Ένα επεισόδιο ακόμα; Η τηλεοπτική κραιπάλη ίσως να δείχνει κατάθλιψη

Ένα επεισόδιο ακόμα; Η τηλεοπτική κραιπάλη ίσως να δείχνει κατάθλιψη Facebook Twitter
1

Τον επόμενο μήνα επιστρέψει το House of Cards: αυτό σημαίνει ότι πολλοί θα κολλήσουμε πάνω στις οθόνες μας, ρουφώντας το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Το Netflix ήταν το πρώτο μέσο που κατάλαβε ότι οι θεατές της «νέας τηλεόρασης» δεν έχουν την υπομονή ή το χρόνο να κλείνουν ραντεβού με την αγαπημένη τους σειρά για ένα επεισόδιο την εβδομάδα. Τα torrents εξάπλωσαν αυτή την τάση παγκόσμια, και η νέα τάση είναι το "binge-watching", μια φράση – δάνειο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Ο παραλληλισμός είναι αποκαλυπτικός, και όσοι αγαπούν τις νέες σειρές ξέρουν πόσο εθιστικές μπορούν να γίνουν.

Αυτό οδήγησε κάποιους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας να αναρωτηθούν αν υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους να παρακολουθήσουν τρία ή περισσότερα επεισόδια μιας σειράς συνεχόμενα, συνδέοντας αυτή την τάση με άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές όπως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες Yoon Sung Hi και Eun Yeon Kang και η καθηγήτρια τους, Wei-Na Li ανακοίνωσαν τα ευρήματα της έρευνάς τους και θα τα παρουσιάσουνε επίσημα σε συνέδριο που θα γίνει το Μάιο στο Πουέρτο Ρίκο. Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν σε 316 άτομα ηλικιών 18-29, όσοι βλέπουν τρία επεισόδια στη σειρά ή παραπάνω, είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί και μοναχικοί.

Το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν πολλά επεισόδια στη σειρά μέσα από υπηρεσίες όπως το Netflix και το Hulu. Η αγαπημένη κατηγορία είναι οι κωμωδίες και τα ρομάντζα και μερικές από τις πιο αγαπημένες σειρές είναι το Orange Is the New Black, το Grey's Anatomy, το One Tree Hill και το Desperate Housewives. Οι ερευνητές, η οποίοι δήλωσαν επίσης «εθισμένοι στην τηλεόραση», ανακάλυψαν έναν συσχετισμό με την διαδοχή των επεισοδίων και την αίσθηση μοναξιάς, με την κατάθλιψη, και την έλλειψη αυτοκυριαρχίας. Όσοι νιώθουν μοναξιά ή έχουν κατάθλιψη χρησιμοποιούν την τηλεόραση για να ξεφύγουν από τα αρνητικά συναισθήματα.

Αν τα αποτελέσματα της έρευνας αντιμετωπιστούν θετικά στο συνέδριο τον Μάιο οι ερευνητές πρόκειται να προχωρήσουν με μεγαλύτερο δείγμα για να εντοπίσουν πότε η ψυχαγωγία μετατρέπεται σε πρόβλημα που χρειάζεται αντιμετώπιση.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια