ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Aεροσυνοδοί της Air France αρνούνται να φορούν μαντίλα όταν θα προσγειώνονται στην Τεχεράνη

Aεροσυνοδοί της Air France αρνούνται να φορούν μαντίλα όταν θα προσγειώνονται στην Τεχεράνη Facebook Twitter
30

Πολλές αεροσυνοδοί της Air France αρνούνται να συμμορφωθούν προς την υποχρέωση να φορούν μαντίλα όταν θα προσγειώνονται στην Τεχεράνη από τις 17 Απριλίου, όταν θα επαναληφθούν οι πτήσεις της εταιρείας που θα συνδέουν το Παρίσι με την ιρανική πρωτεύουσα για πρώτη φορά από το 2008, οπότε είχαν διακοπεί κατ΄εφαρμογήν των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν.


Εν όψει της επανάληψης των πτήσεων, η διεύθυνση της Air France απηύθυνε εσωτερική οδηγία ζητώντας από το ιπτάμενο προσωπικό «να φορά πανταλόνι κατά τη διάρκεια της πτήσης, φαρδύ σακάκι και φουλάρι που θα καλύπτει τα μαλλιά κατά την έξοδο από το αεροσκάφος», εξήγησε εκπρόσωπος του συνδικάτου ιπτάμενου προσωπικού της εταιρείας.


«Καθημερινά λαμβάνουμε τηλεφωνήματα από ανήσυχες αεροσυνοδούς, που μας λένε ότι δεν θέλουν να φορούν το φουλάρι», είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι το συνδικάτο ζήτησε από τη διεύθυνση της Air France να χρησιμοποιήσει αεροσυνοδούς σε εθελοντική βάση, ώστε «να μην θιγεί η ελευθερία συνειδήσεως» ορισμένων αεροσυνοδών.


«Ωστόσο η διεύθυνση είναι αμετακίνητη, ενώ απευθύνουμε ειδοποιήσεις εδώ και μήνες. Μιλούν για κυρώσεις κατά εκείνων που θα αρνηθούν», είπε.


Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Air France απάντησε ότι τα πληρώματα «είναι υποχρεωμένα, όπως όλοι οι ξένοι επισκέπτες, να σέβονται τους νόμους των χωρών στις οποίες βρίσκονται».


«Ο ιρανικός νόμος επιβάλλει σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται στην ιρανική επικράτεια να φορούν μαντίλα που καλύπτει τα μαλλιά, στους δημόσιους χώρους. Η υποχρέωση αυτή, η οποία δεν εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της πτήσης, γίνεται σεβαστή από όλες τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς την Δημοκρατία του Ιράν», τονίζει η διεύθυνση της Air France προσθέτοντας ότι το μέτρο δεν είναι καινούργιο και ότι έχει εφαρμοσθεί στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και παλαιότερα στις πτήσεις προς την Τεχεράνη.

