ΘΕΑΤΡΟ

Αμύντας

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, κόρη του Σπύρου Ευαγγελάτου, αναβιώνει την τελευταία παράσταση του αείμνηστου σκηνοθέτη, η οποία έκανε πέρσι πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών και το κοινό την υποδέχτηκε θερμά. Με πρωταγωνιστές τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Φαίη Ξυλά, Βίκυ Βολιώτη, Θανάση Κουρλαμπά και τον βαρύτονο Μάριο Σαραντίδη, ο Αμύντας είναι μια απολαυστική κωμωδία-ύμνος στον έρωτα. Ανήκοντας στο είδος της ποιμενικής κωμωδίας (commedia pastorale), η παράσταση εκτυλίσσεται σε δάση όπου κυκλοφορούν ερωτευμένοι βοσκοί, πρόβατα, παρθένες αμαζόνες, άγρια θηρία και μυθικά πρόσωπα. 

26/9, Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, 21:00, εισ.: 5-40 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Cléo Robine – Ο Κόσμος δομείται και αποδομείται

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Τα έργα της Cléo Robine, φτιαγμένα από πολύχρωμα καλώδια με διαφορετικά μεγέθη και διατομές.

Ο κόσμος, στην αέναη κίνησή του, δομείται και αποδομείται σύμφωνα με τις δυστυχίες των ανθρώπων και τις άτακτες αλλαγές του πλανήτη. Οι μεταναστεύσεις ανθρώπων και ζώων αφήνουν στο πέρασμά τους ίχνη από ζωές σε ανασυγκρότηση. Τα έργα της Cléo Robine, φτιαγμένα από πολύχρωμα καλώδια με διαφορετικά μεγέθη και διατομές, συναρμολογημένα σε όγκο σε κάθετο επίπεδο, μαρτυρούν τις μετακινήσεις των ζωντανών όντων και τα ίχνη που αυτά αφήνουν στο περιβάλλον.

12-30/9, Depot Art Gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5. Ωράριο λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 12:00-20:30, Σάβ. 12:00-16:00, είσοδος ελεύθερη

 

Γιώτα Ανδριάκαινα – Πώς διασχίζεις μια γέφυρα από κλωστή

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Eίκοσι πέντε επιτοίχια έργα και δύο κατασκευές, με κοινή συνισταμένη τη χρήση της κλωστής.

Με αφηγηματικό εργαλείο την κλωστή, η εικαστικός δημιουργεί μια μετέωρη χειρονομία ένωσης κόσμων και ετεροτήτων, μια τελετουργική επίκληση στην επικοινωνία. Η ανθρώπινη ζωικότητα, η καταπιεσμένη παιδικότητα, η συνομιλία βίας και τρυφερότητας διασχίζουν τα υφάσματα της Ανδριάκαινα. Στην έκθεση φιλοξενούνται είκοσι πέντε επιτοίχια έργα και δύο κατασκευές στον χώρο, με κοινή συνισταμένη τη χρήση της κλωστής.

26/9-14/10, Gallery 7, Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου. Ωράριο λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ. 11:00-14:00 & 18:00-21:00, Τετ., Σάβ. 11:00-15:00, είσοδος ελεύθερη.

 

Alfredo Romano- «Angelis suis mandavit de te»

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Κύπελλα από αλουμίνιο, 1993.

Το έργο του Alfredo Romano εκφράζει τη γοητεία και τις αντιφάσεις ανάμεσα στη Magna Graecia και το δράμα της σύγχρονης εποχής. Σε αυτή την έκθεση του Ιταλού εικαστικού παρουσιάζονται έργα από το τέλος της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα και ανέκδοτα έργα/εγκαταστάσεις, ειδικά δημιουργημένα ώστε να αναπτύξουν διάλογο με τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

12/9-12/11, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22. Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ. 08:00-20:00

 

Chrysanne Stathacos (& Hunter Reynolds) – Πυθία

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Chrysanne Stathacos, Pythia’s Rose Mandala.

