Παράλογες απαιτήσεις σε Αγγελία Εργασίας για γραμματέα

Facebook Twitter
16

Ο Θ. μου έστειλε το εξής:

Αγαπητέ Άρη,

κοιτάζοντας τις δημοσιευμένες αγγελίες Εργασίας στο internet για την περιοχή της Θεσσαλονίκης στο γνωστό σχετικό site skywalker.gr, είδα την αγγελία της εταιρείας Απικιάν Συσκευαστική ΑΕ για την κάλυψη της θέσης Γραμματέα Διοίκησης. Η αγγελία τονίζει ότι είναι απαραίτητο κάθε υποψήφιος να αποστείλει συμπληρωμένη μαζί με το Βιογραφικό του και μια Φόρμα Αξιολόγησης που ανοίγει κλικάροντας το σχετικό link.


Αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο -έχω ξαναδεί παρόμοιες απαιτήσεις. Εκείνο που είναι εξωφρενικό, είναι κάποια από τα πεδία που υποχρεωτικά ζητείται να συμπληρωθούν:

Έναρξη και Λήξη στρατιωτικής θητείας!

Αριθμός Ταυτότητας!

Κιλά!

Εγχειρήσεις που έχει κάνει ο υποψήφιος! 

Όνομα και επάγγελμα συζύγου!

Κατάσταση κατοικίας! 
Σε ποιό Φροντιστήριο έμαθε Ξένες Γλώσσες ο υποψήφιος! 

Μικτές & Καθαρές αποδοχές προηγούμενης θέσης!

Ποινικό Μητρώο!

 

...Ακόμη λίγο και θα ρωτούσε ύψος τραπεζικών καταθέσεων και μέγεθος στήθους (για τις γυναίκες)!

Υπενθυμίζω ότι τα παραπάνω ζητούνται και μόνο με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση, όχι σε 2ο και 3ο στάδιο προσωπικών συνεντεύξεων ή καλύτερα όταν θα έχει επιλεγεί κάποιος για τη θέση, όπου κάποια από τα παραπάνω θα μπορούσαν να ερωτηθούν...

Είναι θλιβερό να έχουν "ξεσαλώσει" τόσο κάποιοι εργοδότες βασιζόμενοι στη μεγάλη ανάγκη του κόσμου για εύρεση εργασίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Προσωπικά, αν και καλύπτω τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται, θα διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου και δεν θα κάνω αίτηση. Πόσοι όμως θα κάνουν το ίδιο;

Θα ήθελα να μπορούσα να καταγγείλω κάπου αυτήν την Εταιρεία, αλλά δυστυχώς δεν νομίζω ότι καταπατεί κάποια Διάταξη Νόμου.

Με εκτίμηση,

Θ.Μ.

Υ.Γ.: επισυνάπτω σχετικά αρχεία προς επιβεβαίωση τον παραπάνω

-----------------

Θυμάμαι πριν κάποιο καιρό που για να κάνεις αίτηση εργασίας σε εταιρία έπρεπε να στείλεις και 25 ευρώ γιατί αλλιώς δεν θα κοιτούσαν καν το βιογραφικό σου. 

Οπότε υποθέτω (έστειλα μέηλ στην εταιρία και δεν έχω λάβει απάντηση μέχρι στιγμής) ότι είναι νόμιμο το να ρωτάς κιλά και εγχειρήσεις.

Όμως είναι τελείως γελοίο το να πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσεις μικτές και καθαρές αποδοχές της προηγούμενης εργασίας. Και τα μπόνους! Δηλαδή, από πού κι ως πού;

Όνομα συζύγου; Γιατί;

Επάγγελμα συζύγου; Κατάσταση κατοικίας; Ύψος; Τι τα θέλουν όλα αυτά;

Ο φίλος που μου έστειλε τη διαμαρτυρία έχει δίκιο σ' αυτό: είναι τρελό να τα ζητάς από ανθρώπους που απλώς στέλνουν ένα βιογραφικό. Εδώ αν δουλεύει ήδη για χρόνια σε σένα κάποιος είναι άκομψο να απαιτήσεις να μάθεις πόσα έβγαζε (και μικτά και καθαρά!) από προηγούμενες δουλειές, πόσω μάλλον όταν κατά 99% δεν θα τον προσλάβεις καν! 

