Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η σπάνια ροκ ενέργεια και δημοφιλία των Naxatras

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αυτό το τρίο από τη Θεσσαλονίκη έχει μια δυναμική κι έναν χαρακτήρα που σπάνια συναντάς σε ελληνικό γκρουπ

Η σπάνια ροκ ενέργεια και δημοφιλία των Naxatras

Όταν οι Naxatras κυκλοφόρησαν πριν από περίπου τρία χρόνια το πρώτο τους άλμπουμ, ονομάζοντάς το απλώς «Ι», δεν περίμεναν ότι θα συγκέντρωνε γύρω στα 4 εκατομμύρια views στο YouTube.

Είναι εντυπωσιακό νούμερο για ένα ψυχεδελικό άλμπουμ γεμάτο αργόσυρτα, βαριά ριφ, ελάχιστα φωνητικά, κιθαριστικά σόλο και κομμάτια που διαρκούν πάνω από 6 λεπτά.

Την εποχή που όλοι σχεδόν ακούνε κομμάτια στο YouTube είναι πολύ δύσκολο ένα ολόκληρο άλμπουμ να έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση.

Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, αυτό το τρίο από τη Θεσσαλονίκη έχει μια δυναμική κι έναν χαρακτήρα που σπάνια συναντάς σε ελληνικό γκρουπ, ανεξαρτήτως είδους.

Σήμερα, στα 24 τους, ο Γιάννης Βαγενάς (μπάσο και φωνητικά), ο άλλος Γιάννης Κωσταντέλιας (κιθάρα) και ο Κώστας Χαριζάνης (ντραμς) έχουν ήδη τρία άλμπουμ στο ενεργητικό τους, το ένα καλύτερο από το άλλο.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2012, όταν οι δύο Γιάννηδες γνωρίστηκαν στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Συζητώντας μεταξύ τους, ανακάλυψαν ότι άκουγαν την ίδια μουσική και τα ίδια συγκροτήματα. Ο Κώστας σπουδάζει φυσιοθεραπεία και ασχολείται ημιεπαγγελματικά με το ποδόσφαιρο.

Συνέχεια πρέπει να κάνεις ένα βήμα παραπέρα για να παραμείνεις σε αυτόν το χώρο. Δεν αρκεί μόνο το ότι πήγε καλά το πρώτο άλμπουμ και τελείωσε η υπόθεση.


«Το "Naxatras" είναι μια παραλλαγή του Nakshatra της ινδικής αστρολογίας που αναφέρεται στις 27 ή 28 φάσεις της Σελήνης» εξηγεί ο Γιάννης Βαγενάς.

«Μας ενδιαφέρουν οι πολιτισμοί και οι κουλτούρες, αλλά δεν το διαλέξαμε επειδή σημαίνει κάτι σημαντικό για εμάς. Απλώς μας έκανε κλικ».


Ένα άλλο στοιχείο του γκρουπ που σου κινεί το ενδιαφέρον είναι τα εντυπωσιακά εξώφυλλά τους. Απεικονίζουν ένα tribal πρόσωπο «με εκστατικό ύφος», όπως τονίζει ο Γιάννης.

Πίσω από το artwork όλων των κυκλοφοριών κρύβεται ο Chris RW, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Χριστόφορος Τουμαζάτος.

Ο Γιάννης πιστεύει ότι το εξώφυλλο ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που έγινε viral το άλμπουμ. «Κάνει μπαμ» αναφέρει. «Βλέπεις τα χρώματά του και θέλεις να πατήσεις πάνω του για να δεις τι είναι.

Γενικά, δεν το περιμέναμε με τίποτα ότι θα γίνει τόσο viral. Ήταν μεγάλη έκπληξη. Νομίζω ότι πέσαμε σε μια πολύ καλή συγκυρία, αυτήν της ανόδου του stoner rock γενικότερα στο εξωτερικό».


«Σημαίνει κάτι αυτό το viral σε πρακτικό επίπεδο;». «Έχεις με τη μία ακροατές από πολλά μέρη του κόσμου. Βέβαια, όταν μπαίνεις κανονικά στον χώρο της μουσικής και αρχίζεις να κάνεις συναυλίες και να περιοδεύεις, καταλαβαίνεις ότι δεν μετρούν μόνο τα views, επειδή αρκετοί διοργανωτές συναυλιών και φεστιβάλ δεν κοιτάνε μόνο αυτό.

Σίγουρα είναι ένα μαξιλαράκι ασφαλείας, αλλά, από κει και πέρα, θα κερδίσεις την αναγνωρισιμότητα με συναυλίες και με άλλα άλμπουμ. Συνέχεια πρέπει να κάνεις ένα βήμα παραπέρα για να παραμείνεις σε αυτόν το χώρο. Δεν αρκεί μόνο το ότι πήγε καλά το πρώτο άλμπουμ και τελείωσε η υπόθεση».

Φωτο: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/ LIFO


Το YouTube έχει βοηθήσει πολύ την εγχώρια stoner σκηνή, κυρίως κανάλια όπως το Stoned Meadows of Doom, το πιο δημοφιλές αυτήν τη στιγμή στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, ή το 666MrDoom, που το έχει Έλληνας.

Ωστόσο, ο Γιάννης πιστεύει ότι το stoner έχει κάνει τον κύκλο του. «Έγινε το μπαμ με τους 1000mods και κάποια στιγμή όσοι έπαιζαν μουσική που βασιζόταν σε ριφ τη βάφτιζαν stoner. Αυτές οι μπάντες τράβηξαν τη σκηνή προς τα πάνω και υπήρξε χώρος για κάτι διαφορετικό, όπως αυτό που παίζουμε εμείς. Τώρα λίγο περάσε αυτή η μανία και αυτό το θεωρώ θετικό.

Ο περισσότερος κόσμος μπορεί να συνδέει τη Θεσσαλονίκη με πιο λαϊκές καταστάσεις. Από τα σπάργανά της όμως έχουν βγει μερικά από τα πιο σημαντικά ροκ συγκροτήματα της χώρας, όπως τα Μωρά στη Φωτιά και οι Τρύπες, και θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε και ανάλογη συνέχεια.

«Δεν υπάρχει μεγάλη σκηνή, αν και το κλίμα της τραβάει το stoner και την ψυχεδέλεια» τονίζει ο Γιάννης. «Είναι μετρημένες οι μπάντες που είναι ενεργές στον χώρο, αλλά υπάρχει κοινό. Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος εδώ πέρα ακούει πολλά πράγματα, metal, hip hop, ψυχεδέλεια. Είναι ανοιχτός σε πολλές και διαφορετικές μουσικές».


«Και σε σχέση με την Αθήνα;». «Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα έχετε μια τσίτα με τη μουσική. Εδώ πέρα προχωράμε πιο αργά, αλλά γίνονται πράγματα».

 

Naxatras - lll (2018) (New Full Album)

 
Οι Naxatras μόλις κυκλοφόρησαν το τρίτο τους άλμπουμ «ΙΙΙ». Θα εμφανιστούν στο Gagarin205 στις 21 Απριλίου