«Πόλεμος» για τον Αντετοκούνμπο - Το NBA απάντησε στην ΕΟΚ

«Πόλεμος» για τον Αντετοκούνμπο - Το NBA απάντησε στην ΕΟΚ Facebook Twitter
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΡΧΟΥΜΠΑΣ
2

Πόλεμος ανακοινώσεων και αιχμηρών δηλώσεων έχει ξεσπάσει από το Σάββατο το βράδυ μετά το σοκ στην Εθνική Ομάδα μπάσκετ ενόψει της απουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το Eurobasket.

Το ΝΒΑ πήρε θέση και με ανακοίνωσή του αρνήθηκε πως κρύβεται κάτι στη υπόθεση και τονίζει πως η απουσία του Γιάννη από το Eurobasket είναι φυσική συνέπεια του τραυματισμού του.

Ο δημοσιογράφος Τιμ Ρέινολντς δημοσίευσε στο twitter τη θέση του ΝΒΑ:

«Το ΝΒΑ και οι Μιλγουόκι Μπακς έχουν ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία με βάση τη συμφωνία ΝΒΑ-FIBA. Ο Γιάννης έχει έναν τραυματισμό που έχει επιβεβαιωθεί έπειτα από πολλαπλές εξετάσεις και κάθε υπαινιγμός για το αντίθετο είναι εσφαλμένος».

Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωσή του Αντετοκούνμπο με την οποία γνωστοποίησε ότι δεν θα μπορέσει να ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην κορυφαία διοργάνωση της «Γηραιάς Ηπείρου», καθώς ο τραυματισμός του στο πόδι δεν του επιτρέπει να αγωνιστεί.


Ο άσος του Μιλγουόκι υποβλήθηκε σε ιατρικά τεστ από το τιμ της ομάδας του και τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που δεν θα του επιτρέψουν να λάβει μέρος στο επερχόμενο Eurobasket.


Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα εξέφρασε την πλήρη στήριξή του προς την Εθνική Ομάδα, ενώ δεν έκρυψε την στεναχώρια του για το γεγονός πως δεν θα μπορέσει να την βοηθήσει στη διοργάνωση που ακολουθεί. Να υπενθυμιστεί ότι ο Αντετοκούνμπο έλαβε μέρος μόλις σε ένα φιλικό προετοιμασίας με το Μαυροβούνιο στο Βελιγράδι, καθώς οι ενοχλήσεις στο γόνατο δεν του επέτρεπαν να αγωνιστεί σε κάποιο από τα υπόλοιπα που έδωσε η «γαλανόλευκη».

Ο «Greek Freak» έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram: «Θέλω όλοι να ενημερωθούν από μένα πως δεν θα μπορέσω να ενισχύσω την εθνική μας ομάδα στο Ευρωμπάσκετ. Όλο αυτό τον καιρό πιέζω τον εαυτό μου για να κάνω προπόνηση. Προσπαθώ να τον ξεγελάσω πως δεν πονάω πολύ και θα είμαι έτοιμος για τα παιχνίδια. Η θέλησή μου επηρέασε την κρίση μου, αλλά στο τεστ που έκανα εδώ στη Κίνα με τους Bucks ήρθε η ώρα της αλήθειας.

Απέτυχα να βγάλω με επιτυχία τις ασκήσεις στις οποίες με υπέβαλαν και ο πόνος με σταματούσε από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Πρέπει να αποδεχτώ την αλήθεια και να την αντιμετωπίσω ώριμα. Οφείλω να δουλέψω και να βελτιώσω όσο περισσότερο μπορώ, το πρόβλημα που αντιμετωπίζω στο γόνατό μου.


Πέρυσι είχα την επιλογή να "παγώσω" την συμφωνία για το νέο μου συμβόλαιο. Φέτος δεν έχω επιλογή. Είμαι τραυματίας, οι πόνοι δεν έχουν υποχωρήσει και πρέπει να γίνω καλά.

Είναι με διαφορά η μεγαλύτερη απογοήτευση που έχω νιώσει ως τώρα στη καριέρα μου. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους συμπαίκτες μου και τους προπονητές μου. Η εθνική ομάδα είναι η αγαπημένη μου ομάδα και στο μέλλον θα αποδείξω πως μαζί με τους συμπαίκτες μου μπορούμε να την πάμε ψηλά και να κάνουμε χαρούμενους όλους τους Έλληνες.

Τώρα, όμως, προέχει το παρόν. Παρακαλώ όλο το κόσμο να μη δώσει στην απουσία μου μεγαλύτερη διάσταση από την πραγματική και να επικεντρωθούμε στα παιδιά που θα παλέψουν στο Ευρωμπάσκετ για μια επιτυχία που μας λείπει χρόνια. Την ιστορία την γράφουν πάντα οι παρόντες κι εγώ με μεγάλη στεναχώρια πρέπει να αποδεχτώ και να ανακοινώσω πως θα είμαι απών.

Γιάννης Αντετοκούνμπο».

