Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βέμπερ: Η ΕΕ πρέπει να τιμωρήσει τον Πούτιν για τη σύλληψη Ναβάλνι, χτυπώντας εκεί που «πονάει»

Προτείνει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στον στενό κύκλο του προέδρου

Βέμπερ: Η ΕΕ πρέπει να τιμωρήσει τον Πούτιν για τη σύλληψη Ναβάλνι, χτυπώντας εκεί που «πονάει»

Η ΕΕ πρέπει να τιμωρήσει με στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι αλλά και των χιλιάδων υποστηρικτών του, δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Χθες η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους και έκανε χρήση βίας για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας, με αίτημα την αποφυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Είναι απαράδεκτο ότι η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες συλλαμβάνοντας χιλιάδες διαδηλωτές», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν επιτρέπεται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών να το αποφύγουν αυτό για μία ακόμη φορά και να περιοριστούν σε γενικές εκκλήσεις. Η ΕΕ πρέπει να χτυπήσει εκεί που πραγματικά πονάει το σύστημα Πούτιν. Και αυτό είναι τα χρήματα», πρόσθεσε ο Βέμπερ, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να κόψει τις συναλλαγές χρημάτων από τον κλειστό κύκλο του Πούτιν.

Επιπλέον, μια απειλή για τον τερματισμό του αγωγού Nord Stream 2- που έχει στόχο τον διπλασιασμό της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία- πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι, τόνισε ο Βέμπερ.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να κάνει σχόλιο όταν ρωτήθηκε από το Reuters αν το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μετά τη σύλληψη του Ναβάλνι.

Την Πέμπτη οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο καλούν την ΕΕ να μπλοκάρει την ολοκλήρωση του Nord Stream 2, ως απάντηση στη σύλληψη του Ναβάλνι. Την ίδια ημέρα η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η θέση της για τον αγωγό δεν έχει αλλάξει, παρά την υπόθεση του 44χρονου επικριτική του Κρεμλίνου.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδίκασαν τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι ρωσικές αρχές τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ιταλίας τάχθηκαν υπέρ της επιβολής κυρώσεων.