Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Τάκις και τα "Μαγνητικά πεδία" του στο Palais de Tokyo

Μια έκθεση-φόρος τιμής για τον σπουδαίο έλληνα γλύπτη που γίνεται φέτος 90 ετών

Ο Τάκις και τα "Μαγνητικά πεδία" του στο Palais de Tokyo
Télélumieres, 1963. Archive KETE. © ADAGP (Paris)

Ο Takis γίνεται φέτος 90 ετών. Για να τιμήσουν τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη, το Palais de Tokyo στο Παρίσι και η Menil Collection στο Χιούστον οργανώνουν δυο μεγάλες εκθέσεις έργων του.

Στο Palais de Tokyo, ως φόρος τιμής στον καλλιτέχνη, θα παρουσιαστούν τα “Μαγνητικά Πεδία”, μια σειρά από τα πιο διάσημα έργα του, τα οποία κοσμούν την αψίδα της La Défense, από το 1988.  Ο Τάκης συγκαταλέγεται στους κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης στην οποία υπήρξε πρωτοπόρος, τόσο εξαιτίας των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποίησε όσο και λόγω των ιδεών που μετέδωσε.

Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως,  μέσα από διαρκή έρευνα, μελέτη και πειραματισμούς κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους ανανεωτές της γλυπτικής, βασίζοντας  την καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργικότητα στη λειτουργική χρήση των φυσικών νόμων. Το φως, αλλά και η κίνηση σε κάθε της μορφή -μηχανική, ηλεκτρομηχανική,  θερμική, μαγνητική, υδροδυναμική - είναι στοιχεία που αποτελούν βασικούς πυρήνες του έργου του. 

Η έκθεση θα συμπεριλαμβάνει πενήντα μεγάλα έργα από τα «μαγνητικά πεδία» μέχρι το "αφιέρωμα στον Κάφκα"  και τα ερωτικά χάλκινα γλυπτά του και πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση που έχει οργανωθεί από εκείνη του Jeu de Paume του 1993.

 

Ο Τάκης είναι ένας ακούραστος πειραματιστής και «διαισθητική σοφός», ο οποίος έχει προσπαθήσει να συλλάβει την κοσμική ενέργεια, συνδυάζοντας την τέχνη και την επιστήμη. Γοητευμένος από την «επιστημονική μαγεία" που βρίσκεται στο επίκεντρο των εφευρέσεων ο Τάκης αντλεί την έμπνευσή του και από την προ-σωκρατική φιλοσοφία, την Ιπποκράτειο ιατρική, και την Αρχαία Αίγυπτο.

Η έκθεση στο Palais de Tokyo θα διαρκέσει από τις 18/02/2015 - 17/05/2015.