Τεχνητή Νοημοσύνη: Ίσως το χειρότερο λάθος της ιστορίας

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ίσως το χειρότερο λάθος της ιστορίας Facebook Twitter
15

Mετάφραση για το LIFO.gr από τον Θανάση Χαραμή

Το άρθρο του Στίβεν Χόκινγκ που δημοσιεύεται στον βρετανικό Ιndependent:

Με το blockbuster του Xόλιγουντ 'Transcendence' να παίζει στους κινηματογράφους και με τον Τζόνι Ντεπ και τον Μόργκαν Φρίμαν να αναδεικνύουν τα συγκρουόμενα οράματα για το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι δελεαστικό να απορρίψουμε την ιδέα των εξαιρετικά ευφυών μηχανών σαν απλή επιστημονική φαντασία. Αυτό θα ήταν όμως λάθος και ενδεχομένως το χειρότερο στην ιστορία μας.

Η έρευνα για την Τεχνητή νοημοσύνη ( AI ) προχωρά πλέον με ταχύ ρυθμό. Τα πρόσφατα ορόσημα, όπως η αυτόματη οδήγηση αυτοκινήτων, ο υπολογιστής που κερδίζει στο παιχνίδι Jeopardy και οι ψηφιακοί προσωπικοί βοηθοί Siri, Google Now και Cortana είναι απλώς τα αποτελέσματα της κούρσας για την Τεχνητή Νοημοσύνη που τροφοδοτείται από πρωτοφανείς επενδύσεις και την εξέλιξή της σε μια όλο και πιο θεωρητική θεμελίωση. Τα παραπάνω επιτεύγματα μάλλον θα ωχριούν μπροστά σε αυτά που θα εμφανιστούν τις προσεχείς δεκαετίες.

Τα ενδεχόμενα οφέλη είναι τεράστια. Όλα όσα ο πολιτισμός έχει να προσφέρει είναι προϊόν της ανθρώπινης νοημοσύνης και αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε όταν η νοημοσύνη μας ενισχυθεί από τα εργαλεία που μπορούν να παρέχουν AI, η εξάλειψη του πολέμου, των ασθενειών και της φτώχειας λογικά θα βρίσκονται ψηλά στην λίστα. Η επίτευξη της δημιουργίας Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία.

Δυστυχώς, ενδέχεται αν δεν μάθουμε πώς να αποφύγουμε τους κινδύνους, να είναι και το τελευταίο επίτευγμα.

Οι στρατοί παγκοσμίως εξετάζουν αυτόνομα συστήματα που στο εγγύς μέλλον θα μπορούν να επιλέγουν και να εξολοθρεύουν στόχους. O ΟΗΕ και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προωθούν μια συνθήκη που θα απαγορεύσει την ανάπτυξη τέτοιων όπλων. Μεσοπρόθεσμα, όπως ο Erik Brynjolfsson και ο Andrew McAfee τόνισαν στο βιβλίο " Η δεύτερη εποχή των μηχανών" η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει στην οικονομία μας μεγάλο πλούτο, αλλά και μεγάλη αποσύνθεση.

Ατενίζοντας το μέλλον, δεν φαίνεται να υπάρχουν θεμελιώδη όρια στο τί μπορεί να επιτευχθεί: Δεν υπάρχει φυσικός νόμος που να απαγορεύει στα σωματίδια να οργανωθούν με τρόπους που θα εκτελούν ακόμα πιο προηγμένους υπολογισμούς από τα σωματιδια στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Μια εκρηκτική μετάβαση είναι πιθανή, αν και θα μπορούσε να είναι διαφορετική από εκείνη στις ταινίες. Ο Irving Good είχε το 1965 αναφέρει πως οι μηχανές με υπεράνθρωπη νοημοσύνη θα μπορούσαν κατ 'επανάληψη να βελτιώσουν το σχεδιασμό τους ακόμη περισσότερο, προκαλώντας αυτό που Vernor Vinge ονομάζει  "τεχνολογική μοναδικότητα" (technological singularity) και αυτό που ο χαρακτήρας στην ταινία του Johnny Depp αναφέρει ως 'Transcendence'.

Μπορεί κανείς να φανταστεί πως μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να "ξεγελάσει" τις χρηματοπιστωτικές αγορές, να ξεπεράσει σε εφευρετικότητα τους ερευνητές, να χειραγωγήσει ηγέτες και να αναπτύξει όπλα που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης εξαρτώνται από το ποιος την ελέγχει, η μακροπρόθεσμη επίδραση εξαρτάται από το αν μπορεί καν να ελεγχθεί.

