Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνεχίζει τους μουσικούς της περιπάτους στα μουσεία

Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το Πολεμικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και το Βυζαντινό Μουσείο μας περιμένουν.

Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία VI - Αμερικανική μουσική του 20ού και 21ου αιώνα για τρομπόνι και πιάνο

Στις αρχές του 20ού αιώνα, Αμερικανοί τρομπονίστες αναζητούν ρεπερτόριο και νέες συνθέσεις, με σκοπό την ανάδειξη του οργάνου τους. «Παγκανίνι του τρομπονιού» είχε χαρακτηριστεί ο Άρτουρ Πράιορ, που εξέλιξε την τεχνική του οργάνου τόσο, ώστε να θεωρηθεί σταθμός για τα χάλκινα πνευστά παγκοσμίως. Η ΚΟΑ υπόσχεται ότι η συναυλία θα μας εμπλουτίσει με εικόνες, αισθήσεις, ακόμα και εκπλήξεις από τη σημαντική αυτή εποχή, αφού τα επιλεγμένα έργα είναι από συνθέτες τρομπονίστες για...τρομπονίστες!

Μουσείο Μπενάκη, Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Κριεζώτου 3, Αθήνα. Τηλέφωνα: 210 3615702, 210 3630818

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, 20:30

Στις 19:30, μία ώρα προ της έναρξης της συναυλίας, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Μουσείο, για περιορισμένο αριθμό ατόμων (έως 35 άτομα). Για τη συμμετοχή σας στην ξενάγηση θα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε κράτηση στο Μουσείο, τηλέφωνο 210 3671 014, Δευτέρα-Πέμπτη, 10.00 – 14.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η παρακολούθηση της συναυλίας και η συμμετοχή στην ξενάγηση είναι ελεύθερη με την προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο.

Αντίτιμο εισιτηρίου: 9 ευρώ.

 

Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία VII - Δώδεκα (12)

Το «12» αποτελεί την ηχητική αποτύπωση των μηνών του χρόνου με αφετηρία εικόνες και στιγμιότυπα που χαρακτηρίζουν τον καθέναν από αυτούς. Ξεδιπλώνεται μέσα από μινιμαλιστικές φόρμες και επαναλαμβανόμενα μοτίβα χρησιμοποιώντας τα γήινα ηχοχρώματα του πιάνου, του κόρνου, των εγχόρδων, των κιθαριστικών αρπισμών και των κρουστών, ισορροπώντας ανάμεσα στα τοπία της κινηματογραφικής και την ηλεκτρονική υφή της πειραματικής μουσικής. Ηχογραφημένο τον Ιούλιο του 2015, αποτελεί τον τρίτο από τους τέσσερις δίσκους της βραβευμένης συνθέτιδας και τραγουδοποιού Νεφέλης Λιούτα.

Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Ριζάρη 2, Αθήνα. Τηλέφωνα: 210 7252974-6

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, 19:30

Η παρακολούθηση της συναυλίας είναι ελεύθερη με την προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο. Αντίτιμο εισιτηρίου: 4 και 2 ευρώ (μειωμένο)

 

Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία VIII - Παράλληλοι κόσμοι

Τόσο ο Μπετόβεν όσο και ο Μπάρτοκ βρήκαν στο κουαρτέτο εγχόρδων ένα ιδανικό όχημα για να εκφράσουν τις πιο τολμηρές ιδέες τους και να «δοκιμάσουν» τα όρια των εκφραστικών τους μέσων. Με τα Κουαρτέτα τους άνοιξαν νέες οδούς, όχι μόνο για το συγκεκριμένο είδος αλλά για τη μουσική γενικότερα. Με δύο εξ αυτών -από τα πλέον ρηξικέλευθα και μεγαλειώδη- θα αναμετρηθεί το πάντα δραστήριο και τολμηρό Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών.

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι. Τηλέφωνο: 210 3671000

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, 20:30

Στις 19:30, μία ώρα προ της έναρξης της συναυλίας, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Μουσείο.

Η παρακολούθηση της συναυλίας και η συμμετοχή στην ξενάγηση είναι ελεύθερη με την προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο.

Αντίτιμο εισιτηρίου: 9 ευρώ.

 

Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία IX - Το Μηδέν και το Άπειρο

Το «Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου», γραμμένο από τον Μεσσιάν το 1940-41 σε συνθήκες κράτησης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αποτελεί ένα από τα εμβληματικά έργα του 20ού αιώνα. Κατά τον συνθέτη, η κινητήρια δύναμη, που οδηγεί τον άνθρωπο από την άβυσσο του εγκλεισμού στην απελευθέρωση του πνεύματος, δεν είναι άλλη από την πίστη και την ελπίδα. Μέσα από αυτό το πρίσμα, το έργο του Μεσσιάν πλαισιώνεται με κείμενα παρμένα από το συγκλονιστικό ντοκουμέντο εγκλεισμού του Ηλία Βενέζη «Το Νούμερο 31328» και από την Αποκάλυψη, εδάφια της οποίας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης του Κουαρτέτου.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7231570

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, 18:30

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις (έως 120 άτομα).