ΘΕΑΤΡΟ

Ο Έλλην Βρυκόλαξ (reloaded)

Η παράσταση στη δεύτερη εκδοχή της ασχολείται με το άγνωστο σε πολλούς κεφάλαιο της ελληνικής λαογραφίας που αφορά το φαινόμενο των βρυκολάκων, όπως εκδηλώθηκε στην Ελλάδα τους νεότερους χρόνους. Μέσα από ημερολόγια ξένων περιηγητών στην προεπαναστατική Ελλάδα, άρθρα εφημερίδων, τοπικούς μύθους, προφορικές παραδόσεις αλλά και λογοτεχνικά κείμενα, ένα μεταφυσικό μπουλούκι διηγείται τα πάθη και τις υστερίες των ανθρώπων μπροστά στον φόβο των βρυκολάκων. Με οδηγό τον σωματικό κώδικα και τη μουσικότητα της γλώσσας, η παράσταση κινείται στη λογική του site specific και καλεί τον θεατή όχι απλώς να παρακολουθήσει αλλά και να «εισχωρήσει» σε αυτό τον αλλόκοτο κόσμο.

8-10 & 15-17/9, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Ιστορικό Αρχείο, Δωρίδος 2 & λεωφ. Ειρήνης 14, 22:00, είσοδος ελεύθερη

 

Μήδεια

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα
Χρήστος Λούλης, Μιχάλης Σαράντης και Γιώργος Γάλλος στη Μήδεια

Η Μήδεια, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, είναι μια απόπειρα ψηλάφησης του «συμπτώματος» του εμβληματικού προσώπου του Ευριπίδη σε έναν παράλληλο διάλογο με το σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι για το ομώνυμο έργο του, το έργο του Χάινερ Μίλερ Μήδειας Υλικό και τη Μήδεια του Ανούιγ. Τρεις άνδρες ηθοποιοί κατοικούν έναν νεκρό χώρο και επιχειρούν να ανασύρουν και να ανασυνθέσουν τα κομμάτια μιας εμβληματικής μορφής, να εισδύσουν στα επιχειρήματά της και εν τέλει να βιώσουν και να αναπαραστήσουν τη διαδρομή της. Μια διαδρομή ανάκτησης της ιερής ταυτότητας της ηρωίδας, της πνευματικότητας και της επιστροφής στις ρίζες της μετά τη σύγκρουσή της με μια πεπερασμένη, στερεοτυπική κοινωνία ανθρώπων.

5-17/9, Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, 21:00, εισ.: 14-15 ευρώ

 

Κύκλωπας

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Κική Παπαδοπούλου

Το μοναδικό σωζόμενο σατυρικό δράμα της αρχαιότητας παρουσιάζεται σπάνια στη σκηνή. Μετά την επιτυχία του στο Μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, ο Κύκλωπας, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, με τη Στεφανία Γουλιώτη στον επώνυμο ρόλο, ολοκληρώνει την πορεία του με μια παράσταση στο Ηρώδειο. Ένα άκρως ανδρικό έργο, ένας άγριος αρσενικός κόσμος μέσα από έναν αποκλειστικά γυναικείο θίασο, τη γυναικεία φύση και τον γυναικείο ψυχισμό. Τα πρόσωπα του Ευριπίδη ακροβατούν ανάμεσα στην ελαφρότητα, τη γελοιότητα, την ηθική παρακμή και την αγριότητα. Γελοιοποιούν και γελοιοποιούνται. Συντρίβουν και συντρίβονται. Μια παράσταση που αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στο σοβαρό και στο γελοίο, ανάμεσα στο τραγικό και στο σπλάτερ.

7/9, Ηρώδειο, Διονυσίου Αρεοπαγίτου (στάση μετρό Ακρόπολη), 21:00, εισ.: 10-40 ευρώ

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΨΧ 2017: Φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα
ΨΧ, 2017

Το ΨΧ επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Ρομάντσο. Το φεστιβάλ έχει στόχο να προωθήσει και να διαδώσει τον νέο ήχο με ψυχεδελικές αναφορές αλλά και να καταγράψει όλες τις νέες τάσεις που αναδύονται στην εγχώρια μουσική παραγωγή. Δύο ημέρες αφιερωμένες στη νέα ελληνική ψυχεδελική μουσική στο πρώτο μουσικό gathering της σεζόν με μερικά από τα πιο επίκαιρα και δραστήρια ονόματα της εγχώριας σκηνής στην καρδιά της πόλης. Την πρώτη ημέρα θα παίξουν οι Alien Mustangs, The Rattler Proxy, The Bonnie Nettles και Το Κορίτσι Κοιμάται, ενώ τη δεύτερη μέρα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους Prins Obi & The Dream Warriors, Holy Monitor, Jack Heart και Monochromatic Visions.