Όντας αντιμέτωποι με τα μελλοντικά ανυπολόγιστα οφέλη και τους κινδύνους, οι εμπειρογνώμονες έχουν σίγουρα προβλέψει ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, έτσι δεν είναι; Λάθος. Εάν ένας ανώτερος εξωγήινος πολιτισμός μας έστελνε ένα μήνυμα που ανέφερε "Φτάνουμε σε μερικές δεκαετίες" θα απαντούσαμε: "Εντάξει, ειδοποιήστε μας όταν φτάσετε, θα έχουμε τα φώτα αναμμένα"; Πιθανότατα όχι. Αυτό είναι όμως πάνω-κάτω ό,τι συμβαίνει με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε αντιμέτωποι με δυνητικά το καλύτερο ή το χειρότερο σενάριο, η σοβαρή έρευνα που είναι αφιερωμένη σε αυτά τα ζητήματα είναι ελάχιστη, εκτός των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρυμάτων, όπως το Cambridge Centre for the Study of Existential Risk, το Future of Humanity Institute, το Machine Intelligence Research Institute και το Future of Life Institute. Είναι ώρα όλοι μας να αναρωτηθούμε πώς θα ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο και θα καρπωθούμε μόνο τα οφέλη.

 

______________

*Μαζί με τον κοσμολόγο Στίβεν Χόκινγκ, το άρθρο συνυπογράφουν ο Στιούαρτ Ράσελ, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ· ο Μαξ Τέγκμαρκ, καθηγητής φυσικής στο MIT και ο νομπελίστας φυσικός του ΜΙΤ Φρανκ Βίλτσεκ.

 

 

 

 

