Κάτι που με στεναχώρησε πολύ κι εχει να κάνει με ένα γατί

Κάτι που με στεναχώρησε πολύ κι εχει να κάνει με ένα γατί Facebook Twitter
24

Η Κατερίνα Β. μου έστειλε ένα μέηλ με κάτι που της συνέβη πριν μια εβδομάδα. Να τι έγραψε:

Το μαύρο –με ελάχιστο άσπρο- γατί

 

Έχω ένα γατί γκρι, λίγο άσπρο και ακόμη πιο λίγο κανελί. Το μεγαλώνω από μωρό μαζί με το φίλο μου. Είναι κομμάτι αυτού που είμαι. Το έχω σαν παιδί. Του φιλάω τα μουσούδια, του λέω σχετικά με γάτες τραγούδια, το ταίζω, το εμβολιάζω, το αγκαλιάζω, το φροντίζω, το βλέπω στον ύπνο μου, μιλάω γι αυτό, μιλάω σ’ αυτό, λέω υποκοριστικά σα χαζή,το παίρνω φωτογραφίες, το μαλώνω όταν είναι πολύ άτακτο, το κοιτάω στα μάτια, κοιμάμαι μαζί του,αναρωτιέμαι άμα θα ταν πιο καλά να ζει ελεύθερο στη φύση, το απεθυμώ. Εκείνο με φιλάει στη μύτη, με κουτουλάει, γουργουρίζει, ίσως μ’ αγαπάει, μου τραβάει τα μαλλιά, βγαίνει και μου φωνάζει από το μπαλκόνι όταν έρχομαι ή φεύγω, μπαίνει μαζί μου στο ντουζ, κρεμιέται από τη μπουγάδα μου όταν μαζεύω τα ρούχα, πατάει  πάνω στο λάπτοπ μου όταν θέλω να κάνω εργασία, με κοιτάζει μερικές φορές με απορία, του αρέσει να κοιτάζει τη βροχή,  έχει ταξιδέψει μαζί μας σε πλοία, κτελ, ταξί, αυτοκίνητα, ποδήλατα, έχει έρθει όταν ήταν μωρό για πώληση κοσμημάτων στο λιμάνι, για καφέ στη Σπλάτζια, για μάθημα στη σχολή. Του έχουν κάνει μπέιμπι σίτινγκ οι φίλοι μου,  έχει γνωρίσει όλη την οικογένειά μου, έχει δώσει μπούφλες και έχει πιάσει φιλίες με άλλες γάτες.

Πηγαίναμε με τα πόδια σε μια  προβολή ταινίας με τον φίλο μου το Σάββατο το βράδυ και στη Βενιζέλου, έναν παραθαλάσσιο δρόμο, ένα πλάσμα μικροσκοπικό, ίσο σε μέγεθος με έναν ποντικό, κυρίως μαύρο με ελάχιστο λευκό, πέρασε ατσούμπαλα το δρόμο κι ήρθε καταπάνω μας. Κι έβγαζε κάτι μικρές κραυγές και τριβότανε στα πόδια μας, κι όταν κοντοκάθισα κρύφτηκε κάτω από τη ζακέτα μου γιατί το φόβιζαν τα αυτοκίνητα που πέρναγαν. Και σκύψαμε και ασχοληθήκαμε με αυτό, με ένα γατί μικρό, μωρό. Είχε ένα κεφάλι πολύ  μικρό και μύτη ροζ.