8-9/9, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, 20:00, εισ.: 6 ευρώ/ημέρα & 10 ευρώ/διήμερο

 

La La Land In Concert

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα
La La Land live in concert

Η παγκόσμια περιοδεία του La La Land κάνει στάση στην Αθήνα παρουσιάζοντας τη «live in concert» εκδοχή του βραβευμένου μιούζικαλ του Ντάμιεν Σαζέλ. Μια 100μελής ζωντανή ορχήστρα μαζί με μια χορωδία και ένα jazz σύνολο θα ερμηνεύσουν το βραβευμένο με Όσκαρ σάουντρακ της ταινίας – ένα από τα έξι που συγκέντρωσε τελικά η ταινία. Είναι η πρώτη φορά που μια ταινία θα προβληθεί με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ιστορία μιας ηθοποιού που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα στο Χόλιγουντ και του Σεμπάστιαν, ενός μουσικού που λατρεύει την τζαζ.

8-9/9, Gazi Music Hall, Ιερά Οδός 7-13, 21:00, εισ.: 15-60 ευρώ

 

Maya Jane Coles / Joris Voorn / Kim Ann Foxman / Sailor & I

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα
Maya Jane Coles

Η Maya Jane Coles έρχεται καλεσμένη στο φετινό Beach House Festival του Bolivar Beach Bar, έχοντας κυκλοφορήσει μόλις μερικούς μήνες πριν το νέο και δεύτερο κατά σειρά άλμπουμ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ίσως ανερχόμενο αστέρι της dance μουσικής σήμερα, με 3,2 εκατομμύρια θαυμαστές στο SoundCloud. Έχει εμφανιστεί σε πάνω από 40 χώρες κι έχει παίξει όπου μπορεί να φανταστεί ο νους, π.χ. σε γέφυρες, γκαράζ αυτοκινήτων, ερήμους, fashion shows, λασπωμένα λιβάδια, ξενοδοχεία, βουνά, παραλίες, στο μουσείο Tate και στα μεγαλύτερα και καλύτερα κλαμπ και φεστιβάλ του πλανήτη. Μαζί της η ολλανδική ηλεκτρονική «υπερδύναμη» Joris Voorn, η Kim Ann Foxman, το ανήσυχο πνεύμα της ευρωπαϊκής house σκηνής Agoria και ο πάντα απρόβλεπτος Sailor & I.

9/9, Bolivar Beach Bar, Ακτή του Ηλίου, Άλιμος, 21:00, εισ.; 15-20 ευρώ

 

80 χρόνια Μάνος Λοΐζος

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου, μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον αξέχαστο δημιουργό θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Στη σκηνή θα εμφανιστούν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Μίλτος Πασχαλίδης, ενώ έντεκα εξαιρετικοί σολίστες θα αποδώσουν με την τέχνη τους τα διαφορετικά ηχοχρώματα των τραγουδιών του Μάνου Λοΐζου. Την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων έχει αναλάβει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχει η Ασπασία Στρατηγού.

7/9, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, 21:00, εισ.: 12-15 ευρώ

 

Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων

Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (Greek-Turkish Youth Orchestra-GTYO), αποτελούμενη από 60 και πλέον χαρισματικούς νέους Έλληνες και Τούρκους μουσικούς και διανύοντας τη δέκατη επιτυχημένη της χρονιά, έρχεται στην Αθήνα για μία μοναδική συναυλία. Την ορχήστρα πρόκειται να διευθύνει η ανερχόμενη μαέστρος Ζωή Ζενιώδη, οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα μαέστρος στα 10 χρόνια λειτουργίας του θεσμού. Στόχος της ορχήστρας είναι να ενώσει μουσικούς με διαφορετικές κουλτούρες, έχοντας ως κοινή γλώσσα τη φιλία, την αρμονία και τη μουσική.