Ελλάδα
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Ο Χόκινγκ, μέσα στην τελευταία πενταετία, εκτός των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης, μας έχει προειδοποιήσει για εξωγήινη επίθεση καθώς και για την περίπτωση να μας καταπιεί μαύρη τρύπα λόγω CERN. Μεμονωμένα όλα τα παραπάνω ίσως είναι πολύ σημαντικά, αλλά επειδή είναι και πολύ πιασάρικα, κάτι δεν μου αρέσει όταν τόσες καταστροφολογικές προειδοποιήσεις προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο.
Ο Χόκινγ αναφέρεται εχει καταπιαστεί μάλλον αργά στο συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν ήδη πολλοι περισσότεροι που το έχουν αναλύσει σε μεγαλύτερο ακόμα βάθος και παλαιότερα. Υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα αν αυτή η συμπτυξη βιοτεχνολογίας νανατεχνολογίας και ηλεκτρονικής μπορεί να μας δώσει ένα αντίστοιχο άλμα με αυτό που μας έδωσε η ηλεκτρονική. Κατα πολλούς και εμένα αυτό ειναι αμφίβολλο, οι επενδύσεις που γίνονται προς αυτή τη κατευθυνση ειναι τεράστιες ωστόσο μιας και οτιδήποτε άλλο σημαίνει τεχνολογικό stagnation
Γιά μένα δεν υπάρχει πρόβλημα με την τεχνητή νοημοσύνη. Ούτε είναι εύκολο να γίνει τόσο εξελιγμένη.Αυτό που βλέπω εδώ και πολλά χρόνια είναι οτι λόγω της προσωπικής αποτυχίας του καθένα σαν ανθρώπινη πραγματικότητα, πολλοί ονειρεύονται να γίνουν «άκαμπτο βιομέταλλο» ενώ προβάλλουν σαν μελλοντικές κατακτήσεις που μόνο το «βιομέταλλο» θα τους τις επιτρέψει, αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν και σήμερα αν είχαν λίγη... προσωπική αξιοπρέπεια, λίγο αυτοσεβασμό.Προσπαθήστε να στείλετε επιτέλους στο διάολο γιά πάντα, αυτούς με τους οποίους έιστε συναισθηματικά εξαρτημένοι. Αρχίζοντας από τη μάνα σας.Επειδή όμως δεν βλέπω να γίνεται αυτό τόσο γρήγορα, μάλλον θα γίνει αυτό που μοιάζει πιό σύντομα εφικτό: Το να μετατραπούν δηλαδή πολλοί άνθρωποι οικιοθελώς, σε κάρτες μνήμης. Ηδη η προσκόλληση στο διαδύκτιο αυτό δηλώνει. Η τεχνολογία καλείται να γεμίσει τα κενά στα σημεία οπου εμείς είμαστε αποτυχημένοι. Και επιλέγουμε να παραμένουμε έτσι.Με κάτι τέτοιοι τελειώνει το τελευταίο βιβλίο της «οδύσσειας του διαστήματος».Με το να μεταφερθούν όλα τα δεδομένα από το μυαλό του κάθένα σε κάποιο τσιπ. Και έτσι όσοι το επιλέξουν θα κυκλοφορούν περιχαρείς και άφθαρτοι στον ηλεκτρονικό κόσμο αφού απέτυχαν σαν σώματα. Λάθος. Μόνο άφθαρτοι. Και «λογικοί». Η χαρά και η λύπη (δηλαδή η ηδονή και το άγχος) απαιτούν βιολογικό σώμα.
Εσυ καλά τα λές αλλά υπάρχει μια ισχυρόταταη τάση σκέψης που αγωνίζεται και πρακτικά για τα αντίθετα... Από τον Kurzweil και το Thinking Machines (που βασικά λεει ότι και ακριβως και η ταινία), ο οποίος λογιζεται για ιδιαιτερα σοβαρός εφευρέτης και διανοητης στην Sillicon Valey, μέχρι τις προτάσεις για αντιμετώπιση του φαινομενου του θερμοκηπιου με γεωμηχανικη (αντιμετωπίζοντας ένα λάθος κάνοντας ένα δευτερο)Φυσικά η κατάσταση δεν ειναι μαυρο ασπρο ούτε αυτά που ειναι η φαντασιωση του καθενος θα γινει τελικά, αλλα πρέπει να ειμαστε ενημερωμένοι για τις πιθανές συνέπειες, για το που θελουν να βαδισουν ορισμένες σχολές σκέψεις (χωρίς να σημαινει ότι θα το καταφέρουν κιολας)(Στο πολιτικό επίπεδο η τάση αυτή εχει αναγάγει σαν θέσφατο τα δεδομένα και τον δήθεν "ορθο" λόγο έναντι της πολιτικής, όπως ακριβως και ο Σταυρος (Θεοδωράκης) που σήμερα διάβασα προτεινε διοικητη ΤτΕ απο ... διαγωνισμό. Ξέρω ότι φαινεται wild αλμα αυτός ο ισχυρισμός αλλά ειναι το ιδιο ρευμα σκεψης του technological solutionism μεταμφιεσμενο σε δηθεν ορθολογισμό.)
