Συνήθως η επιχειρηματική διάσταση ενός εστιατορίου δεν αφορά καθόλου τον επισκέπτη του, ο οποίος, λογικά, αδιαφορεί για τις back office δραστηριότητες και ενδιαφέρεται για το τι θα γευτεί, την εξυπηρέτηση που θα δεχθεί και τι θα πληρώσει. Όμως, όταν η ομάδα των ανθρώπων που στήνει έναν χώρο, από τη διοίκηση και την επιλογή του concept έως τη διακόσμηση και την ποιότητα του φαγητού, έχει δώσει με επιτυχία τις εξετάσεις της και αυτό το γνωρίζει καλά το κοινό, τότε η υπογραφή της σε μια νέα δουλειά είναι σαφώς κίνητρο για να της εμπιστευθεί κανείς τις πολύτιμες στιγμές του της διασκέδασης και χαλάρωσης γύρω από ένα τραπέζι. Τις σκέψεις αυτές κάνω πίνοντας χαλαρά το τσιπουράκι μου, συνοδεία ανάλογων μεζέδων στο «Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος» στο Νέο Φάληρο, το οποίο αποτελεί μέρος του μοναδικού για την Αθήνα
«Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος», Ζησιμοπούλου 97, Π. Φάληρο, 210 9886644
Οι all day χώροι είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον τομέα της εστίασης. Είναι απαιτητικοί σε ό,τι αφορά την τοποθεσία που οφείλει να είναι σε κεντρικό σημείο, το μέγεθός τους, τη διακόσμηση, που πρέπει να είναι συμβατή με διάφορες ώρες και διαθέσεις, το προσωπικό, που πρέπει να καλύπτει σχεδόν 20ωρη λειτουργία, και, βεβαίως, την ποικιλία αυτών που σερβίρονται, που εκκινούν από έναν απλό καφέ, προχωρούν σε πρωινό και σνακ, φτάνουν σε μεσημεριανό και βραδινό και καταλήγουν σε ποτό. Η απόλυτη ισορροπία όλων αυτών που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του χώρου είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το Baron στη Γλυφάδα, που λειτουργεί σε έναν χώρο με πολύχρονη, all day, παράδοση, αλλά πλήρως ανανεωμένο, δείχνει να έχει κερδίσει το στοίχημα της εδραίωσής του, αφού έχει αποκτήσει φανατικό κοινό που γεμίζει τη μεγάλη του σάλα όλες τις ώρες λειτουργίας του. Το άνετο περιβάλλον του, με τις διακοσμητικές παρεμβάσεις του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Χαδιού, που παίζει με το ξύλο και τις αναφορές σε νεοϋορκέζικο στυλ, σε κερδίζει εύκολα και σου δίνει την αφορμή να χαλαρώσεις.
Όμως, όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, το Baron σου αποκαλύπτει πραγματικά τη δύναμή του, αφού ό,τι δοκιμάσεις θα σου δώσει αμέσως την αίσθηση πως είναι πολλά κλικ παραπάνω απ' όσα αναμένεις από έναν all day χώρο. Η επιλογή των υλικών, η εξαιρετική παρουσίαση των πιάτων, οι καλοδουλεμένες γεύσεις, η σεμνή δημιουργικότητα και το σέρβις παραπέμπουν σε ένα εστιατόριο με αξιώσεις. Όταν, μάλιστα, δεις και το ολοκαίνουργιο, ειδικό green menu, φτιαγμένο και υπογεγραμμένο από διατροφολόγο, τότε πείθεσαι ότι εδώ το φαγητό είναι μια σοβαρή υπόθεση.
Ωστόσο, πέρα από τον πλούσιο κατάλογο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το green menu που έχει επιμεληθεί ο γνωστός διατροφολόγος Δημήτρης Πέππας. Επτά πιάτα με υλικά και συνδυασμούς με υγιεινή προσέγγιση για όσους θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους, χωρίς να στερηθούν τις νόστιμες γεύσεις. Ωραία ιδέα και τα tips για τη διατροφική αξία των πιάτων. Θα δοκιμάσεις μακαρόνια χωρίς γλουτένη με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό αλλά και μπέργκερ σολομού με κινόα και βιολογικό ψωμί. Το Baron δείχνει ότι ξέρει να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού του.
Baron, Μεταξά 30 & Ζησιμοπούλου, Γλυφάδα, 210 8940116.
Το Tomoe με την ιαπωνική κουζίνα, έπειτα από έναν χρόνο παρουσίας στα βόρεια προάστια, συνεχίζει με φρέσκες προτάσεις στο μενού. Ο γνωστός σεφ Χρόνης Δαμαλάς και η ομάδα του επιλέγουν τις καλύτερες πρώτες ύλες και προτείνουν να πάρουμε γεύση από χτένια σοτέ και μανιτάρια σιτάκε, μαριναρισμένες γαρίδες στο τηγάνι με ginger sesame paste συνοδεία ζεστού sake αλλά και το hit, που είναι το εξαιρετικής ποιότητας kobe που εισάγεται απευθείας από τη Ν. Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα εκλεκτό κρέας που στην πυρά αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη τεχνική και μας αποζημιώνει με τη μοναδική γεύση του. Το Tomoe για τις Κυριακές προτείνει και παιδικό μενού με 11 ευρώ, που θα φέρει την οικογένεια κοντά. Οι προτάσεις του μενού περιλαμβάνουν από σουσάκι με βραστή γαριδούλα ή μπουκίτσες γαριδούλας ποπκόρν μέχρι σουβλάκι κοτόπουλο με σαλτσούλα τεριγιάκι και θα μυήσουν και τα παιδιά στα γευστικά μονοπάτια της γιαπωνέζικης κουζίνας.
Τomoe, Γορτυνίας 11 & Δαγκλή, Κηφισιά, 210 8013553
Ένας παλιός καλός γνώριμος επανέρχεται στο γαστρονομικό σκηνικό της Αθήνας. Ο σεφ Jérôme Serres, βραβευμένος με 3 αστέρια Michelin, με μεγάλη θητεία σε σημαντικά αθηναϊκά εστιατόρια, υπογράφει το μενού του εστιατόριου La Suite Lounge του St.George Lycabettus, που θα τρέχει μέχρι το τέλος του 2015. H άφιξη του Jerome γίνεται και με αφορμή των 40 χρόνων λειτουργίας του ξενοδοχείου St. George Lycabettus. Το menu degustation τριών πιάτων με ένα ποτήρι σαμπάνια θα προσφέρεται στην τιμή των 40 ευρώ το άτομο για το βράδυ, ενώ το μεσημεριανό μενού με ένα ποτήρι κρασί στα 20 ευρώ το άτομο.
La Suite Lounge, Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 210 7416000