Κι είπαμε γιατί είναι μόνο του, και δεν έχει μαμά?, και τι θα το κάνουμε γιατί είναι επικίνδυνα στο δρόμο έτσι όπως τον περνάει. Κι αυτό γυρνούσε γύρω μας, μας φώναζε και τριβότανε κι είπαμε μήπως το πάμε στον κήπο της αρχιτεκτονικής λίγο πιο πάνω. Αλλά μετά σκεφτήκαμε πως έχει σκυλιά εκεί και πώς ίσως το χάσει έτσι η μάνα του άμα το ψάχνει. Κι εγώ ούτε ένα χάδι δεν έδωσα στο γατί αυτό γιατί μου φαινόταν κάπως βρώμικο. Κατεβηκε και περπάτησε στο δρόμο. Το τύλιξα με ένα χαρτομάντηλο και το σήκωσα και το πήγαμε πιο κει, να το βάλουμε πίσω από το τοιχάκι του δρόμου που ‘χε κάτι πρασινάδες. Και ο φίλος μου το πήρε από το χέρι μου και το ακούμπησε στη γη. Μα πιο κάτω το τοιχάκι σταματάει και το γατί έτρεξε και βγήκε πάλι πίσω μας στο πεζοδρόμιο. Και κάποιο άλλοι περαστικοί περνώντας το κοίταξαν. Αμάξια πέρναγαν ξυστά.

Το γατί μας φώναζε. Ήθελε να μας τραβήξει την προσοχή. Αλλά εμείς συνεχίσαμε το δρόμο μας. Κι εγώ αυτό το μικρό γατί, το ‘χα συμπαθήσει μα την πιθανή βρωμιά του είχα φοβηθεί κι επέμενα να πάμε στην αρχιτεκτονική να πλύνουμε τα χερια μας. Και λέγαμε πώς δεν γίνεται να παίρνουμε όλα τα γατάκια που βρίσκουμε σπίτι και πώς μακάρι να ‘χαμε δικό μας κήπο , θα το βάζαμε εκεί. Κι ύστερα από την ταινία, στο γυρισμό, εγώ και μια φίλη μου κοροιδεύαμε τον φίλο μου για κάτι κι αυτός έλεγε πώς άμα συνεχίσω θα κλωτσήσει το γατί (δεν το εννούσε φυσικά). Και εγώ περίμενα να δω τι έχει γίνει με το γατί.

Και όταν φτάσαμε στο σημείο που το 'χαμε δει, κοίταξα στην άσφαλτο και είδα ένα λεκέ μαύρο και ελάχιστο λευκό...

Κάποτε ήταν ένα μικρό γατί που πέρασε το δρόμο για να μας δει. Και που λέγαμε πως άμα είχαμε κήπο θα το βάζαμε μέσα… Κι εγώ δεν μπορούσα να σταματήσω να κλάιω. Για το μαύρο βρώμικο γατί, που δεν το χάιδεψα στιγμή, που δεν του έσωσα τη ζωή, που το ‘χα τόσο σιχαθεί που μ’ ένα χαρτομάντηλο το σήκωσα, που δεν υπάρχει κήπος για τα μικρά γατιά, που τα πλάσματα , είτε γατιά, είτε σκυλιά, είτε παιδιά, είτε…, είναι τόσο άτυχα, που μια 22 χρονών ακόμα τόσο χαζή που από κάτι τόσο κακό είχα ξαφνιαστεί, που αφού το ξέρα πώς έπρεπε να ‘χω πάει το γατί στον κήπο της αρχιτεκτονικής, δεν το πήγα, που δεν επέμενα πως αυτή ήταν η καλύτερη λύση, που ίσως θα φαίνομαι γραφική.

Μα πιο πολύ γι’ αυτή τη μαύρη μπάλα τη μικρή, που ‘χε μια σύντομη ζωή. Και ναι δεν ήταν άνθρωπος, δεν θα γινόταν σαϊνι, μα θα γυρνούσε εδώ και εκεί, θα έκοβε βόλτες, θα λιαζότανε, θα γεννούσε γατάκια, θα τσακωνόταν για το φαϊ, θα μάθαινε να νιαουρίζει. Θα ‘χε μια ζωή, θα ‘ταν ένα μαύρο , με ελάχιστο άσπρο και ροζ μύτη γατί. Κι εγώ γύρισα στο σπίτι κι ακόμα έκλαιγα που είδα με τα μάτια μου μια καταστροφή και ήμουν κάπως υπεύθυνη γι’ αυτή. Και σήκωσα αγκαλιά το δικό μου το γατί και έκλαιγα ακόμα πιο πολύ. Και κλείστηκα στο μπάνιο κι έκλαιγα και φύσαγα τη μύτη μου.

