Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βloode: Η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα

Το μέλος των Bloode Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος, μας εξηγεί γιατί πρέπει να γίνουμε όλοι εθελοντές αιμοδότες.

Βloode: Η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα

— Τι είναι το Bloode;

Το Bloode είναι η πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.bloode.org) στην οποία μπορεί να εγγραφεί εύκολα όποιος ενδιαφέρεται για την εθελοντική αιμοδοσία. Από εκεί μπορεί να ενημερώνεται, να γνωρίζει νέους εθελοντές και, αν χρειαστεί, να αναζητήσει την βοήθεια των εθελοντών αιμοδοτών με το πάτημα ενός κλικ.

— Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Η αρχική ιδέα του Bloode δημιουργήθηκε όταν οι δύο ιδρύτριες του, η Ναταλία Κρίτσαλη και Ναταλία Μπουγαδέλλη, ήταν ακόμα στο γυμνάσιο. Η γιαγιά της Ναταλίας Μπουγαδέλλη ήταν βαριά άρρωστη, καθώς έπασχε από μια αυτοάνοση διαταραχή, και είχε ανάγκη από συνεχείς μεταγγίσεις αίματος. Εκείνη την εποχή ήταν στη Λήμνο, ένα νησί στο Βόρειο Αιγαίο, όπου το τοπικό νοσοκομείο δεν είχε μια σταθερή τράπεζα αίματος. Στην αρχή η Ναταλία και η οικογένειά της χρησιμοποίησαν όλους τους διαθέσιμους πόρους, αλλά γρήγορα το αίμα που προσφερόταν από τους φίλους και τους συγγενείς απλά δεν ήταν αρκετό! Η κατάσταση γινόταν πολύ κουραστική, τόσο για την γιαγιά της Ναταλίας, όσο και τους αγαπημένους της. Τέλος, μετά την ταπεινωτική διαδικασία της αναζήτησης για αίμα, το πρόβλημα ευτυχώς λύθηκε, καθώς έστω και την ύστατη στιγμή, βρέθηκε λίγο αίμα. Το περιστατικό αυτό ήταν το έναυσμα για την ιδέα του Bloode και τα δύο κορίτσια ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αίματος στην Ελλάδα και να καταστεί το σύστημα αιμοδοσίας πιο φιλικό και λιγότερο αγχωτικό, τόσο για τους ασθενείς και τους συγγενείς. Λίγο αργότερα, ο Παναγιώτης Σφήκας και Γιώργος Σταυρόπουλος εντάχθηκαν στην ομάδα του Bloode, προσφέροντας τις δεξιότητές τους στο Μάρκετινγκ και την Πληροφορική αντίστοιχα.

Βασικός μας στόχος είναι να αφυπνίσουμε τον κόσμο, να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ειδικότερα τους νέους.

— Είναι πιο ευαισθητοποιημένος πια ο κόσμος σχετικά με την αιμοδοσία;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταφέρει να αγγίξουμε όλους όσους θα θέλαμε. Οι αριθμοί μας, όμως, αυξάνονται σταθερά και καθημερινά. Λαμβάνουμε μηνύματα από ανθρώπους που άκουσαν για εμάς και θέλουν να βοηθήσουν. Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα απ' ό,τι ο καθένας μόνος του κι αυτό φαίνεται να το καταλαβαίνει ο κόσμος.

— Γιατί δεν δίνουν όλοι οι άνθρωποι, και κυρίως οι νέοι, αίμα;

Στις αρχικές μας προσπάθειες, όταν ακόμα αναζητούσαμε βασικές πληροφορίες, αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα. Αποδείχθηκε, τελικά, ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν αίμα διότι απλώς δεν γνωρίζουν τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει. Από κει και πέρα, η εθελοντική αιμοδοσία, όπως και πολλές άλλες ελλείψεις στην ελληνική κοινωνία, είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας. Γι' αυτό λέμε ότι στους στόχους μας δεν είναι η συλλογή αίματος μόνο, αλλά κυρίως η αφύπνιση της εθελοντικής συνείδησης, ειδικότερα των νέων. Εκτός, όμως, από θέμα παιδείας, είναι και θέμα υγείας καθώς η αιμοδοσία δρα ευεργετικά για το σώμα. Υπάρχουν ακόμα πανεπιστημιακές έρευνες που συνδέουν τους χρόνιους εθελοντές αιμοδότες με μειωμένο ρίσκο για εφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος

— Πόσο συχνά μπορεί να δώσει κάποιος αίμα;

Οι άντρες μπορούν να δίνουν κάθε 3 μήνες, ενώ οι γυναίκες κάθε 4. Όσοι δίνουν αιμοπετάλια, μπορούν να προσφέρουν συχνότερα. Πρέπει να είσαι άνω των 18 ετών και να περάσεις έναν σύντομο έλεγχο από τον γιατρό που επιβλέπει την αιμοδοσία.

