Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών θα ηχογραφήσει τα δύο χαμένα έργα του Νίκου Σκαλκώτα

Λίγο μετά την παρουσίαση των νεοανακαλυφθέντων έργων του συνθέτη στο Μέγαρο Μουσικής, η ορχήστρα προχωρά στην πρώτη παγκόσμια ηχογράφησή τους

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών είναι μια νέα συµφωνική ορχήστρα που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2016 με σκοπό να παρουσιάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τον θησαυρό της νεοελληνικής έντεχνης µουσικής δηµιουργίας, η οποία µέχρι σήµερα δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει.


Η ορχήστρα, που έχει θέσει ως κύριο στόχο να εκτελεί, να ηχογραφεί και να προβάλλει τη µουσική που δηµιουργήθηκε κατά τον 19ο, τον 20ό και 21ο αιώνα από Έλληνες συνθέτες, προχωρεί στην ηχογράφηση και έκδοση του δεύτερου ψηφιακού της δίσκου.


Έχοντας ήδη εκτελέσει στο Μέγαρο Μουσικής τα δύο χαμένα έργα του Νίκου Σκαλκώτα, που πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 1930 στο Βερολίνο και εντοπίστηκαν στη Νέα Υόρκη, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, προχωρά πλέον στην ηχογράφησή τους, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Βύρωνα Φιδετζή.


Η ηχογράφηση, που γίνεται με τη συνδρομή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης σουηδική δισκογραφική εταιρία BIS, περιλαμβάνει τη «Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα» και το «Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα». Επίσης, θα ηχογραφηθούν για πρώτη φορά τα «Δύο Εμβατήρια» και οι «9 Ελληνικοί Χοροί για το Λύκειο των Ελληνίδων», έργα της ύστερης περιόδου του Συνθέτη (1945-1949).


Τα έργα αυτά, μαζί με τη «Μικρή Συμφωνία» ή «Συμφωνιέτα», την οποία η Φιλαρμόνια έχει ήδη ηχογραφήσει από τον Σεπτέμβριο του 2017, θα συμπεριληφθούν στο CD αποκλειστικά με έργα Νίκου Σκαλκώτα σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση, που θα εκδοθεί σύντομα από την εταιρία BIS, με την οποία η Φιλαρμόνια έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φιλαρμόνια έχει ήδη προχωρήσει σε ιδιωτική έκδοση σε CD της «Συμφωνίας σε λα ελάσσονα», έργου 12, του Βασίλη Καλαφάτη (1869-1942), επίσης σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση. Το CD θα διατίθεται από 1ης Μαρτίου 2018 δωρεάν στους φίλους της ορχήστρας και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της μέσω της ιστοσελίδας της για την παραλαβή του.