Και όταν βγήκα το γατί μου είχε κουρνιάσει στην αγκαλιά του φίλου μου και πήγα κοντά και μου έδινε φιλιά στη μύτη και με κουτούλαγε. Κι εγώ είπα πράγματα χαζά, ένα–δυο φιλοσοφίες και δεν ξέρω τι… Μα από τη σκέψη ακόμα δεν μου ‘χει βγει, αυτό το μικροσκοπικό μάυρο αδέσποτο γατί.

-------------

24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

18 σχόλια
δεν είναι δική σου ευθύνη να φροντίζεις για την ομαλή διαβίωση των γατιών των χανίων για να μπορώ ναδικαιολογήσω τις τύψεις σου, επαινώ παρόλα αυτά την ευαισθησία σου..τα σκυλιά και τα γατιά που δεν ανήκουν σε κανέναν και παρασιτούν στην αυλή της γαλλικής (aka στο τμήμα αρχιτεκτόνων στα χανιά) και μπαίνουν στις αίθουσές μας την ώρα των διαλέξεων, και πηδάνε επάνω μας όταν τρώμε, και κατουράνε τα χαρτόνια μας, και ήδη μία φορά γέμισαν ψίλλους τη σχολή -και δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα για 2 μέρες- δεν παύουν να παραμένουν αδέσποτα και να τυγχάνουν κακής αποσπασματικής φροντίδας από τους φιλόζωωους και μη που τους δίνουν να φάνε αποφάγια λιπαρών φαγητών και γλυκών που έχουμε στη λέσχηδεν καταλαβαίνω γιατί το κείμενο σου αναφέρεται με λογοτεχνική διάθεση σε ένα απόγευμα σου το οποίο περιελάμβανε και ένα αδιαμφισβήτητα άσχημο γεγονός με μία νεκρή γάτα (κείμενο το οποίο θα μπορούσε να έχει μείνει στο ημερολόγιό σου πιθανότατα)και δεν μιλά καυστικά για την απουσία πρόνοιας και κρατικών ενεργειών για την αποφυγή τέτοιων γεγονότωνδεν καταλαβαίνω γιατί η εικόνα της νεκρής γάτας είναι αυτή που σε συγκλόνισε. σημαίνει ότι δεν σου περνούσε από το μυαλό ότι μπορέι να συμβαίνει κάτι τέτοιο όχι μόνο με γατιά, αλλά με όλα τα ζώα; παρότι τοσο φιλόζωη... και δεν είναι μόνο τα ζώα που πεθαίνουν κατερίνα από τα αυτοκίνητα, είναι και άνθρωποι που έχουν κινδυνεύσει ή και χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να αποφύγουν ένα αδέσποτο ζώο στο δρόμο τους..δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα του κειμένου σου...
Ακριβώς το ίδιο έπαθα προχθές στο κέντρο, στη Μαυρομιχάλη και Σόλωνος. Ένα τιγρέ γατάκι, σε πανικό, περνούσε το δρόμο συνεχώς κατατρομαγμένο. Ένα αυτοκίνητο ευτυχώς φρέναρε έγκαιρα και σώθηκε. Μετά το έψαχνα για ώρα κάτω από τα σταματημένα αλλά τίποτα. Ξαφνικά το είδα να ξαναορμάει στα αυτοκίνητα και να ξαναχάνεται. Εν ολίγοις αυτό το γατάκι μάλλον είναι παρελθόν, αλλά δεν μπορούσα να περιμένω άλλο για να το πιάσω......