— Ποιος δεν επιτρέπεται να δώσει αίμα;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Αυτοί που αποκλείονται προσωρινά και αυτοί που αποκλείονται μόνιμα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει μια έγκυος γυναίκα ή κάποιος που ήταν άρρωστος και πήρε φάρμακα λίγες μέρες πριν από την αιμοδοσία. Στην δεύτερη κατηγορία έχουμε ανθρώπους με παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, στίγμα ή διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω ελέγχονται από τον επιβλέποντα γιατρό μέσα από ένα ερωτηματολόγιο.

— Πονάει η διαδικασία;

Θα έλεγα ότι είναι μάλλον ευχάριστη. Όλος ο πόνος είναι σε δύο τσιμπήματα. Ένα στο δάχτυλο, για να πάρουμε μια σταγόνα, ώστε να ελεγχθεί η αιμοσφαιρίνη, κι ένα ακόμα για να μπει η βελόνα στο χέρι. Στις αιμοδοσίες που οργανώνουμε εμείς φροντίζουμε να υπάρχει πάντα φιλικό κλίμα σε ένα χαρούμενο περιβάλλον. Πολλοί έχουν έρθει για να δουν τους φίλους τους και, τελικά, αποφάσισαν ότι δεν είναι και τόσο τρομακτική διαδικασία.

Θέλουμε να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε κι άλλο ως ψηφιακή κοινότητα και να φέρουμε στο προσκήνιο ανθρώπους, ιδρύματα και επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν ως φάρος για την κοινωνία, υποστηρίζοντας τα προγράμματά μας με κάθε πιθανό μέσο...

— Ποια είναι η διαδρομή του αίματος από τον δότη έως τον παραλήπτη;

Εφόσον δίνεις για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο η φιάλη αίματός σου θα αντικαταστήσει ουσιαστικά την φιάλη που θα λάβει ο άλλος. Αυτό συμβαίνει διότι το αίμα πρέπει να ελεγχθεί πριν μεταγγιστεί. Μια φιάλη αίματος μπορεί να φυλαχθεί σε ειδικά ψυγεία μέχρι 40 μέρες.

— Τι άλλες δράσεις πραγματοποιείτε;

Όπως προείπα, βασικός μας στόχος είναι να αφυπνίσουμε τον κόσμο, να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ειδικότερα τους νέους. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζουμε διάφορα προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού τα οποία λαμβάνουν στήριξη και χρηματοδότηση τόσο από ιδρύματα όσο και από επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία. Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή σχεδιάζουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδια, το οποίο θα προωθηθεί σε σχολεία εντός της Αττικής για την ενημέρωση των μαθητών ως προς την κουλτούρα του εθελοντή αιμοδότη. Ακόμα, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, 12:00-17:00, έχουμε την 7η αιμοδοσία μας στη στέγη του ΣυνΑθηνά, απέναντι απ' τη Βαρβάκειο Αγορά.

— Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;

Θέλουμε να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε κι άλλο ως ψηφιακή κοινότητα και να φέρουμε στο προσκήνιο ανθρώπους, ιδρύματα και επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν ως φάρος για την κοινωνία, υποστηρίζοντας τα προγράμματά μας με κάθε πιθανό μέσο. Αυτήν τη στιγμή αριθμούμε πάνω από 1.000 άτομα, θέλουμε όμως να προσεγγίσουμε όλους τους ήδη υπάρχοντες εθελοντές και ταυτόχρονα να εγγράψουμε νέα μέλη που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την αιμοδοσία. Ίσως το καλύτερο νέο για τα σχέδιά μας είναι ότι οι εγγραφές που γίνονται και οι συμμετοχές στις αιμοδοσίες μας στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έρχονται από το ηλικιακό γκρουπ 18-25. Παράλληλα, τα μηνύματα που λαμβάνουμε στην αναζήτηση συνεργατών μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι η εθελοντική αιμοδοσία θα γίνει επιτέλους κομμάτι της κουλτούρας του Έλληνα.

bloode.org/