Επικίνδυνος ο μεσημεριανός υπνάκος

Επικίνδυνος ο μεσημεριανός υπνάκος Facebook Twitter
6

Νέα βρετανική επιδημιολογική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας που έχουν συνηθίσει στη μεσημεριανή σιέστα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας από ερευνητές του τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, κινείται αντίθετα από τις μέχρι τώρα έρευνες που συνηγορούσαν στη θετική διάσταση του ύπνου μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα έρευνα όσο περισσότερο κανείς κοιμάται τα μεσημέρια, ιδίως αν έχει αναπνευστικά προβλήματα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει να είναι η ζωή του πιο σύντομη.

Συγκεκριμένα, όσοι άνθρωποι 40 έως 79 ετών κοιμούνταν καθημερινά για λιγότερο από μία ώρα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα (σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν καθόλου το μεσημέρι) να πεθάνουν μέσα στα 13 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη. Όταν μάλιστα ο μεσημεριανός υπνάκος διαρκούσε περισσότερο, τότε ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος: όσοι κοιμούνταν καθημερινά μετά το φαγητό για πάνω από μια ώρα, είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Τα άτομα 40 έως 65 ετών, που κοιμούνταν καθημερινά για πάνω από μία ώρα, εμφάνιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν τα μεσημέρια.

Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι η έρευνα διεξήχθη στην Αγγλία, όπου ο μεσημεριανός ύπνος δεν συνηθίζεται. Σε χώρες όμως της νοτίου Ευρώπης και Μεσογείου αντίστοιχες έρευνες έχουν βρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Εκεί ο μεσημεριανός υπνάκος φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες, καθώς μειώνει το στρες ιδίως για τους εργαζόμενους και ωφελεί τον οργανισμό τους.

Σε άλλες χώρες όμως, όπως π.χ. ΗΠΑ, Αγγλία και Ιαπωνία, που αυτή η συνήθεια δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, ο συχνός ύπνος τα μεσημέρια μπορεί να είναι ένδειξη προβλημάτων υγείας, καρδιαγγειακών και άλλων.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

6 σχόλια
Εχω γραψει ααρκετες φορες για την βασικη αρχη η οποια διεπει ολες αυτες τις 'απιθανες'πανεπιστημιακες ερευνες που κατακλυζουν τα τελευταια χρονια τα ΜΜΕ.Ητοι την αρχη του "οποιος προλαβει πρωτος τα grants κερδιζει".Το λυπηρο ειναι οτι,οπως φαινεται,δεν εχουν μεινει και πολλοι εξω απο το "κολπο".Αφου μπηκε και το Cambridge........