«Είναι»: Μια performance με αφορμή τη νέα ποιητική συλλογή του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου

Απόψε στη Θεσσαλονίκη στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου

LIFOTEAM 20.12.2016 | 12:36

 

To δεύτερο βιβλίο του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου είναι ένα πρότζεκτ σημείων του χώρου για τη ζωή που συμβαίνει ταυτόχρονα και λειτουργεί σαν ένας «τοπογράφος λέξεων», χρησιμοποιώντας τεχνικές της σύγχρονης τέχνης, της χαρτογραφίας, του installation και του ήχου, στα όρια της καθιερωμένης ποιητικής γλώσσας.

 

Οι λέξεις του «Είναι» σκορπίζονται στα γράμματά τους, απλώνονται στις σελίδες, σα σημεία του χώρου και προσφέρουν μια ευκαιρία (ταυτόχρονης) ενδοσκόπησης για τη ζωή, τη φθορά και το θάνατο – ένα είδος διαλογισμού που φέρνει στο μυαλό την αποτύπωση του πολύχρωμου πλανήτη πάνω σε χάρτες και ψυχεδελικές εικόνες. Ο ποιητής εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο «Είναι» τα ποιήματά του – αυτά που κατά τη διάρκεια της performance θα εγκαταστήσει στο χώρο με το σώμα και τη φωνή του.

 

Για το βιβλίο:

[...] στο δεύτερο βιβλίο ποίησης του [Κωνσταντίνου] Παπαχαράλαμπου (Είναι, ΦΡΜΚ, 2015) η γλώσσα αγωνίζεται να γίνει εικόνα, όψη, σχήμα, σώμα, μέσω μιας ομόηχης «απλοποίησης»: Η γλώσσα της ομιλίας και η σάρκινη γλώσσα του σώματος επιθυμούν να εξισωθούν μέσα σε ένα αμιγώς αισθητηριακό, σχεδόν παραδείσια ηδονικό πεδίο παιδικότητας. [...] ο Παπαχαράλαμπος καταφέρνει με την επιμονή του σε αυτόν και μόνο τον φορμαλιστικό τροπισμό να πείσει τον αναγνώστη-θεατή-ακροατή ότι το πείραμά του είναι αδιάσπαστο μέρος της ουσίας. Κατά τόπους, συγκεκριμένες καταμεριστικές, «τρισδιάστατες» τεχνικές του μας προϊδεάζουν ακόμη και για μια ενδεχόμενη ανανέωση της οπτικής ποίησης. [...]

Απόσπασμα από κείμενο του ποιητή, μεταφραστή και performer Βασίλη Αμανατίδη στο [ΦΡΜΚ] τ. 7

 

«Είναι»: Μια performance με αφορμή τη νέα ποιητική συλλογή του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου

 

Ο καλλιτέχνης:

Ο Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1988. Σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΑΠΘ και Real Estate στο Cass Business School του Λονδίνου. Έγραψε το project ποίησης K – On (Εντευκτήριο, 2011) με το οποίο συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα [ΦΡΜΚ], Εντευκτήριο, Lifo, Athens Voice, Unfollow κ.ά. και έχουν γίνει εγκαταστάσεις στο Action Field Kodra.

 

Ποιήματα του Είναι παρουσιάστηκαν από τον ποιητή με performances στα ελληνικά στην Αθήνα και στα αγγλικά στο Λονδίνο (Curious Body Souffle exhibition). Η έκδοση Futures: Poetry of the Greek Crisis του βρετανικού οίκου Penned in the Margins συμπεριέλαβε στα αγγλικά το ποίημα «Το χάος» από το πρόσφατο βιβλίο του. Ποίησή του έχει ακόμη μεταφραστεί στα γερμανικά και τα ρωσικά. Από το 2010 ζει στο Λονδίνο όπου εργάζεται ως τοπογράφος ανάπτυξης ακινήτων. Το 2014 βραβεύθηκε για τη δουλειά του στα πρώτα RICS Matrics Young Surveyor of the Year Awards.

 

Τρίτη 20 Δεκεβρίου 8.00μ.μ., Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 240416, e-mail: [email protected], lolanikolaougallery.blogspot.gr