Περιμένουμε είτε την απάντηση της εταιρίας ή τη γνώμη κάποιου ειδικού...

(Και καθώς περιμένουμε, να ένα πολύ ωραίο κομμάτι...)

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

13 σχόλια
Σε άλλη εταιρεία ζητούσαν θρήσκευμα (και συζύγου) και εθνικότητα (και συζύγου). Έγινε καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στην ΑΠΔΠΧ, και διορθώθηκε. http://union.atheia.gr/?p=1641(Τώρα αν σταματήσανε απλά να τα ζητάνε στο βιογραφικό και τα ρωτάνε στις συνεντεύξεις, δεν ξέρω.)
Δυστυχώς το να στα ρωτά αυτά ο υποψήφιος εργοδότης είναι μάλλον εντελώς αναμενόμενο, όταν οι τράπεζες πλέον για ν'άνοίξεις λογαριασμό μόνο το χρώμα του βρακιού σου δε σε ρωτάνε ποιο είναι. Το ποινικό μητρώο στο ζητούν για να προοσληφθείς στο δημόσιο, άρα δεν είναι παράλογο να στο ζητούν και στον ιδιωτικό τομέα. Τα κιλά είναι άσχημο, αλλά το ξέρετε ότι λίγοι είναι τόσο λαρτζ εργοδοτες που να συμβιβάζονται με γραμματέα όχι μοντέλλο. Δε μ'αρέσει αλλά έτσι είναι.
"Θυμάμαι πριν κάποιο καιρό που για να κάνεις αίτηση εργασίας σε εταιρία έπρεπε να στείλεις και 25 ευρώ γιατί αλλιώς δεν θα κοιτούσαν καν το βιογραφικό σου." Αρη ζουμε σε "περιεργους καιρους", αλλα δεν υπαρχει καμια ΣΟΒΑΡΗ εταιρια σε ολοκληρο το κοσμο, που να χρεωνει για να διαβασει βιογραφικα. Αυτο δεν ειναι παρα αλλη μια "ελληνικη λαμογια" για να κανουν καποιοι "τζαμπα λεφτα" και φυσικα να μην πληρωνουν φορους. Δυστυχως, επειδη ζουμε σε "περιεργους καιρους" εχουμε ακομα να δουμε παρα πολλα "περιεργα" ακομα... Οσο για την ερωτηση... "Κατασταση κατοικιας" τι να πω;;; Συμπληρωνω το δελτιο επειδη ψαχνω να βρω εργασια ή μηπως ψαχνω να βρω interior designer για να μου φτιαξει το σπιτι;;; ... καπου τα εχω μπερδεψει... δεν μπορω να καταλαβω...
Άρχισε ήδη να κυκλοφορεί στο facebook η αγγελία και κάποιος προτείνει να μπούμε όλοι και να τρολάρουμε την εταιρία!Να στέλνουμε δηλαδή ψεύτικα βιογραφικά με χιουμοριστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις της φόρμας!!Ψηθείτε όλοι χαχαχαχαχα
"Ειδικός" εδώ.Ασφαλώς και μπορεί να την καταγγείλει στην ΑΠΔΠΧ.Και μόνο η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων (υγείας, ποινικό μητρώο κλπ), απαιτούν προηγούμενη άδεια της Αρχής, την οποία αποκλείεται να έχει δώσει για το συγκεκριμένο σκοπό, αφού εξετάζει κάθε αίτημα με βάση την αρχή της αναλογικότητας (αναγκαιότητα, καταλληλότητα και προσφορότητα προσβολής σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό - επιδιώκεται η ελάχιστη απαιτούμενη προσβολή προσωπικών δεδομένων).Είναι στις αρμοδιότητές της να απευθύνει συστάσεις, ή να εξετάζει παράπονα υποκειμένων ή τουλάχιστον να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης επεξεργασίας: http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,19052&_dad=portal&_schema=PORTAL#19 Μια καταγγελία (όχι προσφυγή, εφόσον δεν έχεις θιγεί προσωπικά) μπορεί να υποβληθεί από οποιονδήποτε πολύ εύκολα, δείτε εδώ:http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,19052&_dad=portal&_schema=PORTAL#19Ειδικά