Μπορεί η Ισπανική Αρμάδα να μην κατάφερε να κατατροπώσει τους Άγγλους, όμως αυτή που πλέει τα τελευταία χρόνια στις απέραντες «θάλασσες» της χορευτικής μουσικής σίγουρα έχει καταφέρει να εδραιώσει τη χώρα ως μία από τις πιο επιδραστικές στον σημερινό ήχο. Ένας από τους «καπετάνιους» που ηγείται αυτής της μαζικής επίθεσης είναι αναμφίβολα ο Alberto Ruiz. Το χαμηλό προφίλ που διατηρεί έρχεται σε αντίθεση με το εκτόπισμά του στον χώρο της παραγωγής, του remixing και του DJing. Οι Dubfire, Richie Hawtin, Adam Beyer, Joseph Capriati, Solomun και Pan Pot τον τιμούν υπέρ το δέον στα sets τους. Τα remixes του θεωρούνται instant classics. Η σφραγίδα του έχει μπει σε πολύ πετυχημένες κυκλοφορίες των Suara, Transmit, Deeperfect, Elevate, Terminal M, Tronic κ.ά. Η δισκογραφική του, Stick Recordings, θεωρείται από τους γνώστες, μία από αυτές που προωθούν ό,τι πιο φρέσκο ακούγεται εκεί έξω. Κι όσο για τα DJ sets του, κυριολεκτικά «κανόνια» που θα μπορούσαν άνετα να ανατρέψουν την έκβαση της Ναυμαχίας του Γκράβελιν για τους Ισπανούς...

 

Ποιον ρόλο έπαιζε η μουσική στον τρόπο που μεγάλωσες;

Ξεκίνησα στα 14, όταν η μαμά μου μού αγόρασε δύο πικάπ και έναν μείκτη. Θυμάμαι πως το πρώτο μου βινύλιο ήταν το «Decks, EFX & 909» του Plastikman.

 

Ποιοι τρεις δίσκοι διαμόρφωσαν τη μουσική σου άποψη και το προσωπικό σου στυλ;

Όταν ήμουν μικρός άκουγα πολύ Michael Jackson. Όταν εισχώρησα στην underground μουσική σκηνή, ξεκίνησαν να με επηρεάζουν πολλοί καλλιτέχνες, από πολύ γνωστά ονόματα μέχρι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Νομίζω πως το προσωπικό μου στυλ εκφράζεται πολύ καθαρά μέσω των remixes που έκανα για το «Soulstice» της Monika Kruse, το «Flash» του Green Velvet και το «Aquatonic» του John Digweed. Και τα τρία συνοψίζουν όλα τα στοιχεία που με επηρέασαν από τη στιγμή που μπήκα στον χώρο της παραγωγής.

 

Προσπαθώ να προσφέρω στο κοινό ποιοτική και φρέσκια μουσική. Πιστεύω πως είναι πολύ καλό να δίνεις ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες, πάντα βρίσκεις πολύ καλές δουλειές που σε εκπλήσσουν.

 

— Ξεκίνησες την καριέρα σου ως DJ και αργότερα αποφάσισες να ασχοληθείς με την παραγωγή. Τι σε οδήγησε εκεί; Το αυτονόητο που ισχύει σήμερα πως όλοι οι DJs πρέπει να είναι και παραγωγοί;

Πριν χτυπήσει η κρίση την Ισπανία, ήμουν resident DJ στο club BCM στη Μαγιόρκα κι έπαιζα επίσης στο TITO’s και στο Space. Η καριέρα μου πήγαινε πολύ καλά, αλλά η κρίση άλλαξε τα πάντα στη σκηνή της χώρας. Αποφάσισα πως έπρεπε να ξαναχτίσω το όνομά μου και να επεκταθώ στην παραγωγή. Όχι, δεν πιστεύω πως όλοι οι DJs πρέπει να γίνουν παραγωγοί, υπάρχουν πολύ καλοί στο επάγγελμα που δεν γράφουν κομμάτια.

 

Alberto Ruiz: Φρέσκος ήχος και ισπανικός μουσικός αέρας για ένα βράδυ στο Steam
"Πρέπει να σε αγαπά το κοινό, να σε ακολουθεί στα clubs και στα φεστιβάλ, γιατί χωρίς κοινό είσαι ένα τίποτα..."

 

Μέσω ποιας διαδικασίας βρήκες την «καλλιτεχνική» σου φωνή; Πόσο πολύ δούλεψες για να καταλήξεις στο προσωπικό σου στυλ;

Πολύ απλά και πρακτικά. Εγκατέστησα το CUBASE 3.0 στον υπολογιστή μου και αγόρασα hardware, όπως τα Roland 303 και Roland 808. Όταν ξεκίνησα, δεν είχα ιδέα τι ήθελα να κάνω, αλλά δουλεύοντας έφτασα σε αυτό το αποτέλεσμα. Πλέον, όλα είναι ξεκάθαρα για μένα, μετά από τόσο καιρό στον χώρο.

