Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νιώθω ένα βάρος στα πόδια. Γιατί;

Το πρήξιμο, ο πόνος και το βάρος στα πόδια επιδεινώνονται το καλοκαίρι. O Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, Επιμελητής στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών εξηγεί τις αιτίες και προτείνει λύσεις.

Νιώθω ένα βάρος στα πόδια. Γιατί;

Το πρήξιμο, ο πόνος και το βάρος στα πόδια επιδεινώνονται το καλοκαίρι, κάνοντας το κάθε βήμα σας να μοιάζει με άθλο. Ακολουθήστε τις συμβουλές του ειδικού, απελευθερωθείτε από το «έξτρα φορτίο» και χαρείτε το καλοκαίρι.

— Τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια και γιατί επιδεινώνεται το καλοκαίρι;

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις, καθώς ταλαιπωρεί το 45-50% των γυναικών και το 20-25% των ανδρών, ενώ μετά τα πενήντα τα ποσοστά αυτά αυξάνονται εκθετικά. Αποτελεί το τίμημα της όρθιας στάσης του ανθρώπου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όντα του ζωικού βασιλείου.


Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του δυτικού τρόπου ζωής και κυρίως της πολύωρης ακινησίας σε όρθια στάση ή σε καρέκλα γραφείου, της έλλειψης άσκησης (περπάτημα) και της κακής διατροφής. Η παθογένεια της φλεβικής ανεπάρκειας στηρίζεται στις ελαττωματικές ή κατεστραμμένες βαλβίδες που ευθύνονται και για την εμφάνιση των κιρσών. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ελαττωματικό τοίχωμα φλεβών, άλλοι με λιγότερες βαλβίδες και ένα ποσοστό 20% χωρίς καθόλου βαλβίδες. Όταν κάποιος με τα προβλήματα αυτά στέκεται όρθιος, το αίμα παλινδρομεί στο επιφανειακό δίκτυο και λιμνάζει αντί να πηγαίνει προς την καρδιά.


Η ζέστη επιδεινώνει τα συμπτώματα της νόσου γιατί προκαλεί διαστολή των αγγείων με αποτέλεσμα να γίνονται πιο έντονα ο πόνος, η φαγούρα, το οίδημα και το αίσθημα βάρους στα πόδια.

— Η νόσος πλήττει περισσότερο τις γυναίκες; Σε ποιες επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει αν παραμεληθεί η κατάσταση των ποδιών;

Ειδικά στην παραγωγική ηλικία, το γυναικείο φύλο πλήττεται περισσότερο και υπάρχουν λόγοι που οδηγούν σε αυτό. Αρχικά, υπάρχουν ορμονικοί παράγοντες οι οποίοι παίζουν ρόλο στην αιτιοπαθογένεια της φλεβικής ανεπάρκειας. Σε συνδυασμό με το κάπνισμα, τις συνήθειες της καθημερινότητας των γυναικών, την εγκυμοσύνη και τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων, αυξάνεται η επίπτωση στις γυναίκες.

Αν παραμεληθεί η φλεβική ανεπάρκεια, πέραν της επίπτωσης που θα έχει στην ποιότητα ζωής μας λόγω της επιδείνωσης των συμπτωμάτων, μπορεί να οδηγηθούμε σε επιπλοκές όπως η επιπολής φλεβική θρόμβωση, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η δημιουργία ελκών (πληγών) τα οποία δεν κλείνουν και μας ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

— Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, φαρμακευτικά κι επικουρικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής;

Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης και της θεραπείας και καλό θα είναι να εφαρμόζεται όχι μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου αλλά σε κάθε στάδιο. Η συντηρητική οδός περιλαμβάνει φλεβοτονικά φάρμακα, ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμιζόμενης συμπίεσης, απώλεια των περιττών κιλών, καθημερινή άσκηση (τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση), αλλά όχι γυμναστική με βάρη, διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή στενών ρούχων και υποδημάτων, υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και χρήσης ζεστών επιθεμάτων.

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από την φλεβίτιδα, ένα από τα πιο ισχυρά γνωστά φλεβοτονικά είναι το Cyclo 3 fort.

— Οι θεραπείες που βελτιώνουν τη φλεβική κυκλοφορία μπορούν να φανούν χρήσιμα και σε άλλα προβλήματα υγείας;

Καλή ερώτηση, που ενδιαφέρει αρκετό κόσμο αφού οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια (ένα επώδυνο συναφές φλεβικό πρόβλημα) ανέρχονται στο 50% του συνολικού πληθυσμού. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια νόσος κατά την οποία το φλεβικό δίκτυο του ορθοπρωκτικού σωλήνα διογκώνεται και, σε ορισμένα στάδια, προπίπτει δια του πρωκτού.

Μοιάζει αρκετά με τους κιρσούς που παρουσιάζονται στα κάτω άκρα αφού «μοιράζονται» και αρκετούς παράγοντες κινδύνου όπως η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα. Τα φλεβοτονικά φάρμακα έχουν ένδειξη και χρησιμοποιούνται και στην αιμορροϊδική νόσο αλλά σε διαφορετικές δόσεις, μετά από φυσική εξέταση από γενικό χειρουργό.