8/9, Ζάππειο Μέγαρο, λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας, 20:30, είσοδος ελεύθερη

 

Στίχοιμα / Ταφ Λάθος / Twinsanity

Οι Στίχοιμα είναι ένα δυναμικό χιπ χοπ συγκρότημα που κινείται στον χώρο της εναλλακτικής underground ραπ. Δημιουργήθηκαν αρχές του 1999 στην Αθήνα και αποτελούνται από τον Βαλάντη (γνωστό και ως Xplicit) και τη Μαρίνα. Έχουν συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες όπως οι FF.C, Αρτέμης/Ευθύμης, Χρήστος Θηβαίος, Ραψωδός Φιλόλογος, Evnus, Neon, Phyrosun, Dask, Marginal, Giants, Smartie, Εξωκοσμικός, Τίνα. Ο τελευταίος τους δίσκος έχει τίτλο «Μηχανές». Μαζί τους θα εμφανιστεί ο Ταφ Λάθος (Παναγιώτης Κυριακού), μέλος των Ψυχόδραμα 07 και ιδρυτής της Bashment Records, και οι δίδυμοι αδελφοί Twinsanity.

09/09, Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι, 18:30, εισ.: 10-12 ευρώ

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Παράλιο Σήμα

Έκθεση των συμμετοχών στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό φοιτητικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό κατασκευής ενημέρωσης και πληροφόρησης στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2017, ενώ η απονομή των βραβείων και τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017. Πρόκειται για μία κατασκευή που θα λειτουργήσει ως σημείο πληροφόρησης για δράσεις και εκδηλώσεις που διεξάγονται μόνιμα, περιοδικά ή για ορισμένη χρονική διάρκεια στη Νέα Παραλία. Η κατασκευή θα τοποθετηθεί σε δύο σημεία της Νέας Παραλίας, όπου σημειώνεται στο σχέδιο, και θα πρέπει να είναι ευδιάκριτη από απόσταση.

8/9-8/10, Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου. Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00, εισ.: 3-6 ευρώ

 

Julie de Waroquier, Dreamalities

13 πολιτιστικά events που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα
Soul Storm

H Γαλλίδα καθηγήτρια Φιλοσοφίας Julie de Waroquier ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 2008. Από το 2010 έχει λάβει πολλές διακρίσεις κερδίζοντας βραβεία, ανάμεσα στα οποία το Διεθνές Βραβείο Ανερχόμενου Καλλιτέχνη. Φωτογραφίες της παρουσιάζονται τακτικά σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις. Στο τέλος το 2012 δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Dreamalities. To 2014 το βιβλίο αυτό έγινε ταινία μικρού μήκους και πήρε βραβεία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

8-21/9, Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55, Τρ.-Παρ. 15:30-21:00 & Σάβ. 11:30-14:00, είσοδος ελεύθερη

 

ΒΙΒΛΙΟ

20 χρόνια Χάρι Πότερ

Το Death Disco φιλοξενεί ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα είκοσι χρόνια ζωής του μοντέρνου μύθου Χάρι Πότερ. Ομιλίες, αφηγήσεις, musical performance, artwork, ένα αναμνηστικό δώρο και το καπέλο επιλογής συνθέτουν μια βραδιά γεμάτη «ποτερικές» εκπλήξεις. Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από ερωτήματα όπως «πόσο παιδικό είναι τελικά ένα ανάγνωσμα το οποίο θεωρείται παιδικό παραμύθι» και θα κάνει αναδρομή στις κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων. Συμμετέχουν οι Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γιώργος Χατζηκυριάκος, Μιχάλης Γεωργοστάθης, Κωνσταντίνος Καραγεωργίου και η ομάδα του, καθώς και η συγγραφέας Δέσποινα Μάντζαρη.

7/9, Death Disco, Ωγύγου 16 & Λεπενιώτου, 20:00, είσοδος ελεύθερη

 

ΠΑΡΤΙ

Season Opening Swing Night

To 6 d.o.g.s μπαίνει στη νέα σεζόν χορεύοντας σουίνγκ παρέα με όλα τα τέντιμποιζ και τέντιγκερλς αυτής της πόλης μέχρι το πρωί. Oι Jump & Jive θα διδάξουν τις πιο εντυπωσιακές σουίνγκ χορευτικές φιγούρες και θα αναλάβουν το rock’n’roll σάουντρακ της βραδιάς πριν και μετά τη συναυλία των Johnny Rumble & The Law 4000.

08/09, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, 22:00, είσοδος ελεύθερη

 

Οδηγός Θεάτρου