν κάτι από τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι γεωργοί παλαιότερων γενεών.

 

H βιοδυναμική καλλιέργεια είναι μια ολιστική προσέγγιση της γεωργίας, που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920 στη Γερμανία και έχει τις ρίζες της στις διδασκαλίες του Αυστριακού αρχιτέκτονα και φιλόσοφου Ρούντολφ Στάινερ, ιδρυτή του κινήματος της Ανθρωποσοφίας. 

 

Είναι, θα έλεγε κανείς, ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο και αυτάρκες οικοσύστημα που παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. 

 

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς Radio Lifo η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιεργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη για τη βιοδυναμική γεωργία, όχι μόνο ως τρόπο καλλιέργειας αλλά και ως στάση ζωής και αντίληψης των πραγμάτων.