Αυτή ίσως είναι η ιστορία της ζωής μου. Πολλά τέτοια περιστατικά θα μπορούσα να γράψω, αν δεν είχα ήδη οικογένεια σίγουρα οι γείτονες θα έλεγαν "η γεροντοκόρη με τις γάτες". Μην μασάτε σε κλισέ και στερεότυπα, κάντε ότι λέει η ψυχή σας.Όσο για τα παιδάκια που πεινούν, ε, το χάδι και τα ψαροκόκκαλα θα σώσουν τα πεινασμένα παιδιά της Ελλάδας;Άσε που δεν τους πιάνεις πουθενά: Δίνεις χρήματα σε έρανο για τα παιδιά της Αφρικής, τσουπ πετάγονται οι ξύπνιοι "γιατί τα δικά μας παιδιάκια δεν πεινούν;". Δίνεις στα εδώ παιδάκια "γιατί ταϊζεις και τα αλλοδαπά παιδάκια;"Γι'αυτό λέω, κάντε ότι λέει η ψυχή σας χωρίς αναβολές.
Αυτή ίσως είναι η ιστορία της ζωής μου. Πολλά τέτοια περιστατικά θα μπορούσα να γράψω, αν δεν είχα ήδη οικογένεια σίγουρα οι γείτονες θα έλεγαν "η γεροντοκόρη με τις γάτες". Μην μασάτε σε κλισέ και στερεότυπα, κάντε ότι λέει η ψυχή σας.Όσο για τα παιδάκια που πεινούν, ε, το χάδι και τα ψαροκόκκαλα θα σώσουν τα πεινασμένα παιδιά της Ελλάδας;Άσε που δεν τους πιάνεις πουθενά: Δίνεις χρήματα σε έρανο για τα παιδιά της Αφρικής, τσουπ πετάγονται οι ξύπνιοι "γιατί τα δικά μας παιδιάκια δεν πεινούν;". Δίνεις στα εδώ παιδάκια "γιατί ταϊζεις και τα αλλοδαπά παιδάκια;"Γι'αυτό λέω, κάντε ότι λέει η ψυχή σας χωρίς αναβολές.
Απ το πρωι που το διαβαζω κλαιω θελω κατι να γραψω, σταματαω, ξαναδιαβαζω! Κλαιω για ολα τα γατια γαι ολες τις ζωντανες ψυχες που εχουν αδοξο τελος! Κλαιω για την Γραφιτα μου, την συντροφια μου, που της ελεγα οτι οταν μεγαλωσει θα γινει ανθρωπος, κλαιω γιατι εσβηνε σιγα σιγα διπλα μου κ ο κτηνιατρος - εγκληματιας με διαβεβαιωνε οτι ειναι αγχωμενη απ τη ζεστη, κλαιω γιατι δεν μπορεσα να την βοηθησω! Όμως κλαιω κρυφα γιατι κανενας δεν μπορει να καταλαβει!
Αχχχ! στενοχωριεμαι τοσο πολυ οταν βλεπω ζωακια να υποφερουν. Δε γινεται ομως να τα περιθαλψεις ολα. Εχω κουβαλησει μερικα σπιτι μου τα οποια εδωσα μετα σε καποιους που τα ηθελαν. Δεν γινεται ομως για ολα... Κι εγω εχω εγκαταλειψει ζωακι γιατι δεν ειχα που να το παω... Ευτυχως δεν εμαθα τι απεγινε κι ετσι ελπιζω οτι ολα πηγαν καλα... :-)Σημ.: Το οτι στενοχωριεμαι για τα ζωακια δεν σημαινει οτι με αφηνουν αδιαφορη οι ανθρωποι. Αντιθετα. Το λεω σαν απαντηση στην επιδερμικη φιλανθρωπια μερικων!
η αγάπη δεν είναι πεπερασμένη ποσότητα, δεν μοιράζεται μπακάλικα "αν δώσω 5 εδώ, μου περισσεύουν άλλα 4 για 'κει". αντίθετα, η αγάπη έχει μια μοναδική ιδιότητα: όσο περισσότερη δίνεις, τόσο περισσότερη διαθέτεις. θα σου συνιστούσα να κρύψεις για λίγο το αγαπόμετρό σου και να το διαπιστώσεις και μόνος/η σου.