Living
30

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

18 σχόλια
Συγγνώμη κιόλας, αλλά με την ίδια λογική που οι Ιρανές φορούν μαντήλα στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίες θα πρέπει να κυκλοφορούν άνευ μαντήλας στα εμιράτομέρη....
Για το θέμα του εάν θα υπήρχε δικαιοδοσία των Ιρανών να τις συλλάβουν εφόσον βρίσκονται στην transit zone του αεροδρομίου (μια και υπήρξαν ορισμένα σχόλια για το ότι οι Ιρανοί δεν έχουν δικαιοδοσία) :Διεθνώς δεν υπάρχει no mans land. Μόνο στην θάλασσα υπάρχει η "ανοιχτή θάλασσα" στην οποία υπάρχει δικαιοδοσία του κράτους της σημαίας του πλοίου. Στην ξηρά, κάθε μέρος ανήκει σε κάποιο κράτος.Αυτό άλλωστε έχει κριθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Amuur. ("Despite its name, international zone does not have extraterritorial status").Αυτό σημαίνει ότι οι αεροσυνοδοί βρίσκονται σε Ιρανικό έδαφος.Η αναφορά του wikipedia σε international laws αφορά στα μεταναστευτικά/προσφυγικά θέματα και τις διεθνείς συνθήκες που τα αφορούν. Δεν υπάρχει "Διεθνές Δίκαιο" χωρίς Συνθήκες (αυτό ακριβώς είναι το "Διεθνές Δίκαιο", οι Συνθήκες μεταξύ των κρατών και τα Έθιμα που έχουν επικρατήσει από τις μακροχρόνιες σχέσεις/πρακτικές των κρατών). Συνθήκες υπάρχουν για τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο, όχι για τα προσωπα που εγκληματούν (εκτός αν υπάρχει ειδική διμερής συνθήκη ανάμεσα σε Ιράν-Γαλλία, πράγμα που θεωρώ απίθανο).Οι transit zones των αεροδρομίων δεν αποτελούν κάποιο είδος "πρεσβείας" και σε αυτές εφαρμόζεται κανονικά το δίκαιο των κρατών στα οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο σε σχέση με τα κοινά εγκλήματα.Φανταστείτε μόνο το εξής παράδειγμα. Κάποιος κλέβει, χειροδικεί, δολοφονεί μέσα σε μια transit zone. Δεν θα συλληφθεί από τις Αρχές του κράτους του αεροδρομίου; Και αυτή η περίπτωση δεν είναι διαφορετική (απλά μας φαίνεται αδιανόητο να το συγκρίνουμε με τις παραπάνω περιπτώσεις, γιατί δεν μπορούμε να το συλλάβουμε στο μυαλό μας ως έγκλημα)
Να υποκύψουν δηλαδή οι εργαζόμενες ώστε η εταιρεία να αυξήσει τα κέρδη της εις βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειεαςμμμ μπράβο 21ος αιώνας Καλά κάνουν οι Γαλλίδες, μαγκιά τους
Τυπικά πάντως ο χώρος πριν τον έλεγχο διαβατηρίων σε διεθνή αεροδρόμια δεν υπάγεται στους νόμους της χώρας αλλά σε διεθνείς νόμους και οι αεροσυνοδοί μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τη μαντήλα και δε θα είναι παράνομες.https://en.wikipedia.org/wiki/International_zone
Να δουμε αν καταλαβαμε καλα.Σε καποιες δυτικες χωρες υπαρχουν νομοι οι οποιοι δεν επιτρεπουν την καλυψη της κεφακλης και του προσωπου με την "χρηση μαντηλας"σε δημοσιους χωρους.Οι νομοι αυτοι προφανως και δεν τηρουνται-χωρις επιπτωσεις για τις "παραβατιδες"τους.Στο Ιραν -και στην Σαουδικη Αραβια-υπαρχουν νομοι οι οποιοι επιβαλλουν την χρηση μαντηλας σε δημοσιους χωρους.Οι οποιοι αν δεν τηρηθουν θα επιφερουν επιπτωσεις στις "παραβατιδες".Επαγγελματικες οπωσδηποτε,αλλα και "νομικες".Μαλλον καλα καταλαβαμε.Να σχολιασουμε τωρα ; Γιατι ; Υπαρχει λογος ;