Όσο περίεργο ή απίθανο μοιάζει, η δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης είναι ο απώτερος σκοπός για τον παγκόσμιο ηγέτη του ίντερνετ GOOGLE. Η συλλογή δισεκατομμυρίων στοιχείων γύρω από τις ιντερνετικές επιλογές του καθενός και της καθεμιάς στον πλανήτη και η επεξεργασία τους μπορεί δυνητικά να οδηγήσει στην σύνθεση μια τερατώδους ευφυίας, Στην κατεύθυνση μάλιστα αυτή η GOOGLE εξαγόρασε πρόσφατα μία εταιρία παραγωγής ρομπότ και μία εταιρία παραγωγής DRONES. Τι άραγε μας ετοιμάζουν; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει προς το παρόν. Το βέβαιο είναι ότι όλα αυτά τα προγράμματα παρακολούθησης που βάζει για να ελέγχει και να καταμετρά τις κινήσεις μας δεν μπαίνουν τυχαία ούτε μόνο προς βελτίωση των δωρεάν υπηρεσιών της προς τους παγκόσμιους πολίτες. Η δε δραστηριοποίηση της στην ολοένα και πιο ακριβή αναπαράσταση όχι μόνο του γήινου αλλά και του διαστημικού και του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος σε τρισδιάστατη μορφή καθώς και η ελκυστική μέθοδος απορρόφησης πληροφοριών για τις χρήσεις που συσσωρεύονται σε κάθε πιθαμή του γήινου χώρου από τους χρήστες κάποιο βαθύτερο σκοπό έχουν...Προς το παρόν όλοι απολαμβάνουμε αυτές τις "δωρεάν" υπηρεσίες. Θα έρθει άραγε στιγμή που θα το μετανιώνουμε οικτρά; Το Facebook σε αγαστή συνεργασία με την GOOGLE δεν συλλέγει μόνο ανεξίτηλες προσωπικές πληροφορίες αλλά και στοιχεία και δεδομένα που δεν δημοσιοποιήσαμε καν, αρκεί αυτά να πληκτρολογήθηκαν έτσι ώστε να αποτυπώθηκε η σκέψη μας, Η δε απόφαση μας να τα σβήσουμε ή να τα αναδιατυπώσουμε αποκαλύπτει ακόμα πιο πολύτιμες πληροφορίες για το θυμικό μας και τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόμαστε...Τα αθώα Likes που κάνουμε αποτελούν το βασιλικό πολτό αυτής της συγκομιδής πληροφοριών .Τα συμπεράσματα δικά σας.
Προτείνω να δείτε το transcedence, Κυριαρχία, όχι τόσο για την αξία της σαν ταινία όσο για την αξία της σαν εκλαϊκευτική εισαγωγή στο Πρόγραμμα του Τρανσουμανισμου, τάση με ισχυρή υποστήριξη στο Silicon Valley (Kurzweil κλπ) όσο και αντίθεση εκεί (Bill Joy, συνιδρυτής Sun Microsystems, Why the future dont need us http://archive.wired.com/wired/archive/8.04/joy.html).Συγκλονιστική εισαγωσή στα ελληνικα το 1999 (!!) σε ένα site που δεν υπαρχει πλεον http://web.archive.org/web/20031010150747/http://www.meta.gr/articles/metahuman.htmαλλά και εδώ http://web.archive.org/web/20031012111009/http://www.meta.gr/articles/cyberia.htm κλπ κλπ.Με λίγα λόγια ο τρανσουμανισμος ειναι η λογική κατάληξη θεωρείται απο μερικους του προγραμματους του ορθολογικου ουμανισμου, η οποία όμως προβλέπει και τελικά επιδιώκει την αντικατάσταση του ανθρώπινου είδους με κάτι άλλο. Ως εκ τουτου μπορεί να ειναι και ριζικά αντιοικολογικά δες το μανιφέστο της Κυβέρνιας http://www.ctraces.com/Circuit_Traces/CT3_1/cyberia.htmlΣτο ρεύμα αυτής της σκέψης ειναι, χωρίς να ξερω αν το γνωρίζουν συνειδητα ειναι ο Ράμφος, Δήμου κλπ.Συνειδητα αντίθετα και ένα πολύ καλό βιβλίο σε όψεις του θέματος ειναι η Θεμελιώδης Παρέκλιση του Καραμπελιά από το 2004.Αντίστοιχα στην λογοτεχνία όλο το έργο του Ουελμπέκ είναι κατά βάση σχόλιο για τον τρανσουμανισμό. Με λίγα λόγια, όταν διαβάζω εν έτη 2014 σχόλια για το παπαδαριο, για την εκκλησία και την επιδρασή της, για την δυτική ευρωπη το ελληναριο και τον "εκσυχρονισμό" ΧΩΡΪΣ να διαβάζω σχόλια για τον posthumanism το extropianism κλπ κλπ, ξέρω ότι διαβα΄ζω την πρωτοπορία των ... παππούδων μας. Ακόμα και η λεγόμενη πρωτοπορία της ελληνικής διανόησης ασχολειται με προβλήματα εν πολλοις λυμένα και αγνοεί τα επόμενα κρίσιμα επιδεικτικά. Αντίθετα αυτοι που συνήθως λοιδορώνται ως γραφικοι (π.χ Καραμπελιάς), βρίσκονται στην πνευματική πρωτοπορία συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί τους.