Σκληρή ανακοίνωση από την ΕΟΚ

Ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για ύπαρξη «ενός οργανωμένου και καλά σκηνοθετημένου σχεδίου» από τους Μιλγουόκι Μπακς, προκειμένου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να μη μετάσχει στο προσεχές Ευρωμπάσκετ, εξέδωσε η ΕΟΚ λίγη ώρα αργότερα.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τονίζει ακόμη ότι η ενημέρωση για την απουσία του "Greek Freak", η οποία δεν έγινε «με τη δέουσα επίσημη μορφή», «... μας λυπεί για τη μεγάλη αγωνιστική απώλεια, αλλά δυστυχώς και δεν μας αιφνιδιάζει», ενώ καταλήγει επισημαίνοντας πως «σε ό,τι αφορά το παρασκήνιο αυτής της άκρως ενδιαφέρουσας ιστορίας που εκτυλίχτηκε μέχρι και σήμερα, από υποχρέωση προς τη φίλαθλη κοινή γνώμη της χώρας επιφυλασσόμεθα και στον κατάλληλο χρόνο θα γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της».

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Η ταυτόχρονη ενημέρωση από τον μάνατζερ των Μιλγουόκι Μπακς και από τον ίδιο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και μάλιστα διά τηλεφώνου και social media από τη μακρινή Κίνα, και όχι με τη δέουσα επίσημη μορφή, για αδυναμία συμμετοχής του στην Εθνική Ανδρών φυσικά και μας λυπεί για τη μεγάλη αγωνιστική απώλεια, αλλά δυστυχώς και δεν μας αιφνιδιάζει. Μια σειρά ενδείξεων τις οποίες με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούσαμε από την έλευση κιόλας του Γιάννη στην Ελλάδα και εν συνεχεία από την έναρξη της προετοιμασίας της ομάδας, είχαν δημιουργήσει την πεποίθηση ύπαρξης ενός οργανωμένου και καλά σκηνοθετημένου σχεδίου από πλευράς της ομάδας του ΝΒΑ στην οποία αγωνίζεται ο Γιάννης, σε πλήρη γνώση αν όχι και παρότρυνση του ΝΒΑ, που έφεραν σε δύσκολη θέση τον αθλητή και τον υποχρέωσαν να γνωστοποιήσει ότι από σήμερα δεν αποτελεί μέλος της Εθνικής Ανδρών.

Το γεγονός αυτό οπωσδήποτε δημιουργεί μια άλλη πραγματικότητα, αλλά όπως είναι γνωστό οι παρόντες γράφουν την ιστορία. Η Εθνική ομάδα συνεχίζει την συντεταγμένη προσπάθειά της για να παρουσιαστεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στο επερχόμενο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και να εκπροσωπήσει για μια ακόμα φορά επάξια την Ελλάδα.

Αυτή είναι και η πρώτη προτεραιότητα του ελληνικού μπάσκετ, να στηρίξουμε δηλαδή με όλα τα μέσα την Εξθνική μας ομάδα, τον προπονητή και τους παίκτες που θα είναι παρόντες.

Σε ό,τι αφορά όμως, το παρασκήνιο αυτής της άκρως ενδιαφέρουσας ιστορίας που εκτυλίχτηκε μέχρι και σήμερα, από υποχρέωση προς τη φίλαθλη κοινή γνώμη της χώρας επιφυλασσόμεθα και στον κατάλληλο χρόνο θα γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της».

«Βόμβα» Τσαγκρώνη: «Καθαρές οι εξετάσεις του Γιάννη, τις στέλνουμε στη FIBA»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού, που να του στοιχίσει τη συμμετοχή στο Ευρωμπάσκετ, όπως υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης. Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ ανέφερε πως οι εξετάσεις που είχαν γίνει στον παίκτη στην Αθήνα ήταν καθαρές και πως κάτι άλλο συμβαίνει από πλευράς Μπακς. Μάλιστα ενημέρωσε πως η FIBA θα λάβει τον ιατρικό φάκελο του παίκτη.

«Άσχημη είδηση η απουσία του Γιάννη, αλλά δεν ήταν και τόσο ξαφνική μπορώ να πω. Από πλευράς ΕΟΚ έγινε ό,τι ήταν δυνατό για να μη δώσουμε κανένα δικαίωμα στους Μπακς να μας πουν πως δεν τηρήσαμε όσα συμφωνήσαμε. Έχουμε βγάλει μαγνητική του Γιάννη που φαίνεται πως το πόδι του είναι καθαρό και την έχουμε στείλει στη FIBA. Αυτά που ισχυρίζονται οι Μπακς δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά κάτι άλλο συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη διοργάνωση, να στηρίξουμε τα παιδιά μας και θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Όταν τελειώσουν όλα αυτά, θα ανακοινώσουμε όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι την Εθνική ομάδα. Μέχρι σήμερα κάναμε ό,τι ήταν δυνατό και δώσαμε κάθε διευκόλυνση στον παίκτη. Κυρίαρχο ζήτημα είναι η Εθνική αυτή τη στιγμή, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», τόνισε ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης.

