Mια βουτιά στο πληθωρικό σύμπαν της Ελένης Σικελιανός, της Αμερικανίδας ποιήτριας (και δισέγγονης του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ), μέσω μιας σκηνικής μεταφοράς του βιβλίου «Εσύ, η ζωώδης μηχανή» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο σε σκηνοθεσία Τώνιας Ράλλη στο θέατρο RABBIΤHOLE.

 

Στο «Εσύ, η ζωώδης μηχανή», η Σικελιανός γράφει την ιστορία της γιαγιάς της, της Χρυσής Ελληνίδας, της Ελένης Παπαμάρκου, που παντρεύτηκε πέντε φορές, έκανε τρία παιδιά, ήταν χορεύτρια μπουρλέσκ με το ψευδώνυμο Μελένα, Το Κορίτσι Λεοπάρδαλη, αλλά και «η πιο σκληροτράχηλη γυναίκα που έφαγε σίδερο και μάσησε ατσάλι επί προσώπου γης». Η ιστορία αυτή περικλείει μορφινομανείς και ηρωινομανείς, πρόσφυγες, ρεμπέτες, αριστοκράτες από το Ιόνιο, Εβραίους από τη Λιθουανία, μουσικούς, γκαρσόνες, έναν ζωγράφο, αρκετούς ποιητές, διακινητές οπίου και έναν νάνο (τον έναν από τους πέντε συζύγους της Ελένης).

 

Ένας εξαμελής θίασος στη σκηνή ενορχηστρώνει τη βραδιά αλλάζοντας πρόσωπα: μεταμορφώσεις μέσα σε μια συνθέτη σκηνική εγκατάσταση που παντρεύει την παράδοση με την ψηφιακή τεχνολογία, ξεδιπλώνοντας μια πολυεπίπεδη αφήγηση μέσα σε έναν κόσμο ψυχεδελικό, έναν τόπο όπου οι πρόγονοί μας αποκτούν τρισδιάστατη υφή και μας αποκαλύπτουν τις πιο απρόσμενές τους σκέψεις.

 

Παίζουν: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νάντια Μαργαρίτη, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Χρυσάνθη Φύτιζα, Athena zero Wasborn.

 

Εσύ η ζωώδης μηχανή, οι Γιαγκίνηδες στη Αθήνα, Βίρα τις Άγκυρες στο Παλλάς
Οι Γιαγκίνηδες

 

Οι ξεχωριστοί Γιαγκίνηδες επιστρέφουν από την πετυχημένη ευρωπαϊκή τους περιοδεία και μας προσκαλούν με full band, για δύο Παρασκευές, 12 και 19 Απριλίου, στον Σταυρό του Νότου Plus να μας ξεσηκώσουν μέσα από αγαπημένα ρεμπέτικα και κλασικά λαϊκά τραγούδια παιγμένα με την νεανική τους ορμή και τον ξεχωριστό τους τρόπο!

 

Οι νεαροί Γιαγκίνηδες που αυτό - χαρακτηρίζονται ως ρεμπέτικο - λαϊκοπαραδοσιακό σχήμα, έχουν αλωνίσει τους δρόμους των ελληνικών πόλεων και νησιών προκαλώντας «χαμό» στα social media, με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές, αποκτώντας φανατικό κοινό σε όλη την Ελλάδα.

 

Δημιουργήθηκαν το 2019 από δύο νεαρούς μουσικούς, τον Σπύρο Ζήση και τον Παναγιώτη Σικλαφίδη, οι οποίοι αποφάσισαν να μοιραστούν την αγάπη τους για την ρεμπέτικη μουσική παίζοντας μουσική στα στενά της Θεσσαλονίκης.

 

Αυτή τη φορά οι Γιαγκίνηδες εκτός από τα κλασικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια θα μας παρουσιάσουν και τα καινούργια τραγούδια του νέου τους album που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο «Άνθρωποι του δρόμου»! Το ενθουσιώδες κοινό τους έχει ήδη αγαπήσει την δημοφιλή πια «Καταφερτζού» και τον συγκινητικό «Αντάμη» και ήρθε η ώρα και για τα υπόλοιπα τραγούδια του album!

 

Εσύ η ζωώδης μηχανή, οι Γιαγκίνηδες στη Αθήνα, Βίρα τις Άγκυρες στο Παλλάς
Βίρα τις Άγκυρες. Φωτ.: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

 

Το ΚΘΒΕ «βάζει πλώρη» τον Απρίλιο για το Θέατρο Παλλάς στην Αθήνα, με το έργο των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα «Βίρα τις άγκυρες», σε ένα φαντασμαγορικό, λαμπερό ανέβασμα, σε σκηνοθεσία του Αστέριου Πελτέκη από τις 19 Απριλίου.

 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση στην Θεσσαλονίκη - την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 25.000 θεατές-  και τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε από κοινό και κριτικούς, το «Βίρα τις άγκυρες» συνεχίζει στο Θέατρο Παλλάς με ένα δυνατό σύνολο από σπουδαίους συντελεστές και ταλαντούχους, ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές.

 

Μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα. «Βίρα τις άγκυρες», ένα έργο που αγαπήθηκε από το κοινό από το πρώτο ανέβασμά του, παρουσιάζεται τώρα από το ΚΘΒΕ- με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων επιθεώρησης- μέσα από μια νέα οπτική της παράστασης που ψυχαγωγεί, σατιρίζει και, κυρίως, ταξιδεύει το κοινό. Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που συνδυάζει τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση.

 

Παίζουν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μαίρη Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δημήτρης Διακοσάββας, Ζωή Ευθυμίου, Παντελής Καναράκης, Νίκος Καπέλιος, Αγγελική Κιντώνη, Θάνος Κοντογιώργης, Άννα Κυριακίδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Τατιάνα Μελίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Χριστίνα Μπακαστάθη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Κώστας Σαντάς, Σπύρος Σαραφιανός , Εύη Σαρμή, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Ορέστης Τζιόβας, Θάνος Φερετζέλης,Ανδριάνα Χαλκίδη.

 

Οδηγός Θεάτρου