Η συγγραφέας του «Λίγη Ζωή», Χάνια Γιαναγκιχάρα, έρχεται στη Στέγη

Με μια συζήτηση με τον συγγραφέα Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, η νέα σταρ του αμερικανικού μυθιστορήματος συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό

H Χάνια Γιαναγκιχάρα, η νέα σταρ του αμερικανικού μυθιστορήματος που αιχμαλωτίζει στα βιβλία της τη ζωή με μια σπάνια ευθύτητα, καταφτάνει στις 4 Ιουνίου στην Αθήνα, προσκεκλημένη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για να συζητήσει με τον συγγραφέα Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη.  

 

Χρειάστηκαν μόλις δύο μυθιστορήματα για τη Γιαναγκιχάρα προκειμένου να τραβήξει την προσοχή της λογοτεχνικής κοινότητας των ΗΠΑ. Το πρώτο, που το ολοκλήρωσε σε 18 χρόνια, ήταν το «The People in the Trees», που συγκαταλέχθηκε στις καλύτερες εκδόσεις του 2013.

 

Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το A Little Life (Λίγη Ζωή), το οποίο την εγκαθίδρυσε στην ελίτ των σύγχρονων Αμερικανών συγγραφέων, σύμφωνα και με την πάντα φειδωλή στην κριτική της Wall Street Journal. Το βιβλίο αυτό το έγραψε σε μόλις 18 μήνες, καθώς όπως παρατηρεί η 40χρονη συγγραφέας «η ζωή στο σύνολό της είναι μικρή».

 

Κόρη ενός ερευνητή αιματολόγου-ογκολόγου και Χαβανέζα σε βάθος τεσσάρων γενεών, η Χάνια Γιαναγκιχάρα γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και μεγάλωσε σε διάφορες πόλεις, ακολουθώντας τον πατέρα της στις μετακινήσεις του.

 

Απόφοιτη του Smith College της Μασαχουσέτης –το οποίο επέλεξε επειδή είχε φοιτήσει εκεί η Sylvia Plath–, άρχισε να ξεδιπλώνει το συγγραφικό ταλέντο της ως δημοσιογράφος. Σήμερα, εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη και παρά την παγκόσμια αναγνώρισή της, διατηρεί την πρωινή δουλειά της στο περιοδικό T των New York Times. 

 

Η πρώτη επαφή της με την τέχνη έγινε, ωστόσο, μέσα από τη ζωγραφική, όταν σε παιδική ηλικία ξεκίνησε να φιλοτεχνεί πορτρέτα, αντλώντας έμπνευση από τον πιο απροσδόκητο τόπο που μπορεί να βρεθεί ένα παιδί: ένα νεκροτομείο. Ο πατέρας της τής είχε εξασφαλίσει την είσοδο στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, προκειμένου να βοηθήσει τη μελέτη της πάνω στο ανθρώπινο σώμα. 

 

Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο που και τα δύο βιβλία της αντλούν το θέμα τους από περιστατικά σωματικής κακοποίησης. Στο «The People in the Trees», η Γιαναγκιχάρα αφηγείται την ιστορία ενός διακεκριμένου ανθρωπολόγου, που στο τέλος της καριέρας του κατηγορείται για τον βιασμό νεαρών αγοριών.

 

Στο «A Little Life», από την άλλη, καταγράφει το χρονικό ενηλικίωσης τεσσάρων φίλων, ο ένας εκ των οποίων, καταξιωμένος δικηγόρος της Νέας Υόρκης πλέον, υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ως παιδί.

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο «Λέξεις & Σκέψεις» που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς και στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

 

Το βιβλίο της Hanya Yanagihara «Λίγη ζωή», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και έχει αγαπηθεί από τους Έλληνες αναγνώστες, θα διατίθεται προς πώληση στον χώρο της εκδήλωσης κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Μετά τη συζήτηση η συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

 

Info:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή

Συγγρού 107, Αθήνα.

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, 19:00

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.
Η συζήτηση θα έχει παράλληλη διερμηνεία και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Οι συζητήσεις των κύκλων «Λέξεις & Σκέψεις» αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr. Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.