Το μπότοξ ως θεραπεία στον καρκίνο στομάχου

Το μπότοξ ως θεραπεία στον καρκίνο στομάχου Facebook Twitter
2

Oι εγχύσεις μπότοξ μπορεί να αποτελούν μίαν αποτελεσματική, νέα θεραπεία για τον καρκίνο του στομάχου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως το δημοφιλές φάρμακο για τις ρυτίδες επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη των όγκων, δεσμεύοντας τα νευρικά μηνύματα που διεγείρουν τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα, γράφει η Σημερινή. Το εύρημα αυτό, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», οδήγησε στην έναρξη της πρώτης δοκιμής του φαρμάκου σε ανθρώπους. Η σχετική κλινική μελέτη διεξάγεται στη Νορβηγία, σε μικρό αριθμό πασχόντων από γαστρικούς καρκίνους.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τίμοθι Γουάνγκ, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Τομέος Πεπτικών & Ηπατικών Νόσων του Κολούμπια, οι καρκίνοι έχουν πάρα πολλά νεύρα μέσα και γύρω από τα κύτταρά τους, ο ρόλος των οποίων στην έναρξη και την ανάπτυξη της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητός.

Για να μάθουν οι ερευνητές περισσότερα, αποφάσισαν να μελετήσουν ομάδα ποντικιών με καρκίνο του στομάχου. Όπως ανακάλυψαν, η επικοινωνία των νευρικών κυττάρων των καρκίνων αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την ανάπτυξή τους, ενώ η χορήγηση του μπότοξ τη διακόπτει και αναχαιτίζει την εξέλιξη του καρκίνου.

Η δε χορήγηση του μπότοξ μαζί με χημειοθεραπεία, οδήγησε σε αύξηση της επιβίωσης των ποντικιών κατά 35%, σε σύγκριση με τα ποντίκια που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.


Οι ερευνητές εκτιμούν πως, αν η θεραπεία αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική στους ανθρώπους, θα αποτελέσει μια καλά ανεκτή μέθοδο, διότι η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τοπικά και στοχεύει αμιγώς στα καρκινικά βλαστικά κύτταρα. Η έγχυση θα γίνεται με γαστροσκόπηση απ' ευθείας πάνω στον καρκίνο και ο ασθενής θα χρειάζεται μόνο ολιγόωρη παραμονή στο νοσοκομείο.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