Αλέξης Παπαχελάς

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τ. Α', 1942-1974
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Βασισμένη στις προσωπικές συνεντεύξεις τις οποίες παραχωρούσε επί μία δεκαετία (2007-2016) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, υπό τον όρο να δημοσιοποιηθούν μόνο μετά τον θάνατό του, η παρούσα έκδοση αποτελεί ίσως τη συγκλονιστικότερη πολιτική μαρτυρία που έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

 

 

Σπύρος Γιανναράς

Τη μέρα που θα σηκωνόμουν χορέψω
Εκδόσεις Άγρα

Τα διηγήματα θέλουν να λειτουργήσουν ως θραύσματα συνθέτοντας ένα ενιαίο σύνολο. Σαν τα πήλινα όστρακα με τα οποία οι αρχαιολόγοι ξαναδίνουν σχήμα σ' ένα σπασμένο αγγείο. Κάθε αναγνώστης ιδανικά δίνει το δικό του σχήμα στο δοχείο. Μια συλλογή απ' την οποία δεν λείπει ούτε το γέλιο ούτε ο σαρκασμός, τα κατεξοχήν αντίδοτα στο μεγάλο άλγος.

 

 

Reinhart Kleist

Nick Cave – Mercy on me
Mτφρ.: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις Οξύ

Το ευρηματικό πορτρέτο ενός μοναδικού, ιδιοφυούς και συναρπαστικού καλλιτέχνη, με οδηγό τους ήρωες και τους στίχους των τραγουδιών του. To νέο graphic novel από την πένα του διάσημου Γερμανού κομίστα Reinchard Kleist με τη βιογραφία του μεγάλου μουσικού, στιχουργού και συγγραφέα Nick Cave (Νικ Κέιβ) και ήρωες εμπνευσμένους από τους στίχους των τραγουδιών του.

 

 

Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος

Μετά το 1922: Η παράταση του Εθνικού Διχασμού
Εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια εκείνου με τον τίτλο 1915: Ο Εθνικός Διχασμός και καλύπτει την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέχρι το 1940. Παρά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Διχασμός δεν ξεπεράστηκε. Συνεχίστηκε προπαντός ως κρίση εθνικής ολοκλήρωσης, μέσα πλέον στα όρια του κράτους.

 

 

 

Οδηγός Βιβλίου