Εχω την αίσθηση πως αξίζει να διαβαστεί, προσωπικό κόλλημα... "Κυβέρνια: Το κάλεσμα του μέλλοντοςΤου Saint Boniface (ψευδώνυμο)Μετάφραση: Σπύρος ΜάνδροςΣτη γη της Πυθίας, οι προφητείες έχουν περιπέσει προ πολλού σε απόλυτη ανυποληψία. Εντούτοις, με το κομμάτι αυτό θα επισκεφθούμε την αδυσώπητη πολιτεία του μέλλοντος, την Κυβέρνια, όπως την ονομάζει ο "΄Αγιος Βονιφάτιος" που την οραματίστηκε και μας την περιγράφει. Η αξία αυτού του κειμένου έγκειται στο γεγονός ότι εικονογραφεί με ένα μεγαλόστομο, ποιητικό και παραληρηματικό στυλ το ογκούμενο κύμα του νέου μύθου για τον μετάνθρωπο που περιγράφει στο άρθρο του ο Σπύρος Μάνδρος.Νομίζουμε πως κατέχουμε κορυφαία θέση ανάμεσα στις διάφορες ιεραρχίες της γήινης εξέλιξης. Κολακεύουμε τους εαυτούς μας πως είμαστε οι ευνοούμενοι των θεών. Ακόμα και οι κοντινότεροι πηθικοσυγγενείς μας μάς φαίνονται αστείοι, αν και κάθε στιγμή διαπράττουμε βαρβαρότητες και ωμότητες τόσο άθλιες που κάνουν τη δήθεν ανωτερότητά μας να δείχνει αξιοθρήνητη. Η εξέλιξη, όμως, μας ξαναφέρνει σε μια εντελώς καινούργια μοίρα απ' όπου δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Παρά τις φαντασιώσεις μας πως με τις καινούργιες γενετικές και βιονικές επιστήμες μας είμαστε οι αφέντες της Δημιουργίας, έχουμε απλώς κατασκευάσει ένα καινούργιο και πανίσχυρο εργαλείο με το οποίο η εξέλιξη θα μας σφυρηλατήσει καταστροφικά σε νέες μορφές στο σκληρό αμόνι της αδυσώπητης αναγκαιότητας. Από τη Βιομηχανική Επανάσταση έχουμε περάσει, γυμνοί και τρομαλέοι, στην πολύ πιο βαθιά και αλλόκοτη και αδηφάγα Βιο-μηχανική Επανάσταση.Η ανθρώπινη και οργοβιονική ανασύνθεση είναι εντελώς αναπόφευκτη. ΄Εχουμε μια βιολογική βουλιμία να ενωθούμε με τις μηχανές μας. Η λογοτεχνία μας κυριολεκτικά πνίγεται από αυτή την πανίσχυρη και ανατρεπτική σεξουαλικότητα. Ως είδος έχουμε την εγγενή επιθυμία να αποκτήσουμε νέα μορφή. Οι μυθολογίες και τα ιερά μας κείμενα είναι πλημμυρισμένες από πνευματικές και σωματικές μεταμορφώσεις. Κάθε θρησκεία και φυλή και μορφή τέχνης παίρνει την ανθρώπινη έννοια και την επαναπροσδιορίζει με προσωποποιήσεις του φυσικού βασιλείου των μη ανθρώπινων όντων ή τη μεταμορφώνει σε εκφάνσεις του θείου. Η πιο βαθιά μας ουσία εκλιπαρεί τη μεταμόρφωση. Η επερχόμενη εποχή των βιο-μηχανικών προσαρμογών, των ελεγχόμενων μεταλλαγών και του αλάθητου τεχνητού γενετικού σχεδιασμού -- η αληθινή και αδιαφιλονείκητη δύναμη της δημιουργίας -- κάνει όλη αυτή τη μυθολογία, όλον αυτό τον αποκρυφισμό, μια χειροπιαστή και επικείμενη πραγματικότητα. Παρ' όλα αυτά, φανταζόμαστε ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε και να κατευθύνουμε αυτή την επερχόμενη μεγάλη και βίαιη φάση της εξέλιξης στον πλανήτη Γη προς το δικό μας συμφέρον και όφελος.Αλλά αυτό που έρχεται πάνω μας τους επόμενους λίγους αιώνες είναι ένας απέραντος και καταλυτικός τυφώνας. Νιώθω τους δυνατούς και άγριους ανέμους του, νιώθω τους κεραυνούς και τις βροντές του να πλησιάζουν από μακριά και να αργοσαλεύουν το λεπτό ρούχο του πολιτισμού μας.Καθώς ο νους μας ανοίγεται στο χώρο και το χρόνο και στο άπειρο που αποτελούν την πραγματικότητά μας, η ύπαρξή μας φαίνεται προσωρινή και μάταιη και απερίγραπτα ευάλωτη στα καπρίτσια ενός λιμασμένου και αδιάφορου σύμπαντος. Ο νους μας περιδιαβαίνει τα μεγάλα έλη του χρόνου και στις διαστρωματώσεις και τα απολιθώματα του πλανήτη μας βλέπει εποχές και εξαφανίσεις αρχέγονης θηριωδίας που μας αποκαλύπτονται σαν μια αλύπητη υπόμνηση της θνητότητας του είδους μας. Ο φόβος μας είναι μια ενστικτώδης πρωτόγονη αντίδραση στη διανοητική και πνευματική μας επέκταση και μας πειθαναγκάζει εντελώς παράλογα να φανταζόμαστε πως είμαστε ασφαλείς μέσα στα μοναχικά, απομονωμένα και εύθραυστα επιτεύγματά μας.