Απεργία την Πρωτομαγιά

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ποτέ μην αφήνετε σκύλους και γάτες να καταναλώνουν ωμό κρέας

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Ποτέ μην αφήνετε σκύλους και γάτες να καταναλώνουν ωμό κρέας Facebook Twitter
0

Η κατανάλωση ωμού κρέατος αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και των κατοικίδιων ζώων, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, προειδοποιεί μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Το πρόβλημα βρίσκεται στα παράσιτα και στα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο E.coli, που συχνά βρίσκονται στο άψητο κρέας, το οποίο περιέχουν ορισμένες κατεψυγμένες ζωοτροφές (raw-meat based diets-RMBDs), αντίθετα με τις πιο συμβατικές ξηρές ή κονσερβαρισμένες τροφές για σκύλους και γάτες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, με επικεφαλής τον Πάουλ Οβεργκάου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Vet Record" της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, ανέλυσαν 35 κατεψυγμένες τροφές που περιέχουν ωμό κρέας (RMBDs) από οκτώ διαφορετικές εταιρείες.

Το βακτήριο E.coli εντοπίσθηκε σε οκτώ προϊόντα (23%), το βακτήριο λιστέρια σε 15 προϊόντα (43%) και η σαλμονέλα σε επτά (20%). Όλα αυτά τα βακτήρια έχουν συσχετισθεί με επικίνδυνες λοιμώξεις στους ανθρώπους.

Τέσσερα προϊόντα (11%) περιείχαν ένα είδος του παράσιτου σαρκοκύστη και άλλα τέσσερα ένα άλλο είδος του ίδιου παράσιτου. Σε δύο προϊόντα (6%) βρέθηκε τοξόπλασμα.

Τα κατεψυγμένα σκευάσματα ζωοτροφών με κρέας, που διατίθενται μέσω καταστημάτων για κατοικίδια και σούπερ-μάρκετ, έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα εμπορικά τρόφιμα RMΒDs μπορεί να είναι μολυσμένα με διάφορα παθογόνα βακτήρια και παράσιτα, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει την πηγή βακτηριακών λοιμώξεων στα κατοικίδια ζώα, οι οποίες επίσης, αν μεταδοθούν στους ανθρώπους, θα τους θέσουν σε κίνδυνο» τόνισαν οι ερευνητές.

Προσέθεσαν ότι «οι γάτες και οι σκύλοι που τρώνε ωμό κρέας, είναι επίσης πιθανότερο να μολυνθούν με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, από ό,τι τα ζώα που κάνουν πιο συμβατική διατροφή, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο για την υγεία των ζώων όσο και γενικότερα για τη δημόσια υγεία».

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν ερχόμενοι είτε σε άμεση επαφή με την τροφή με το μολυσμένο ωμό κρέας είτε με το μολυσμένο ζώο είτε με μια μολυσμένη επιφάνεια του σπιτιού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι ανάγκη οι ζωοτροφές με ωμό κρέας να περιέχουν στη συσκευασία τους την κατάλληλη σήμανση και τις αναγκαίες οδηγίες προφύλαξης. Επεσήμαναν επίσης ότι κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει και από το μη κατεψυγμένο ωμό κρέας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