Ο ελληνιστής Roderick Beaton θα μιλήσει για τον Λόρδο Μπάιρον στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

«Ο Λόρδος Μπάιρον στο Μεσολόγγι: η πολιτική σημασία της προσφοράς του στον ελληνικόν Αγώνα»

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο υποδέχεται τον σπουδαίο ελληνιστή Roderick Beaton για μία διάλεξη πάνω στο θέμα «Ο Λόρδος Μπάιρον στο Μεσολόγγι: η πολιτική σημασία της προσφοράς του στον ελληνικόν Αγώνα».

 

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, τη Δευτέρα 28 Μαΐου, στις 19:30, και οργανώθηκε σε συνεργασία με την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης «Μπάιρον + Μεσολόγγι» της Μαρίας Στέφωση.

 

Ο Beaton, καθηγητής στην έδρα Αδαμαντίου Κοραή στη βυζαντινή και νεότερη ελληνική ιστορία, γλώσσα και λογοτεχνία στο King's College του Λονδίνου, είναι γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της χώρας μας.

 

Η μονογραφία του «Ο πόλεμος του Μπάιρον, ρομαντική εξέγερση, ελληνική επανάσταση» που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, αποτελεί μία πληρέστατη μελέτη της ιδιοσυγκρασίας, των επιδιώξεων, των ενεργειών αυτού του μεγάλου ρομαντικού ποιητή που μεταβλήθηκε σε πολιτικό για έναν ξένο, αλλά τόσο ιδεολογικό αγώνα.

 

Και ενώ η παρέμβασή του ενίσχυσε την εκσυγχρονιστική πλευρά στις εσωτερικές διαμάχες της Ελληνικής Επανάστασης, ο ίδιος κατέστη με το θάνατό του το διαχρονικό σύμβολο της αφοσίωσης σε ένα υψηλότερο ιδανικό, καθώς και προσωποποίηση της φιλελληνικής προσφοράς.

 

Η φωτογράφος Μαρία Στέφωση στην έκθεση «Μπάιρον + Μεσολόγγι», που φιλοξενείται στο μουσείο και  θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, επιχειρεί μια ξεχωριστή ανάγνωση στην ιστορική μορφή του Λόρδου Βύρωνα, ανασυνθέτοντας σπαράγματα από τη ζωή του ρομαντικού ποιητή.

 

Ο Μπάιρον, που έφυγε από τη ζωή μόλις 37 ετών στο Μεσολόγγι, «αποκαλύπτεται» μέσα από τις περιπλανήσεις και τους κρυμμένους πόθους του σε μια σειρά από καλλιτεχνικές εικόνες, που συνδυάζουν φωτογραφία, εικαστικές τέχνες και ιστορία. Μαζί προβάλλεται και video art για το Μεσολόγγι της Ιωάννας Σπηλιοπούλου.

 

Γράφει η Μαρία Στέφωση: «Ο Μπάιρον, τη στιγμή που βρέθηκε στο Μεσολόγγι, προσπάθησε με το κύρος του να φέρει μια ισορροπία στις σχέσεις των Ελλήνων, που ήταν διασπασμένοι σε δυο αντίπαλες φατρίες εν μέσω πολεμικής αποδιοργάνωσης. Το ημερολόγιο που κρατούσε καταστράφηκε μετά τον θάνατό του.

 

Έτσι, ήμουν ελεύθερη να επινοήσω ένα: ξεκινάω από τη ζωή του στα σαλόνια της λονδρέζικης αριστοκρατίας, ακολουθεί η φυγή του στην Ευρώπη και η παραμονή του στην Ιταλία, το ταξίδι του στην Κεφαλλονιά, πριν το πέρασμα στην Ελλάδα, η άφιξη στο Μεσολόγγι και η προσπάθειά του να φανεί χρήσιμος στην υπόθεση του αγώνα ως τον θάνατό του. Οι σελίδες δεν αφορούν το ποιητικό έργο του Βύρωνα, αλλά τις σημαντικές στιγμές της ζωής του.

 

Ο Μπάιρον τα παράτησε όλα για μια ιδέα. Θέλησε να βοηθήσει και, μέσα στο μεγάλο κύμα του φιλελληνισμού, υπήρξε ο κορυφαίος όλων. Πίστευε στο όραμά του να φανεί χρήσιμος στον αγώνα των Ελλήνων και θυσιάστηκε γι’ αυτό».

 

Info:

Διάλεξη του Roderick Beaton: «Ο Λόρδος Μπάιρον στο Μεσολόγγι: η πολιτική σημασία της προσφοράς του στον ελληνικόν Αγώνα»

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Αίθουσα συνεδριάσεων Παλαιάς Βουλής

Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, 210 3237617

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018, 19:30

 

Έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Στέφωση «Μπάιρον + Μεσολόγγι»

Διάρκεια έως 31 Μαΐου 2018

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 9:00-14:00 

Οδηγός Βιβλίου