Μου θύμισες την πιο άσχημη μέρα μου που είχα βρει ένα γατί στο δρόμο να βαριανασαίνει. Χειμώνας ήταν και είχε πολύ κρύο. Βρώμικο το έβαλα σε μία άκρη και πήγα σπίτι να πάρω τηλέφωνο να δω που θα το πάω. Μετά από ένα 50λεπτο που επέστρεψα με μία κούτα σούπερ μάρκετ (Θα το έβαζα στο μπαλκόνι μέχρι την επόμενη μέρα) ήταν νεκρό. Η βλακεία μου να μην το βάλω σπίτι μου αμέσως ίσως να του στέρησε τη ζωή. Ακόμα το σκέφτομαι και ας έχουν περάσει χρόνια. Πόσο βλάκας και ανεύθυνος.
Μια μέρα, πριν από πολλά χρόνια, βγαίνοντας από το σπίτι για να πάω στο γραφείο αντίκρισα ένα μαύρο μαλλιαρό κούταβο. Ήταν κι αυτός μικρός σαν μπαλίτσα. Πήγα να τον βάλω σπίτι αλλα επειδή είχαμε σκύλο και γάτα ο πατέρας μου, μου έβαλε τις φωνές. Σκέφτηκα να τον πάω στον κτηνίατρο αλλα έιχε περάσει η ώρα, θ'αργούσα στην δουλεία και ποιός την άκουγε την προϊσταμένη. Και έτσι το άφησα εκέι ακριβώς που το βρήκα και ευχήθηκα την επόμενη φορά να σταθεί ποιό τυχερό. Ακόμα νιώθω τύψεις για την προσπάθεια που δεν έκανα!Επίσης κάθε φόρά που βλέπω σκοτωμένα ζωάκια στο δρόμο στην αρχή εύχομαι να ήταν ακαριαίος ο θάνατος και μετά σκέφτομαι πόσο τραγικό είναι ένα ζωντανό πλάσμα ξαφνικά να γίνεται χαλκομανία στην άσφαλτο και όλο αυτό να είναι κάτι τόσο συνηθισμένο στην καθημερινότητα μας, σε αυτή τη χώρα που τόσο πολλοί νιάζονται για το τίποτα.
Τι μου θύμησες τώρα,οδήγαγα μια φορά σε κάτι στενά και πετάχτηκε στο δρόμο ενα μικρό,φρέναρα αλλα αυτό αντί να πάει προς τα πίσω ,πετάχτηκε μπροστά και το πάτησα.Δεν μπορούσα να συνέλθω μετά
Το κράτος έχει μια κύρια υποχρέωση απέναντι στα αδέσποτα: τη στείρωση. Όσο υπάρχουν αδέσποτα γατάκια που γεννάνε άλλα γατάκια, θα υπάρχουν κι αυτά τα αποτελέσματα. Υπολογίστε από κάθε θηλυκιά μη στειρωμένη γατούλα 6 γέννες το χρόνο από τον πρώτο χρόνο της ζωής της. Αφήνω στην άκρη τους ανεκδιήγητους που παίρνουν κατοικίδια και τα παρατάνε μετά στο δρόμο. Και είμαι και νευριασμένη γιατί περνώντας από το πετ σοπ πάλι είδα πεταμένα στα σκουπίδια νεκρά λαγουδάκια.