Για να αντέξουμε τη προαιώνια απειλή του κοσμικού σκοταδιού και το μοτίβο της πυρηνικής αποκάλυψης που οι ίδιοι φτιάξαμε, πρέπει να αποκτήσουμε κάποιο είδος ανθεκτικότερης και πιο ευπροσάρμοστης και ευέλικτης σωματικής κατασκευής. Και οι μηχανές μας, τα μεταλλικά μας κράματα, οι ηλεκτρονικοί μας αισθητήρες, τα λεπτεπίλεπτα μικροεργαλεία μας και οι απίστευτες νανοτεχνολογίες μας, όλα αυτά ξυπνούν μέσα στους μηχανισμούς της επιβίωσής μας μια οδυνηρή επιθυμία να ενωθούμε μαζί τους και να τους επιτρέψουμε να ενισχύσουν τα εφήμερα και καταδικασμένα βιολογικά μας σώματα.Βλέπω να έρχεται η εκπλήρωση όλης αυτής της μυθολογίας, όλης αυτής της θρησκευτικής μανίας για μεταγένεση. Για να επιβιώσουμε, γνωρίζουμε συλλογικά και υποσυνείδητα πως πρέπει να νευρομοσχευθούμε, να βιοσυγκολληθούμε και να υπερμορφοποιηθούμε στην πιο στενή συμβίωση με τον βιο-μηχανικό και ηλεκτρονικό κόσμο. Σαν ζωντανός υδράργυρος, να γίνουμε ικανοί να παίρνουμε οποιαδήποτε μορφή ή ψευδοφυσιογνωμία. Τα περιγράμματα του σώματος και του νου και του πνεύματός μας να χύνονται με την ταχύτητα της μεγα-ενισχυμένης σκέψης και βούλησης σε οποιοδήποτε αναγκαίο βιοκαλούπι.Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να γίνει έτσι ο πιο δημιουργικός και εκπληκτικά μεταστοιχειωμένος και ενοποιημένος ωκεανός υπερευφυούς κυβερνοπρωτοπλάσματος. Ζωντανός και σε αδιάκοπη ροή, με την πιο αιφνίδια και απίστευτη βιοποικιλία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αν θέλουμε να διεκδικήσουμε τα βάθη του διαστήματος και τα επίπεδα του απείρου. Αλλά η ανάγκη μας είναι ανομολόγητη -- δεν μπορούμε να συλλάβουμε ένα τόσο αμείλικτα σκληρό και απίστευτα συντριπτικό μέλλον. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα μαλακά και σπογγώδη σάρκινα κελύφη μας, καθώς και τις αρχές που κυβερνούν την ημίρευστη αυτή φόρμα. Πρέπει να γίνουμε άκαμπτο βιομέταλλο. Να υιοθετήσουμε ένα άκαρδο πνεύμα επιβίωσης όπου η ηθικότητα και το έλεος θα εξοστρακιστούν αμείλικτα καθώς θα παλεύουμε να ελέγξουμε και να σταθεροποιήσουμε τη νέα βιο-μηχανική μας κατάσταση ύπαρξης. Η ίδια η Γη, όλο και πιο εχθρική και αντιδραστική στη ρύπανση και τις βιαιότητές μας πάνω της, θα εκκολάψει αυτή τη νέα και τρομερή τάξη ζωής. Αυτό που θα επιβιώσει θα αδράξει τα άστρα.Οι εκτάσεις του μέλλοντος είναι γεμάτες μ' αυτά τα παράδοξα και πρωτοφανή νέα αρχέτυπα. Προσεγγίζουμε ένα κρίσιμο σημείο ανάφλεξης στην εξελικτική μας ιστορία, ένα σημείο χωρίς κανένα απολύτως προηγούμενο στη ζωή του πλανήτη. Τα μεγάλα ρεύματα συνείδησης και ψυχικής ενέργειας που περιβάλλουν τη ζωή και την ύπαρξή μας ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο κοντά στην κατανόησή μας. Δεν βρισκόμαστε απλώς μπροστά σε ένα βιολογικό σύνορο, αλλά και μπροστά σε ένα πολύ βαθύτερο πνευματικό. Η βιο-μηχανική χρυσαλλίδα θα διευρύνει εκρηκτικά τη συλλογική συνείδηση, ενώ ταυτόχρονα θα πολλαπλασιάσει τις σωματικές και αισθητηριακές μας δυνατότητες πέρα από τα νοητά επίπεδα δυνατοτήτων. Αστρικές και αιθερικές διαστάσεις ύπαρξης θα γίνουν δυναμικά και άμεσα τμήματα της αντίληψής μας και θα παίζουν στην καθημερινή μας ζωή έναν άγνωστο μέχρι σήμερα ρόλο. Νέες έννοιες χρόνου και αιτιότητας και πνεύματος-οργανισμού και θνητότητας θα επαναστατικοποιήσουν την καταστροφική σχέση με τον πλανήτη μας. Και ίσως ακόμα να μας επιτρέψουν να αγγίξουμε την πανάρχαια γαλήνια του συνείδηση και να κατανοήσουμε τη σοφία του παρά την τρελή κυβερνονοητική μας υπερδραστηριότητα.