Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πολυβιταμίνες και ανοσοποιητικό σύστημα

O πολυδύναμος σύμμαχος για υγεία και ευεξία.

Πολυβιταμίνες και ανοσοποιητικό σύστημα

«Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου» έλεγε ο Ιπποκράτης και πάνω σε αυτήν τη φράση στηρίχτηκε η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής που αποτελεί διεθνώς «διαβατήριο» υγείας. Ωστόσο, παρότι το μυστικό για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και κατ' επέκταση για γερό ανοσοποιητικό σύστημα κρύβεται στο πιάτο μας, δεν είναι πάντοτε εύκολο να τρεφόμαστε υγιεινά, ούτε είναι εφικτό να προσλαμβάνουμε μέσα από ένα γεύμα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να καταπολεμά με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα κάθε εισβολή από παθογόνους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, η καραντίνα μάς ανάγκασε να ανακαλύψουμε τον μάγειρα και τη μαγείρισσα που κρύβουμε μέσα μας και να διαπιστώσουμε στην πράξη πως το να τρώμε σπιτικό φαγητό δεν είναι μόνο περισσότερο απολαυστικό και δημιουργικό αλλά και πιο υγιεινό.

Τα συστατικά που κυρίως χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει την άμυνά του είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D, το σελήνιο, το χρώμιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Όμως η καραντίνα τελείωσε, επιστρέψαμε στο γραφείο και η ζωή μπήκε ξανά στη ρουτίνα μιας νέας κανονικότητας που δεν μας αφήνει πάντα χρόνο για δημιουργική μαγειρική. Αναγκαζόμαστε να τρώμε στο πόδι απλά ή έτοιμα γεύματα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Είναι σε όλους γνωστό πως για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C πρέπει να φάμε ή να στύψουμε και να πιούμε πολλά πορτοκάλια. Γι' αυτό, λοιπόν, στη ζωή των ενηλίκων αλλά και των παιδιών μπαίνουν οι πολυβιταμίνες, που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες και διασφαλίζουν τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα συστατικά που κυρίως χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύσει την άμυνά του είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη D, το σελήνιο, το χρώμιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Στην εύλογη ερώτηση τι χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε μια ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα, η απάντηση, που προκύπτει από τις έρευνες του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, είναι πως το 60-70% του πληθυσμού στην πατρίδα μας έχει σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, με το πρόβλημα να εντείνεται στους μεσήλικους και στους ηλικιωμένους, δηλαδή σε εκείνες τις ηλικιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες σε όλες τις λοιμώξεις και στη λοίμωξη Covid-19.

Η βιταμίνη D, πέρα από απαραίτητο συστατικό για μυοσκελετική υγεία, αποτελεί και κρυφό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος, με έρευνες που έγιναν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας να φανερώνουν ότι οι άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης D κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα από τον νέο κορωνοϊό. Ελιξίρια για το χτίσιμο γερού ανοσοποιητικού αποτελούν, επίσης, το σελήνιο, που απαντά κυρίως στα φιστίκια, αλλά και ο ψευδάργυρος, καλή πηγή του οποίου είναι τα θαλασσινά. Οι δύο αυτές κατηγορίες τροφίμων δεν περιλαμβάνονται πάντα στο μενού μας, γι' αυτό οι πολυβιταμίνες συμπληρώνουν ιδανικά ένα πρόγραμμα διατροφής.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