Ένας αρχαιολόγος διηγείται τα αιγυπτιακά μυστήρια της μπίρας

Μια διάλεξη για την ιστορία της μπίρας στην αρχαία Αίγυπτο, στον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας «Αθηνέο»

The LiFO team, 21.2.2018 | 23:59

Για την ιστορία και τα μυστήρια της μπίρας στην αρχαία Αίγυπτο θα μιλήσει ο αρχαιολόγος Βασίλης Χρυσικόπουλος την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στο Αθηνέο, τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπίρας στην Ελλάδα που λειτουργεί στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από 50 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της ζυθοποιείο.

 

Ο Βασίλης Χρυσικόπουλος έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος στην επανέκθεση των Αιγυπτιακών Συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Από το 2005 είναι μέλος της ανασκαφικής ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ιορδανία, ενώ συμμετείχε δύο χρονιές και σε ανασκαφή του Γαλλικού Ινστιτούτου του Καΐρου (IFAO). Την επιμέλεια του προγράμματος των διαλέξεων του Αθηνέο έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

 

Στον ιστορικό βιομηχανικό χώρο του Αθηνέο οι επισκέπτες μπορούν επίσης να μυηθούν στα μυστικά της ζυθοποίησης φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα, να πειραματιστούν με τα συστατικά της, αλλά και να μάθουν τα πάντα για την ιστορία της.

 

Επιπλέον στο μικρό αλλά περιεκτικό Μουσείο του χώρου εκτίθεται οπτικό υλικό για την μακραίωνη διαδρομή της μπίρας από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας, καθώς και παλιά αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας, παλιές διαφημίσεις, καθώς και πλούσιο οπτικό υλικό για την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

 

Ένας αρχαιολόγος διηγείται τα αιγυπτιακά μυστήρια της μπίρας
Όστρακο, Deir el Medina, Πίθηκος πίνει μπίρα με καλαμάκι

 

Η διάλεξη

Οίνος κρίθινος ή μπύρα από ψωμί, αυτή είναι η επικρατούσα θεωρία όταν μιλάμε για την παρασκευή της μπύρας στην αρχαία Αίγυπτο. Όλα ξεκινούν από τη θεϊκή παρέμβαση και περνούν από τη φυσική επεξεργασία των πρώτων υλών για να καταλήξουν στο δισάκι του τεχνίτη και στο καθημερινό τραπέζι του φαραώ.

 

Η αρχαία αιγυπτιακή μπύρα δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή. Οι ομοιότητες περιορίζονται στην πρώτη φάση επεξεργασίας του σπόρου του κριθαριού και του σιταριού, εκείνη της «βυνοποίησης».

 

Info

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Αθηνέο, Λεωφόρος Κηφισού 102, 122 41 Αιγάλεω

Ώρα: 19.00

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι ελεύθερη με απαραίτητη προϋπόθεση τη δήλωση συμμετοχής στο www.athineo.gr/kratisi. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οδηγός Γεύσης