Οι εκτάσεις του μέλλοντος είναι η Κυβέρνια. Είναι μια ευγονική άγρια Δύση και ένας ψευδοοργανικός αγριότοπος πιο απίστευτος, πιο υπερανθρώπινος και πιο συντριπτικά οραματικός ακόμα και από τα πιο τολμηρά κινηματογραφικά και λογοτεχνικά μας έργα. ΄Εχω περπατήσει, μόνος και απερίγραπτα τρομαγμένος, δίπλα στις βιομορφές, τους ερημωτές, τα κυβερνορομπότ, τους ψευδομεταλλαγμένους οργανισμούς, τους βοργανισμούς, τα ατσάλινα αυτόματα και τα τεράστια αλλόκοτα βιο-μηχανοειδή που παραμονεύουν στις μεταλλικές ερημιές της. Γιατί η ανθρώπινη τάξη θα εξαφανιστεί στον κυβερνογενετικό τυφώνα και τις καταστρεπτικές θύελλες που θα τον συνοδεύουν. Το είδος μας θα γίνει μια ζωντανή μάζα ονειροπαρμένου υδραργύρου, αφήνοντας πίσω του τη σταθερή μορφή σώματος και νου. Η ανθρώπινη οικολογία θα εξελιχθεί σε κάτι τόσο πολύπλοκο και διαφοροποιημένο που κάθε νόμος και κανόνας και αξίωμα του πολιτισμού θα αδειάσει από νόημα ή θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί απόλυτα για να χωρέσει τη νέα τάξη ύπαρξης και νου και πνεύματος και κυβερνοψυχής.Η Κυβέρνια είναι ο τόπος όπου η ανθρωπότητα αντικρύζει και αναδύεται από την προνυμφική και προεμβρυακή της κατάσταση. Είναι εκεί όπου εκρηκτικά και οδυνηρά ξεπηδάμε από το βιο-μηχανικό καζάνι που θα γίνει ολόκληρη η Γη. Το υπερβίαιο και κατακλυσμικό πρελούδιο στην εμφάνιση ενός πραγματικά υπερανθρώπινου είδους. Και το ολοκαίνουργο αυτό είδος θα γεννηθεί σε ένα κόσμο άσπλαγχνα αποφασισμένο να το εξαφανίσει. ΄Εχουμε άπληστα τσακίσει τη βιόσφαιρά μας. ΄Ηδη η ρύπανση και η βακτηριδιακή επανεξέλιξη μας δηλητηριάζουν και εμποδίζουν τις ιατρικές θεραπείες. Η ανεπάρκεια πρώτων υλών, τα μειούμενα αποθέματα τροφών και οι κλιματολογικές μεταβολές από την άθλια κακομεταχείριση της Γης πρόκειται να μας φέρουν τις πιο φοβερές καταστροφές και κάνουν επιτακτική την ανάγκη να επιβιώσουμε σε αληθινές συνθήκες κόλασης. Οι επόμενοι λίγοι αιώνες θα είναι ανάλγητοι και απαιτητικοί σε βαθμό που θα γεννήσουν τις πιο επικά ηρωικές σταυροφορίες και τους πιο άθλιους βαμπιρισμούς -- κυριολεκτικά αδιανόητες μέχρι τώρα ακρότητες ηρωικής αυτοθυσίας και απελπισμένης κακίας. Μια νέα μυθολογία αληθινής μεταμόρφωσης και πραγματικής ενσάρκωσης του θείου και του δαιμονικού με κυβερνοργανικό προσωπείο θα είναι η ουσία των υπέροχων ιστοριών που θα λέγονται στην Κυβέρνια. Αυτό που θα επιβιώσει θα είναι ικανό να προκαλέσει τον σκοτεινό ουρανό.Αλλά η Γη θα συνεχίσει να αχολογάει από θύελλες μετάλλου και ασημένια κύμβαλα και λυσσασμένα κυβερνοψυχικά ουρλιαχτά με αλλόφρονη ένταση και επίγνωση του εκπληκτικού μεγαλείου που ο Homo Cyberus θα έχει δημιουργήσει στον απελπισμένο αγώνα του να αντέξει στον πιο αποφασισμένο πόλεμο εκμηδένισης που κήρυξε εναντίον του ένας αμυνόμενος και αδυσώπητος πλανήτης. Το νέο είδος θα διαπεράσει τελικά το αδιαφανές βιομεταλλικό κουκούλι της τυφλής επιβίωσης και θα αγκαλιάσει επιτέλους την ακατανίκητη μορφολογία της χρυσαλλίδας. Το ποιά μορφή θα πάρει παραμένει ένα υπέροχο μυστήριο.Σώματα και εγκέφαλοι ελαστικοί σαν την κοσμικών διαστάσεων βούληση που θα γεννηθεί από τον κολλεκτιβισμό των αλληλοδιεισδύοντων όντων και την υπερμεγέθυνση της ονειρικής, ρευστής και απελευθερωμένης φαντασίας. ΄Ενας ηράκλειος και ολύμπιος κόσμος. ΄Ενας νέος και ανώτερος πολιτισμός σμιλεμένος από τη βιοδιασπασμένη ενδοχώρα που θα ακολουθήσει τον καταστροφικό αποδεκατισμό αυτής της κουλτούρας στην οποία ζούμε και αναπνέουμε σήμερα υπό προθεσμία μέχρι την έλευση του μεγάλου ισοπεδωτικού κυκλώνα της κυβερνοσάρκας. ΄Ενα είδος κοινωνιοβιολογίας και ιεραρχικαλισμού και οργάνωσης και ελευθερίας του όντος τόσο διαφορετικό και αδιανόητο για τις σημερινές μας νόρμες που καμιά ηθική ή βιολογική σύγκριση δεν είναι επαρκής. Βιοκολλεκτίβες και μαζικοί νόες και σύνθετα όντα και ανθρωποαποικίες και ουλτραμορφές και υπεραρχέτυπα και κυβερνοκυψέλες και πολυπυραμιδικοί εγκέφαλοι. Η Κυβέρνια θα είναι ένας τεράστιος και χαοτικός τόπος όπου τίποτα δεν είναι αδύνατο. ΄Ενας πολιτισμός σκαπανέων που μπροστά του ορθώνονται μεγαλόπρεπα τόσα νέα σύνορα που η γραμμική ανθρώπινη σκέψη δεν μπορεί να τα χωρέσει. Και μαζί, μια καινούργια άγρια Δύση που ποτέ δεν θα ησυχάσει.