Η ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα καλλιτέχνις παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα. Η έκθεση περιλαμβάνει την εγκατάσταση «Pythia’s Rose Mandala» και την προβολή του βίντεο της περφόρμανς Τhe Banquet (1992), μια συνεργασία της καλλιτέχνιδος με τον Hunter Reynolds. Στo «Pythia’s Rose Mandala» πέταλα από τριαντάφυλλα περικυκλώνουν πολύχρωμους καθρέφτες κι ένα μπρούντζινο ειδώλιο της Πυθίας, σχηματίζοντας ένα πολύχρωμο μάνταλα. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας περφόρμανς, η καλλιτέχνις θα ξεκινήσει ένα τελετουργικό βασισμένο στην πρακτική του διαλογισμού, καλώντας τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν σε αυτό.

21/9-21/10, The Breeder, Ιάσονος 45. Ωράριο λειτουργίας: Τρί.-Παρ. 12:00-20:00 & Σάβ. 12:00-18:00.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Nicolas Jaar

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Ο Nicolas Jaar έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Ένας πραγματικά ξεχωριστός καλλιτέχνης, ο Αμερικανο-χιλιανός Nicolas Jaar, έρχεται για την πρώτη του ζωντανή εμφάνιση στην Αθήνα. Ο Jaar συνδυάζει την παγκόσμια επιτυχία με αβανγκάρντ αισθητική και έχει κατορθώσει να συγκαταλέγεται στα μεγάλα acts του ηλεκτρονικού ήχου του 21ου αιώνα, ενώ πειραματίζεται όσο θέλει με τη μουσική του. Το 2011, σε ηλικία μόλις 21 ετών, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του «Space is only noise», έναν δίσκο που βρέθηκε στην κορυφή των καλύτερων άλμπουμ εκείνης της χρονιάς και έλαβε διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο του Τύπου. Η τελευταία του «επίσημη» δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Sirens» κυκλοφόρησε το 2016. 

23/09, Ιερά Οδός (μαγαζί), Ιερά Οδός 18-20, 20:00, εισ.: 25-31 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Techniques Festival 2017

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Ο Richie Hawtin, ένας απ' τους headliners του φετινού Techniques Festival.

H 6η διοργάνωση του Techniques, ενός από τα κορυφαία οπτικοακουστικά φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα με την υπογραφή του Blend, επιστρέφει στις 23 Σεπτεμβρίου πιο δυναμικά από ποτέ και πραγματοποιείται σε δύο stages με headliners τους ηγέτες της παγκόσμιας techno και house σκηνής. Στο φετινό φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τους Richie Hawtin, Chris Liebing, Solomun και Tale of Us.

23/09, Gazi Music Hall & Acro, Ιερά Οδός 7-13, 23:00, εισ.: 40-50 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Crowd Dialog EU 17

Με κεντρικό μήνυμα «United Knowledge - the Next Next», η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξενούν, για πρώτη φορά στην Αθήνα, το συνέδριο «Crowd Dialog Europe 17». Περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι από 28 κράτη-μέλη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων προσώπων από την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και από τον πολιτικό χώρο, θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα σχετικά με τη συμμετοχική χρηματοδότηση (crowd funding). Τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί το συνέδριο στην Αθήνα αφορούν το crowd funding ως τρόπος εύρεσης οικονομικών πόρων χρηματοδότησης, την αναζήτηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου στην αγορά εργασίας crowd sourcing και την ενίσχυση της καινοτομίας.

21/9, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 9:00-19:00.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το ΠΙΟΠ γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Midnight in Paris.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων στο Ιστορικό Αρχείο, στη Βιβλιοθήκη και στο κεντρικό κτίριό του στην Πλάκα αλλά και στο Δίκτυο Μουσείων του. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, η προβολή της ταινίας Μεσάνυχτα στο Παρίσι του Γούντι Άλεν (22/9).

22-24/09, Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & λεωφόρος Ειρήνης 14, 21:00, είσοδος Ελεύθερη.

 

SPECIAL EVENT

Art Night Athens

Η διοργάνωση-θεσμός έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Μικροί και μεγάλοι πολιτιστικοί φορείς ανοίγουν τις πόρτες τους το βράδυ πέρα από το συνηθισμένο πρόγραμμα λειτουργίας τους, δίνοντας δωρεάν πρόσβαση στο κοινό σε εικαστικές, μουσικές, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις τέχνης. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο κινηματογράφος Τριανόν, το Εθνικό Θέατρο.

23/09, 20:00-06:00, είσοδος ελεύθερη.

Οδηγός Θεάτρου