Δεν υπάρχει λόγος σχολίων. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ πιο γελοίους νόμους, όπως αυτόν περί βλασφημίας των θείων. Στην Αμερική να δεις, που κάθε πολιτεία έχει και τους δικούς της απίστευτους νόμους. Το κάλυμμα της κεφαλής δεν απαγορεύεται στην Γαλλία, όπως και σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος. Αυτό που απαγορεύτηκε είναι η κάλυψη του προσώπου (burga). Αρα όσες γυναίκες φορούν μαντήλα δεν παρανομούν. Μόνο οι μαθήτριες στα σχολεία και οι νοσοκόμες στα νοσοκομεία απαγορεύεται να φορούν μαντήλα.
Δεν είπε κανείς ότι παρανομούν, αντιθέτως σεβόμαστε το σύμβολο της θρησκεία τους κι εδώ - ΚΑΙ στα σχολεία πλέον, αν και είναι μικρό ακόμα το ποσοστό. Και δεν διαφωνώ, είναι δικό τους θέμα. Να υποχρεώνεις όμως τις αεροσυνοδούς, για ποιο λόγο; Και ξαναρωτάω, εδώ οι μουσουλμάνες αποχωρίζονται τη μαντήλα όπου κι αν είναι; Θα μου πεις, δεν έχουμε νόμο να το απαγορεύει. Φαντάζεσαι τί είχε να γίνει αν είχαμε; Θα μας κατηγορούσαν ότι δεν σεβόμαστε μπλα μπλα μπλα. Αλλά πώς γίνεται αυτοί να είναι πάντα από πάνω, και στην χώρα τους και σ´ όλο τον κόσμο;;;
Είμαι φοιτήτρια στη Γαλλία,και βλέπω μαντίλες παντού. Πότε δεν παραπονέθηκα ότι αυτό με ενοχλεί, δικαίωμά τους είναι να κάνουν ο,τι θέλουν. Παρολα αυτα υπαρχει νομος που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την μαντήλα στους δημοσιους χωρους και ΚΥΡΙΩΣ στα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Δεν ειδα ΠΟΤΕ να αφηνουν απ'εξω τις μαντήλομένες. Θα πρεπε! Σεβομαι τη χώρα σου, σεβασου και συ τη δικη μου, προσαρμόζομαι, προσαρμόσου!! Γιατι δηλαδη οι αεροσυνοδοί να ειναι υποχρεωμένοι; Ειναι καθαρα θεμα θρησκειας η μαντηλα.
Σε ενοχλεί και σε παραενοχλεί μάλιστα. Γιατί αν δεν σε ενοχλούσε, ούτε καν θα έμπαινες στον κόπο να γράψεις αυτά που έγραψες. Ακριβώς σαν τους κρυφο-ομοφοβικοός που λένε ότι οι γκει δεν τους ενοχλούν, αλλά δεν ανέχονται να τους βλέπουν να εκδηλώνονται έξω.
ξέρεις ψαρόσουπα, κατά έναν περίεργο τρόπο, βασικά μπορούν:http://www.qwoc.org/wp-content/themes/Insignia/lib/scripts/timthumb/thumb.php?src=http://www.qwoc.org/wp-content/uploads/2012/05/Muslim-Pride2.jpg&w=720&h=380&zc=1&q=100https://vice-images.vice.com/images/content-images/2014/11/12/being-gay-and-muslim-in-the-uk-is-getting-easier-slowly-body-image-1415813090.jpg?resize=*:*&output-quality=75http://queermuslims.tumblr.com/post/27077137162/ismaili-queers-march-at-toronto-pridehttp://www.glaad.org/sites/default/files/styles/750px/public/1371551117736.cached_0.jpg?itok=ZLP4LML9https://www.facebook.com/Salaam-Canada-153766412578/