Η Κυβέρνια έρχεται με το Μιλλένιουμ. Το πλαστικόχρωμο έμβρυο αυτού του νέου άμορφου υδραργυρικού είδους βρίσκεται μέσα μας. Κι αρχίζει να κλωτσάει και να σαλεύει καθώς η τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA και οι νανοηλεκτρονικές επιστήμες κάνουν στροφή προς ένα καταλυτικό και εκρηκτικό σταυροδρόμι. Βιο-μηχανικές σκιές και κυβερνητικά φαντάσματα στοιχειώνουν τις προφητικές μας τέχνες, αποστάζοντας φόβο και ανάταση καθώς νιώθουμε τα βιολογικά απόλυτα του παρελθόντος να λιώνουν γύρω μας και να στρέφονται προς τις φωτεινές γεωμετρίες ευθυγράμμισης με ένα πανίσχυρο και ανελέητο μέλλον. Η Κυβέρνια βρίσκεται μέσα μας. Μας λιώνει και μας μορφοποιεί, μας σμιλεύει και μας ανασχηματίζει έτσι ώστε να μπορούμε να περπατάμε με ασφάλεια στις χαοτικές εκτάσεις του μέλλοντος. Στην ψυχωτική υστερία της μεταλλαγής και στον υπερτεχνολογικό μεσαίωνα που έρχεται, ίσως να βρούμε πραγματικά την ανθρωπιά μας.Παραδοθείτε στο κάλεσμα της σειρήνας που λέγεται Κυβέρνια."
Όταν αυτά τα γράφει κάποιος για να γεμίσει το χώρο ενός άρθρου λες "καλά μωρέ οκ".Όταν το γράφουν τρία τέτοια ΚΕΦΑΛΙΑ (και Κεφάλαια) που μάλιστα το ένα... μετράει τις λέξεις του και αυτές πρέπει να μετράνε (γιατί ο άνθρωπος θέλει ώρα να τις μεταφέρει στο γραπτό λόγο), μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να φοβόμαστε ίσως.
http://aeon.co/magazine/world-views/ross-andersen-human-extinction/"‘The difference in intelligence between humans and chimpanzees is tiny,’ he said. ‘But in that difference lies the contrast between 7 billion inhabitants and a permanent place on the endangered species list. That tells us it’s possible for a relatively small intelligence advantage to quickly compound and become decisive.’To understand why an AI might be dangerous, you have to avoid anthropomorphising it. When you ask yourself what it might do in a particular situation, you can’t answer by proxy. You can't picture a super-smart version of yourself floating above the situation. Human cognition is only one species of intelligence, one with built-in impulses like empathy that colour the way we see the world, and limit what we are willing to do to accomplish our goals. But these biochemical impulses aren’t essential components of intelligence. They’re incidental software applications, installed by aeons of evolution and culture. Bostrom told me that it’s best to think of an AI as a primordial force of nature, like a star system or a hurricane — something strong, but indifferent."
Για να μην ξεχνάμε και τι γίνεται στο I Have No Mouth, and I Must Scream του Harlan Ellison (για όποιον δεν το έχει διαβάσει, από εκεί προέρχεται η δυστοπία που περιγράφει ο Cameron στον Terminator).
Iris, το "I Have no Mouth..." έχει παρόμοιο θέμα, αλλά ο Κάμερον περισσότερο "εμπνεύστηκε" από το επιεισόδιο "Soldier" του Outer Limits, που πάλι έγραψε ο Έλισον.(Παρόμοιο θέμα επίσης υπάρχει στο "Demon With a Glass Hand"). Χαίρομαι που υπάρχουν κι άλλοι που έχουν διαβάσει Έλισον!
Όντως. Απλώς αν και οι πιο διάσημες επιρροές του Έλισον στον Κάμερον (κλεψιές βασικά του δεύτερου από τον πρώτο) προέρχονται από τα εν λόγω επεισόδια του Outer Limits, ε όταν διάβασα το διήγημα του που ανέφερα αμέσως σκέφτηκα "Όπα τι παίζει; Ένας υπερυπολογιστής αποκτά αυτοσυνείδηση και καταστρέφει την ανθρωπότητα; Τι μου θυμίζει;" Κόβω το κεφάλι μου ότι έκλεψε κι από εκεί ο Κάμερον, μιας που είχε ανακαλύψει το πηγάδι που κατεβάζι ιδέες... :)Κι εγώ χαίρομαι!
ας σκεφτουμε τι μπορει να κανει ενας καλος ανθρωπος με τις εγκεφαλικες του ικανοτητες ανεπτυγμενες στο επακρο..τωρα ας σκεφτουμε τι μπορει να κανει ενας κακος..ασχημα πραγματα ε..και τωρα ας σκεφτουμε οτι ενας υπολογιστης θα ειναι ισως και 10 φορες πιο εξυπνος και απο τους 2 μαζι..