σε εργασιακά θέματα η ΑΠΔΠΧ έχει γνωμοδοτήσει πολλές φορές, δείτε εδώ: http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,125806&_dad=portal&_schema=PORTALΚαι για τα απλά δεδομένα υπάρχει πρόβλημα, αφού κάθε υποψήφιος πρακτικά "εξαναγκάζεται" να δώσει τη συγκατάθεσή του στην επεξεργασία, επομένως η συγκατάθεση δεν δίνεται ελεύθερα, άρα δεν είναι και έγκυρη. Απόσπασμα από το dpa.gr: "γίνεται δεκτό ότι η συγκατάθεση του εργαζομένου δεν είναι έγκυρη, όταν ο εργαζόμενος αδυνατεί εν τοις πράγμασι να αρνηθεί τη συγκατάθεσή του."
οτι και να πει κανείς είναι λίγο! εγώ να ρωτήσω και κάτι που πάντα το είχα απορία. το 100% και δεν υπερβάλω των αγγελιών για σέρβις στην πόλη μου ζητά αποκλειστικά και μόνο κοπέλες. Είναι νόμιμο; Ρωτάω γιατί στο εξωτερικό απ΄όσο ξέρω (μπορεί να κάνω και λάθος) αν θεωρήσεις ότι υπάρχουν βασικές υπονοιες οτι η επιλογή υποψηφίου έγινε με βάση το φύλο, θρησκεία κτλ αντί για την ικανότητα μπορείς να τους τρέξεις!
I alitheia einai oti stin Ameriki (gi auto kai ta greeklish, o upologistis pou eimai den exei ellinikous xaraktires) oles oi etaireies zitane to posa epairnes stin proigoumeni douleia sou stis online aitiseis tous, alla den to kanoun epeidi einai koutsompolides, apla theloun na kseroun peripou poio tha einai to salary expectation sou. An grapseis kapoio poso polu psilotero ap auto pou einai diatetheimenoi na dwsoun, oi pithanotites na mporoun na se 'agorasoun' ligostevoun. Vevaia stin ellada einai ligo diaforetika ta pragmata, alla to epixeirima auto exei vasi akoma kai upo autes tis sunthikes. Opote se genikes grammes to na zitane kati tetoio einai panta ligo dysaresto giati den xereis poia einai i 'swsti' apantisi, alla den einai kai entelws paralogo.Apo tin alli omws anaferoun rita oti opoiadipote erwtisi pou exei na kanei me fylo, ethnikotita, emfanisi, politikes, sexoulikes, thriskeutikes protimiseis i otidipote proswpiko zitima, einai apagorevmeni sta plaisia sugkekrimenwn nomwn kata twn diakrisewn stin apasxolisi. Opote nomizw oti oson afora sta upoloipa, ta palikaria to parakanane ligo. kai an theloun na kanoune casting gia modela, lathos epaggelma dialexan. Xalia...
1. Πρώτον και κύριον: για τη συγκεκριμένη αγγελία απαιτείται - και καλά - Βιογραφικό με ενσωματωμένη φωτογραφία και το skywalker δεν μπορεί να "σηκώσει" αρχείο τέτοιου μεγέθους (μιλάμε για "αραιογραμμένο" Βιογραφικό μιάμισης σελίδας με φωτογραφία σε μορφή .jpg και μέγεθος φωτογραφίας ταυτότητας). Ό,τι και να πούμε από 'κει και πέρα...2. Πρόσφατα με ενημέρωσε δικηγόρος ότι αν σε συνέντευξη για δουλειά σε ρωτήσουν αν είσαι παντρεμένος/-η, πόσα παιδιά έχεις και αν σκοπεύεις να παντρευτείς/γκαστρωθείς λίαν συντόμως..., μπορείς σε πρώτη φάση να μην απαντήσεις (έχεις αυτό το δικαίωμα) και σε δεύτερο χρόνο να τους τραβήξεις και ένα εξώδικο (κατ' ελάχιστον) για απόπειρα παραβίασης προσωπικών δεδομένων και τα λοιπά πώς τα λένε...