Μίσσας: Είχαμε υποψίες πως τον πίεζαν – Δεν με πήρε ούτε τηλέφωνο

 

O Κώστας Μίσσας, o ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μίλησε στον Sport24 Radio σχετικά με το θέμα που και επανέλαβε και αυτός πως ο αθλητής δεχόταν πιέσεις εδώ και αρκετό καιρό από τους Milwaukee Bucks για να μην ενισχύσει την Εθνική Ομάδα φέτος. Επιπλέον εξέφρασε το προσωπικό του παράπονο για την στάση που κράτησε ο 23χρονος γκαρντ/φόργουορντ τις τελευταίες ώρες, στο συγκεκριμένο θέμα.

«Είναι ένας παίκτης με ιδιαίτερες ικανότητες. Περιμέναμε πως θα ενισχύσει την ομάδα. Από την αρχή, έκανε το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας στο Καρπενήσι. Στη συνέχεια είχε κάποιες ενοχλήσεις στο δεξί γόνατο. Εκεί οι Milwaukee Bucks είπαν να ξεκουραστεί για πέντε μέρες. Έκανε μαγνητική, που έδειξε έναν ερεθισμό, αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα για το υπόλοιπο της προετοιμασίας. Πα΄ρολ' αυτά, δώσαμε το πενθήμερο που έπρεπε για να ξεκουραστεί. Στο τουρνουά του Βελιγραδίου, έπαιξε στο πρώτο παιχνίδι, αλλά υπήρξε μια παρέμβαση από τους Bucks για να μην παίξει με τη Σερβία, για να γίνει κι από αυτούς εξέταση. Μετά 4είχε το ταξίδι στην Κίνα, που το ξέραμε καιρό πριν. Μία ώρα πριν από το σημερινό παιχνίδι, ειδοποιηθήκαμε ότι δεν έβγαλε τα physical tests», ανέφερε ι Κωστας Μίσσας.

Για το αν ο τραυματισμός του είναι πρόφαση για να απουσιάσει:
«Πάντα είχαμε κάποιες υποψίες στο τι ακριβώς γίνεται. Στη δική μου επαφή με τον Γιάννη, ήξερα ότι υπήρχε πίεση από την ομάδα του λόγω του ερεθισμού στο γόνατό του. Εξηγήσαμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε τελική ανάλυση, αυτό που θέλαμε ήταν να μας πουν αν από τη δική τους πλευρά θα παίξει ή όχι. Εμείς μπήκαμε στη διαδικασία να διαχειριστούμε αυτό το κομμάτι, χωρίς να πιέσουμε για κάτι. Δεν θέλαμε να μπούμε στο τριπάκι πως εμείς δημιουργήσαμε το πρόβλημα, ενώ δεν ήταν έτσι».

Για την επαφή του με τον Γιάννη στη διάρκεια της προετοιμασίας:
«Ο Γιάννης ήταν σε αναμμένα κάρβουνα, για να παίξει. Μια δυο φορές που στο β' κομμάτι της προπόνησης, που τον ξεκούραζα, διαμαρτυρόταν γιατί δεν έπαιζε. Τον κρατούσα εκτός λόγω των ενοχλήσεων στο γόνατό του. Από εκεί και πέρα, είχαμε αυτή την κατάληξη. Μίλαγα επίσης με τον ατζέντη του σε καθημερινή βάση. Είχαμε ενημερώσει και τα υπόλοιπα παιδιά για το τι γίνεται, για να ξέρουν κι αυτοί. Μία ώρα πριν από το παιχνίδι, μου είπε ότι δεν πέρασε τα physical tests και δεν θα παίξει».

Για το πως αλλάζουν τα πλάνα του:
«Ο Γιάννης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές θέσεις, κάτι που δεν θα το έχουμε πια. Τελειώνει αυτό το κομμάτι, έχουμε μια ομάδα εδώ. Πιστεύω ότι έχει καρδιά και ταλέντο αυτή η ομάδα. Στην τελική, η ιστορία γράφεται από τους παρόντες, όχι από τους απόντες».

Για το προσωπικό του παράπονο:
«Το μόνο που με στεναχωρεί, σε προσωπικό επίπεδο, είναι ότι θα ήθελα να με πάρει ένα τηλέφωνο να μου το πει. Είχαμε μιλήσει πολύ, είχαμε περάσει μια διαδικασία για την υπόθεση. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να με πάρει ένα τηλέφωνο. Είχαμε διαρκή επαφή προηγουμένως, για το πως θα το διαχειριστούμε. Κάποια στιγμή ο GM των Bucks, μου έλεγε να προσέχω γιατί έχουν επενδύσει πολλά λεφτά. Του απάντησα πως κι εμείς έχουμε επενδύσει ως χώρα, και θα τον προστατεύσουμε με κάθε τρόπο, όπως κάνουμε με όλους τους παίκτες. Ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΜΠΕ - ΕΡΤ, sportfm.gr, Sport24 και basket.gr

Αθλητισμός
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