ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η μακροβιότητα των Ποντίων σχετίζεται, μέσω της διατροφής, με την ελάχιστη κατανάλωση κρέατος και την κατανάλωση κυρίως προψημένων ζυμαριών (υδατανθράκων) με υποπροϊόντα γιαουρτιού και βούτυρο (πρωτεΐνη). Τα προψημένα ζυμαρικά, που βρέχονται για να ζωντανέψουν και να καταναλωθούν, είναι πιο εύπεπτα, όμοια με τον κρητικό ντάκο. Οπότε δεν επιβάρυναν το πεπτικό σύστημα και με τα όξινα έδιναν φουλ έξτρα προβιοτικά.Επίσης, πολύ σιτάρι, είτε αποφλοιωμένο και σπασμένο, είτε προβρασμένο (πλιγούρι). Αυτή ήταν η βάση της διατροφής όλων, ανεξαρτήτως της τάξης τους. Οι διαφοροποιήσεις μετά, σχετίζονταν όπως πάντα, με τον πλούτο αλλά και την γεωγραφική θέση.Για το κεφίρ δεν ξέρω καθόλου, δεν το είχα ακούσει ποτέ στο σπίτι πριν κυκλοφορήσει, όμως για τη μεγάλη διατροφική του αξία η δική μου επιβεβαίωση περιττεύει.
Σχολιάζει ο/η