Ξέρεις Ψαρόσουπα ότι είναι ok να είσαι γκέι στις μουσουλμανικές χώρες; Απλά μόνο σε 11 από αυτές σε σκοτώνουν, στις υπόλοιπες σε βάζουν φυλακή και στο χαλιφάτο σε πετάνε από την ταράτσα. Αλλά τι περιμένεις από άνθρωπο που δεν ξέρει τη διαφορά ανάμεσα σε Ιρανή σιίτισα και σε Καταριανή σουνίτισα;
Όταν μπαίνει το μπαγιόκο στη μέση τα ξεχνάμε όλα μου φαίνεται. Ιδεατά, δεν θα έπρεπε να παίρνουμε ούτε καν πετρέλαιο από αυτές τις χώρες, αλλά λίγο δύσκολο αυτό στον πραγματικό κόσμο - τουλάχιστον να μην παρασημοφορούμε και πρίγκιπες (βλ. Ολάντ). Υπάρχει και η μέση λύση όμως. Συμφωνώ με τον ΚΟNSTAS "Την μόνη λύση μπορεί να την δώσει η εταιρεία, να αφήσει τις τσιγκουνιές και τις απειλές και να δώσει κίνητρα για τις αεροσυνοδούς για την συγκεκριμένη γραμμή, ώστε να πηγαίνουν μόνο όσες προσφέρονται για αυτό".
Δεν το καταλαβαίνω. Ο καθένας έχει τα πιστεύω του και οι υπόλοιποι τα σέβονται, αυτό όμως ισχύει αμφίδρομα. Καμιά δουλειά δεν έχουν να φοράνε μαντήλα οι ευρωπαίες και κακώς αυτό εφαρμόζεται από άλλες αεροπορικές εταιρείες. Αν έρχονταν οι ιρανές στην ευρώπη θα την έβγαζαν τη μαντήλα;; Όχι και τα δικά μας δικά μας και των άλλων πάλι δικά μας!!!
Οι περισσότεροι δεν εχετε δει ποτέ σας Ιρανή στο εξωτερικό, πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Είστε τόσο άσχετοι που δεν ξέρετε να ξεχωρίζετε μια Ιρανή σιίτισα, από μια Καταριανή σουνίτισα. Και έχετε και άποψη!!!
Όταν πήγε ο Ρουχανί στη Γαλλία απαίτησε να αποσύρουν οι Γάλλοι το κρασί - το εθνικό τους μάλιστα προϊόν - από το επίσημο δείπνο, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου φιλοξενίας.Απαίτησε μάλιστα ο Ιρανός πρόεδρος να ακολουθήσουν οι Γάλλοι στην επίσημη συνάντηση μέσα στη χώρα τους στη Γαλλία το μουσουλμανικό πρωτόκολλο.Προς τιμήν των όπλων, ο Ολάντ αρνήθηκε,και ο Ρουχανί επακολούθως 'φυσικά' ματαίωσε την παρουσία του στο επίσημο δείπνο.Οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι μπορούν να αντισταθούν στις εκάστοτε παράλογες απαιτήσεις. Δεν το κάνουν όμως με σθένος σε κάθε ευκαιρία και αφορμή.Δυστυχώς ενίοτε προσαρμόζουμε τη δημοκρατία, την ευσυνειδησία και την ελευθερία μας στο όνομα του σκοταδισμού. Καλούμαστε να ξοδεύουμε τις αξίες μας όταν θα επισκεπτόμαστε αλλά ακόμα και όταν θα μας επισκέπτονται.Η απαίτηση είναι να προσαρμοζόμαστε στους δικούς τους νόμους στο ξένο έδαφος, μαζί και να προσαρμοζόμαστε στους ξένους νόμους στο δικό μας έδαφος.Δεν είναι θέμα απλά εδαφικής κυριαρχίας.Πάνω από όλα είναι η επιβολή στη δική μας αυτοκυριαρχία, αυτοδιάθεση και συνείδηση.Η καθυπόταξη των δικών μας αξιών.Και ταυτόχρονα να αποδεχόμαστε την αυτοκυριαρχία, αυτοδιάθεση και συνείδηση εκείνων μόνο που συμβαδίζουν με το θρησκευτικό νόμο του Ρουχανί.Έστω ακόμα και εντός των τειχών της Ευρώπης και των υποτιθέμενων ευρωπαϊκών αξιών. Προκλητικά.Να μη θυμίσω τις αντοδράσεις για την απαγόρευση της μαντίλας στη Γαλλία.Η κοσμοθεωρία και η νοοτροπία που αναδύει ο φονταμενταλισμός που εκφράζεται και σε διακρατικό επίπεδο αλλά και ατομικά, είναι η πρόκληση στην οποία έχουμε χρέος να αντισταθούμε για να μη χάσουμε τελικά την ίδια τη φυσιογνωμία μας ως Ευρώπη της ελευθερίας και των αξιών.