Αχ, θα βάλω τα κλάματα. Πόσο, μα πόσο σε καταλαβαίνω. Μου ήρθε πάλι και όλος ο καημός για τον δικό μου αγαπημένο γάτο που τον χτύπησε αυτοκίνητο και ακόμα νιώθω τύψεις πως εγώ φταίω, ασχολιόμουν με ένα άλλο γατί που έχει πρόβλημα και τον είχα αμελήσει και δεν τον είχα αγκαλιάσει αρκετά το βράδυ πριν μου φύγει και πάρει μαζί του ένα κομμάτι της ψυχής μου. Έχω την ανάγκη να σου πω πως ούτε χαζή είσαι, ούτε υπάρχει τρόπος να είσαι σίγουρη πως θα ζήσουν όλα τα γατάκια. Ο καλός μου κι εγώ έχουμε μαζέψει ένα σωρό γατιά. Αναρωτιόμαστε αν είμαστε τρελούληδες, προβληματιζόμαστε λιγάκι και μετά γελάμε και συνεχίζουμε. Ευτυχώς έχουμε ένα μικρό κηπάκι και έτσι φροντίζουμε και -απαραιτήτως- στειρώνουμε αρκετά ζώα (αυτό τον καιρό έχουμε 5 γάτες μέσα και άλλες 5 έξω). Δεν ξέρω πόσα γατιά έχουμε μαζέψει, φροντίσει και δώσει στους γονείς μας, σε συγγενείς, συναδέλφους και φίλους. Τυχερά ζώα. Κι όμως, ποτέ δε νιώθουμε πως έχουμε κάνει αρκετά, όπως κι εσύ το νιώθεις. Από την άλλη μεριά, θυμάμαι το "one starfish at a time" και προσπαθώ να χαίρομαι για τα γατιά που έσωσα πιο πολύ απ'όσο στεναχωριέμαι για αυτά που δεν πρόλαβα ή δεν μπόρεσα να σώσω.
Συγγνώμη κιόλας αλλά διαβάζοντας το κείμενο με μεγάλη θλίψη -διότι είναι πολύ αληθινές οι τύψεις που εκφράζονται, προς Θεού δεν το αμφισβητώ- διαπίστωσα ότι σε πολλά σημεία κάνει ομοιοκαταληξία και δεν ξέρω κάπως με ξενέρωσε όλο αυτό, αφαίρεσε από τον αυθορμητισμό του περιστατικού. Κάποτε ήταν ένα μικρό γατί που πέρασε το δρόμο για να μας δει. [..] Για το μαύρο βρώμικο γατί, που δεν το χάιδεψα στιγμή, που δεν του έσωσα τη ζωή, που το ‘χα τόσο σιχαθεί [..]που μια 22 χρονών ακόμα τόσο χαζή που από κάτι τόσο κακό είχα ξαφνιαστεί κλπ.
Ο φιλόζωος πάντα έχει τύψεις για όσα δεν κάνει και δυστυχώς αυτά είναι πολύ περισσότερα απο ότι προσφέρει. Και εγώ το βιώνω καθημερινά και λύση δεν βλέπω παρα μονάχα περισσότερη φροντίδα και προσφορά σε όλων των ειδών τις απροστάτευτες ψυχές.
ακριβώς οι σκέψεις μου. έχω μαζέψει το σκυλί μου απο το δρόμο, έχω φιλοξενήσει διάφορα αδεσποτάκια μέχρι να πάρουν τα πάνω τους και πάντα θα υπάρχει ενα κουτάβι, ενα γατί που θα με κοιτάει με γουρλωμένα μάτια ζητώντας βουβά βοήθεια ή απλά ενα χάδι. όμως όλα αυτά είναι προσωρινές λύσεις σε ένα κράτος που πλέον ούτε τους ανθρώπους του δε μπορεί να ταίσει.
σε καταλαβαίνω πολύ καλά, αλλά η λογική του τι έπρεπε το κράτος δίνει χίλιες αφορμές για ωχαδερφισμό που δεν ταιριάζει στην φιλοζωία. Η ουσία είναι να βοηθάει ο καθένας όσο μπορεί, χωρίς τέτοιες δεύτερες σκέψεις.
Ποσο με νευριαζει η γνωστη ατακα ''ρε κοπελια, εδω πεινανανε παιδια κι εσυ ταιζεις ο,τι κινειται??''....Τρελη or not, αυτο μας γεμιζει να κανουμε, αυτο θα κανουμε και οποιος καταλαβε, καταλαβε.......