Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας εκτός από χαριτωμένο είναι και δείκτης ευφυΐας, υποστηρίζει νέα έρευνα

Δεν υπάρχει τίποτα παρανοϊκό στο να μιλάμε στα ζώα, ούτε καν στο να έχουμε «βαφτίσει» τα φυτά μας, το αυτοκίνητό μας και άλλα αντικείμενα

Το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας εκτός από χαριτωμένο είναι και δείκτης ευφυΐας, υποστηρίζει νέα έρευνα

Τα κατοικίδια είναι εξαιρετικοί ακροατές, ενδεχομένως οι καλύτεροι που θα μπορούσε να βρει κανείς- όσοι έχουν γάτα, σκύλο ή οποιοδήποτε άλλο ζωάκι στο σπίτι τους και μιλούν συχνά πυκνά μαζί τους, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Πόσο φυσιολογικό είναι όμως όλο αυτό και τι κρύβει κατά βάθος; Μια νέα έρευνα έρχεται να «απενοχοποιήσει» εντελώς την συγκεκριμένη τάση/ συνήθεια που έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες ζώων, υποστηρίζοντας πως το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας εκτός από χαριτωμένο είναι και δείκτης ευφυΐας.

Ο Nicholas Epley, καθηγητής Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και επικεφαλής της έρευνας, διαπίστωσε πως η συνομιλία με τα κατοικίδια είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν να τους αποδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια προσπαθούμε να κάνουμε τα κατοικίδιά μας να μοιάζουν περισσότερο με εμάς. 

Όπως λέει, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τείνει να σταματά όλη αυτή τη διαδικασία του να δίνει ανθρώπινη διάσταση σε κάποιο κατοικίδιο από φόβο πως μπορεί να δείχνει μέχρι και τρελός στα μάτια των άλλων. «Ιστορικά, το να αποδίδουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε κάτι, έχει χαρακτηριστεί δείγμα παιδικότητας ή ηλιθιότητας, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φυσικό υποπροϊόν της τάσης που κάνει τον άνθρωπο μοναδικά έξυπνο σε αυτόν τον πλανήτη», λέει ο ίδιος, σημειώνοντας πως ουσιαστικά η ανάγκη για όλο αυτό είναι ο τρόπος μας να χρησιμοποιούμε τα όρια της νοημοσύνης μας, κάτι που μας διαχωρίζει πρακτικά από τα υπόλοιπα πλάσματα. «Κανένα άλλο είδος δεν έχει αυτήν την τάση», τονίζει ο Epley. 

Βέβαια όπως σημειώνει, η τάση δεν σταματά στα κατοικίδια αλλά επεκτείνεται και σε αντικείμενα. «Συχνά βαφτίζουμε αντικείμενα όπως αυτοκίνητα, μουσικά όργανα, βάρκες, φωτογραφικές μηχανές, φυτά- πράγματα με τα οποία έχουμε αναπτύξει ειδική σχέση και θεωρούμε προέκταση της ίδιας μας της ταυτότητας», σχολιάζει. 

Συμπερασματικά, σταματήστε να νιώθετε ένοχοι (αν νιώθετε) μιλώντας στο σκύλο, σε μια γλάστρα ή επειδή αποκαλείτε το αυτοκίνητό σας κάπως- δεν σημαίνει πως είστε τρελοί. Κάθε άλλο, σημαίνει πως είσαι ευφυέστατοι.