Δεν είναι θέμα σεβασμού της παράδοσης, είναι θέμα σεβασμού της νομοθεσίας.Οι άνθρωποι είναι τόσο πίσω ώστε να έχουν νομοθετημένη την μαντίλα, από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.Όταν πας σε μια τέτοια χώρα, αυτοβούλως, ως τουρίστας, δεν τίθεται ζήτημα. Εσύ επιλέγεις να πας, ας μην πήγαινες. Λ.χ., όταν είχαμε πάει στο Ντουμπάι σε περίοδο Ραμαζανιού, γνωρίζαμε από πριν ότι υπήρχε το ζήτημα του φαγητού/ποτού δημόσια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν επιτρεπόταν ούτε να πιεις νερό δημοσίως, με θερμοκρασίες 40+ βαθμούς Κελσίου. Έπινες ή έτρωγες μέσα στο λεωφορείο στα "μουλωχτά", μέσα σε συγκεκριμένα εστιατόρια καλυμμένα με κουρτίνες κλπ.Εδώ το πρόβλημα είναι ότι οι αεροσυνοδοί δεν πηγαίνουν με την βούλησή τους (εκτός εάν εφαρμοστεί η εθελοντική υπηρεσία για την γραμμή αυτή). Πως θα τις υποχρεώσεις σαν εταιρεία να φοράνε την μαντίλα; Τι θα γίνει δηλαδή εάν μια αεροσυνοδός αρνηθεί να την φορέσει, θα την απολύσει η εταιρεία; (good luck μετά στα εργατικά δικαστήρια της Γαλλίας). Από την άλλη, τι θα γίνει εάν κανένας τρελός πολισμάνος συλλάβει καμία με το που θα βγει από το αεροπλάνο χωρίς μαντίλα;Την μόνη λύση μπορεί να την δώσει η εταιρεία, να αφήσει τις τσιγκουνιές και τις απειλές και να δώσει κίνητρα για τις αεροσυνοδούς για την συγκεκριμένη γραμμή, ώστε να πηγαίνουν μόνο όσες προσφέρονται για αυτό.Μπορεί το θέμα να φαντάζει μικρό, αλλά είναι συμβολικό. Εάν θα υποχρεωθεί κάποιος να φέρει ένα σύμβολο ανισότητας για επιχειρηματικούς λόγους (γιατί βέβαια θα μπορούσε μια εταιρεία να αρνηθεί να πετάει την συγκεκριμένη γραμμή, λόγω ζητήματος μαντίλας -πράγμα μάλλον ουτοπικό).
αυτο το πραγμα να μην μπορω να το καταλαβωγιατι εμεις πρεπει παντα να συμμορωνομαστε με τα δικα τους πρεπει κι αυτοι ποτέ με τα δικα μας;να μου πεις στον τρελο λεμε παντα ναι,αλλιως δεν ξερεις απο πού μπορει να σουρθει
Όταν ο Ρουχανί πήγε στην Ιταλία, κάλυψαν τα γυμνά αγάλματα για να μην "προσβληθεί". Αυτοί όχι απλά δεν προσπαθούν να μας κάνουν να νοιώσουμε οικεία, αλλά μας ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ τη κουλτούρα τους.Ντροπή.
Εγώ απλώς αναρωτιέμαι πως το: "όπως τα βρήκες και όχι όπως τα ήξερες" μάλλον δεν θα πρέπει να ισχύει παντού. Γιατί οι Ευρωπαίοι που πηγαίνουν σε ένα μουσουλμανικό κράτος θα πρέπει να σέβονται τα ήθη, αλλά όταν οι μουσουλμάνοι έρχονται στην Ευρώπη θα πρέπει οι Ευρωπαίοι πάλι να σέβονται τις παραδόσεις τους.