 

Αυτήν τη στιγμή είσαι περιζήτητος και απολαμβάνεις την εκτίμηση των συναδέλφων σου. Συγχρόνως, είσαι και εξαιρετικά αγαπητός στο κοινό. Τι μετράει περισσότερο σ’ εσένα, η αγάπη του κόσμου ή ο σεβασμός των συναδέλφων, και γιατί;

Δεν μπορώ, πραγματικά, να διαλέξω κάποιο από τα δύο... Πρέπει να σε αγαπά το κοινό, να σε ακολουθεί στα clubs και στα φεστιβάλ, γιατί χωρίς κοινό είσαι ένα τίποτα, αλλά επίσης, αν δεν έχεις τον σεβασμό των συναδέλφων σου, αυτό είναι πολύ κακό για την καριέρα σου. Πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

 

Από 'κει που έχεις φτάσει σήμερα κι αν έπρεπε να διαλέξεις ένα από τα δύο, θα έλεγες ότι η επιτυχία οφείλεται πιο πολύ στην τύχη ή στη σκληρή δουλειά;

Δούλεψα πολύ σκληρά και για πολλά χρόνια ώστε να βρω τον ήχο μου και γενικά πιστεύω πως μόνο μέσω της σκληρής δουλειάς πετυχαίνεις τους στόχους σου. Στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα κι έτσι, αν δεν δουλεύεις συνεχώς, το όνομά σου θα εξαφανιστεί ταχύτατα. Πρέπει να είσαι πολύ συνεπής σε αυτό που κάνεις.

 

Είσαι ιδιοκτήτης μιας από τις πιο αξιόλογες εταιρείες που υπάρχουν, της Stick Recordings. Νιώθεις την ανάγκη να βοηθήσεις μέσα από το δικό σου label ανερχόμενους/άγνωστους παραγωγούς να φτάσουν κάπου, ενθυμούμενος τη δική σου ιστορία, ή προτιμάς να κυκλοφορείς δουλειές μεγάλων ονομάτων του χώρου;

Προσπαθώ να προσφέρω στο κοινό ποιοτική και φρέσκια μουσική. Πιστεύω πως είναι πολύ καλό να δίνεις ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες, πάντα βρίσκεις πολύ καλές δουλειές που σε εκπλήσσουν. Συγχρόνως, είναι καλό να έχεις την υποστήριξη καταξιωμένων DJs που έχουν την εμπειρία και το ταλέντο να κυκλοφορούν πολύ καλά κομμάτια.

 

Alberto Ruiz: Φρέσκος ήχος και ισπανικός μουσικός αέρας για ένα βράδυ στο Steam
"Το μόνο που θέλω για τον γιο μου είναι να έχει υγεία και να μη συναντήσει προβλήματα. Όσο για τον κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσει... αυτό δεν μπορώ να το ελέγξω".

 

Με ποιον τρόπο επηρέασε η οικονομική κρίση το club scene στην Ισπανία; Η χώρα σου έχει να επιδείξει πολλούς παραγωγούς της σκηνής που κάνουν σοβαρή καριέρα παγκόσμια. Από την πλευρά που βρίσκεστε, πώς θα μπορούσατε, ιδανικά, να βοηθήσετε την Ισπανία να επανακάμψει σε ό,τι σας αφορά (και όχι μόνο);

Μετά την κρίση, ο κόσμος έχει πολύ λιγότερα χρήματα για να πηγαίνει σε clubs και φεστιβάλ. Πολλά και σημαντικά clubs έκλεισαν, αφού το κοινό δεν πήγαινε στα πάρτι τους. Αυτήν τη στιγμή η χώρα επανακάμπτει, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς... Πιστεύω πως η σκηνή δεν θα είναι ποτέ όπως παλιά και ότι το βάρος πέφτει σ’ εμάς, τους Ισπανούς. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

 

Είσαι, πλέον, πατέρας ενός γλυκύτατου αγοριού. Ποιες αρχές θέλεις να περάσεις στον γιο σου; Σε ανησυχεί ο κόσμος στον οποίο θα μεγαλώσει;

Θέλω να του μεταδώσω τις αξίες της αγάπης, του σεβασμού και της μόρφωσης, πιστεύω πως αυτές οι τρεις είναι οι πιο βασικές και σημαντικές στη ζωή κάποιου. Το μόνο που θέλω για τον γιο μου είναι να έχει υγεία και να μη συναντήσει προβλήματα. Όσο για τον κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσει... αυτό δεν μπορώ να το ελέγξω.

 

Κάθε μέρα που περνάει είναι σαφές ότι βρίσκεσαι στην ευχάριστη θέση να σβήνεις από τη λίστα σου στόχους και όνειρα που κατακτάς. Τι έχει μείνει να κατακτηθεί σε αυτήν τη λίστα;

Το όνειρό μου είναι να μοιραστώ τη μουσική μου με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται! Είχα και έχω την ευκαιρία να παίζω μουσική σε πολλές χώρες, σε πολλά clubs και φεστιβάλ. Όλοι εμείς οι καλλιτέχνες θέλουμε να παίζουμε σε κεντρικές σκηνές, σε ακόμα μεγαλύτερα φεστιβάλ, σε ακόμα περισσότερο κόσμο!

 

Info: Ο Alberto Ruiz θα βρίσκεται στο Steam Athens το Σάββατο 19 Νοεμβρίου.