Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία εξήντα ετών

Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο κορυφαίος Αργεντινός ποδοσφαιριστής Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα πέθανε σήμερα σε ηλικία 60 ετών.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε πριν λίγο ο δικηγόρος του. Ο θρύλος του ποδοσφαίρου υπέστη οξύ πνευμονικό οίδημα στο σπίτι του, δύο εβδομάδες μετά από χειρουργείο για θρόμβο στον εγκέφαλο.

Ήταν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών ενώ αρκετοί στο άθλημα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποδοσφαιριστών και έμπειρων αθλητικογράφων, χαρακτηρίζουν τον Μαραντόνα ως τον σπουδαιότερο όλων. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλειά του.

Μεγαλώνοντας σε μία φτωχική γειτονιά, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την στρογγυλή «θεά» σε ηλικία οχτώ ετών. Το ταλέντο του φάνηκε αμέσως στον τοπικό ποδοσφαιρικό σύλλογο Εστρέλια Ρόχα τραβώντας την προσοχή και στους «κυνηγούς» των Αρχεντίνος Τζούνιορς που τον πήραν στην ομάδα τους.

«Όταν ο Ντιέγκο ήρθε στην Αρχεντίνος Τζούνιορς για δοκιμές, ήμουν πραγματικά τρελαμένος από το ταλέντο του και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν μόλις οκτώ ετών. Τον ρωτήσαμε για την ταυτότητά του, ώστε να το ελέγξουμε γιατί παρόλο που είχε ανάπτυξη παιδιού έπαιζε σαν ενήλικας» θυμόταν αργότερα ο τότε προπονητής της ομάδας νέων της ομάδας, Κορνέγιο. 

Σε ηλικία μόλις δέκα ετών έγινε δεκτός στην ομάδα εφήβων των Αρχεντίνος Τζούνιορς, τους Cebollitas, και λίγα χρόνια αργότερα όλη η Αργεντινή ήξερε το όνομά του. Το 1980 σημείωσε 42 γκολ και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των πρωταθλημάτων στον πλανήτη. Ήταν 20 ετών.

GETTY IMAGES

Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που κατέρριψε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής δύο φορές, την πρώτη όταν έπαιξε για την Μπαρτσελόνα για 3 εκατομμύρια αγγλικές λίρες και τη δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι για 5 εκατομμύρια λίρες (ισοτιμία 2013). 

Αγωνίστηκε στους Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Σεβίλλη και προς το τέλος της καριέρας του, στη Νιούελς Ολντ Μπόις. Μετά από διάλειμμα ενός έτους από το ποδόσφαιρο, τελικά έκλεισε την καριέρα του στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς, το 1997.

 

Παρότι ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός καθιερώθηκε ως επιθετικός μέσος. Τα πιο ένδοξα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα πέρασε στη Νάπολι, όπου κατέκτησε τίτλους και διακρίσεις. Με την εθνική ομάδα της Αργεντινής, σκόραρε 34 τέρματα σε 91 εμφανίσεις.


Έλαβε μέρος σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό, όπου έλαμψε η χαρισματική προσωπικότητά του και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου με νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό.

GETTY IMAGES

Kέρδισε τη Χρυσή μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Στον προ-ημιτελικό απέναντι στην Αγγλία, πέτυχε δύο γκολ, στη νίκη της ομάδας του με 2-1 που γράφτηκε στην ιστορία για δύο διαφορετικούς λόγους.

Το πρώτο γκολ επιτεύχθηκε με χέρι γνωστό ως «Χέρι του Θεού», ενώ το δεύτερο προϊόν εξαιρετικών ικανοτήτων με εκπληκτική ατομική προσπάθεια. Λίγα λεπτά αργότερα πέτυχε το «Γκολ του αιώνα».


Ο Μαραντόνα έγινε προπονητής της Αργεντινής τον Νοέμβριο του 2008 έχοντας την ευθύνη της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010.

Το «χέρι του Θεού»

 

Τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Νάπολη, ο Μαραντόνα έγινε σύμβολο, αθλητικός ήρωας και «θεός». Μεγάλωσε στις παραγκουπόλεις του Μπουένος Άιρες, όπου ο όρος viveza criolla- «εγγενής πονηριά» και η ικανότητα να ξεγελάσει αυτούς που είχαν την εξουσία θεωρείται ως θετικό ποιοτικό στοιχείο.

Είκοσι χιλιάδες άτομα έγραψαν το Viva Maradona στις ψήφους τους στα τέλη της δεκαετίας του 1980, και μια τρίχα από το κεφάλι του φυλάσσεται με ασφάλεια σε τοπικό ιερό. Ο Μαραντόνα δεν συμμεριζόταν πολλές από τις ακραίες λατρευτικές κινήσεις. Σε αρχειακό υλικό είχε μάλιστα αντιπαρατεθεί με έναν Ιταλό παρουσιαστή που είχε δηλώσει ότι «οι Ναπολιτάνοι έχουν τον Μαραντόνα μέσα τους περισσότερο από ό,τι έχουν τον Θεό τον ίδιο».

Το 2000 η FIFA τον χαρακτήρισε ποδοσφαιριστή του αιώνα μαζί με τον Πελέ, κατόπιν μαζικής ψηφοφορίας στο Διαδίκτυο και προτάσεων από αξιωματούχους της FIFA, προπονητές και παίκτες. Από τους δύο κορυφαίους αθλητές πάντως, ο Μαραντόνα ήταν αυτός που είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η συναρπαστική ιστορία της πολυτάραχης ζωής του πιο αγαπημένου αθλητή παγκοσμίως μέσα από άγνωστα ντοκουμέντα από το προσωπικό του αρχείο.
4900
130
2019
Μ. Βρετανία
Diego Maradona
Ναι
Ασίφ Καπάντια
Με εκτενές οπτικοακουστικό υλικό.
On
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Off
Κύρια
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
***1/2
Κείμενο

Ειδικευμένος στις τραγικές ιδιοφυΐες, ο Ασίφ Καπάντια επιλέγει έναν ζωντανό θρύλο μετά τα βιογραφικά ντοκιμαντέρ με ήρωες (και θύματα) τον Άιρτον Σένα και την Έιμι Γουάινχαουζ.