Βέβαια, αυτό στο οποίο θα πατήσουν οι περισσότεροι HR-άδες, συνεντευξιαστές του πισινού και εργοδότες εν γένει, είναι ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και στις αγορές καθαυτές... όχι μόνο θα απαντήσεις αλλά θα υπογράψεις και με χέρια και με πόδια συμφωνητικό ότι δε θα μείνεις έγκυος για τα επόμενα 6 χρόνια και αν σπάσεις τη ρήτρα θα έχεις να πληρώνεις ως τον αιώνα των άπαντα. Για όσους τα θεωρούν υπερβολές αυτά..., ας ρωτήσουν τι υπέγραψε γυναίκα δικηγόρος σε μία από τις 3 μεγαλύτερες εταιρίες auditing που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα (με 3 γράμματα σε συντομογραφία και υποτίθεται, επίσης, ότι έχει και ένα από τα 3 σοβαρότερα HR πολυεθνικής στη χώρα...). Ό,τι να 'ναι! Να τους ευχηθώ τώρα κάτι που σκέφτομαι ή να τ' αφήσω να το βρουν ούτως ή άλλως μπροστά τους;;...3. Κι όμως... σε μεγάλη εταιρεία του κλάδου των FMCG που είχα πάει 22-23 χρονών για συνέντευξη, για εντελώς entry level θέση (του πισινού, δηλαδή, και με βασικό μισθό)..., με ρώτησαν τι δουλειά κάνουν οι γονείς μου κι όταν απάντησα ότι ο πατέρας μου ήταν στρατιωτικός... ο HRάς με ρώτησε: "Και δηλαδή τα μεσημέρια πώς γύριζε σπίτι;;...". Προφανώς ο τυπάς (που μαζί με τα πτυχία έπρεπε να του πάρουν και κανά σκαλπ...) ή έβλεπε πολύ Μικρούτσικο εκείνη τη δόση ή διάβαζε πολλή λογοτεχνία του αμερικανικού Νότου και περίμενε ότι θ' άκουγε περί συνδρόμων βετεράνων του Βιετνάμ και πατέρα Ορέστη Μακρή που γύριζε τα μεσημέρια απ' τα καπηλιά κι αφού μας πέρναγε οικογενειακώς ένα αστάρι βιασμό..., ολοκλήρωνε το φωσκολικό του αριστούργημα με μια τζούρα ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου...Μη συζητήσω ότι τελικά δε με πήρανε για τη θέση (θέση = βάζω προϊόντα στα ράφια) - και έχοντας περάσει ήδη 3 τεστ κι άλλες 3 συνεντεύξεις, εκ των οποίων η τελευταία με 5 Δ/ντές Τμημάτων όλους μαζί σ' ένα δωμά (7 νομά...)..., γιατί είχα τελειώσει ένα "καλό" ιδιωτικό σχολείο, λέει, και θεώρησαν, λέει, ότι με αυτό το asset στο Βιογραφικό μου θα έπρεπε να ζητάω κάτι παραπάνω απ' τη ζωή μου (όπως, ας πούμε, να με λένε Βαρδινογιάννη και να τα ζμπρώχνω σε τραγουδιάρηδες να με γκαστρώνουν... OOOOOK! Γουατέβα!)Όρεξη να 'χουμε να διηγούμαστε ιστορίες...
Καταρχήν, ειδικά η υγεία και οι τυχόν ποινικές διώξεις θεωρούνται "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα". http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,18990&_dad=portal&_schema=PORTAL. Κατα δεύτερον, και κυριότερο, η κατάσταση της υγείας ως κριτήριο πρόσληψης ή όχι συνιστά κατάφωρη διακριτική μεταχείριση οπότε θα μπορούσε ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί στο Συνήγορο του Πολίτη http://www.synigoros.gr/?i=metaxeirisi.el ή στην ειδική επιτροπή ίσης μεταχείρισης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, όλα τα υπόλοιπα ζητούμενα (πλην των κιλών -εκτός αν πας για μοντέλο- και του ιατρικού ιστορικού) είναι συνήθη δεδομένα που μια εταιρεία θέλει να γνωρίζει και δεν είναι κάτι καινούργιο ή παράλογο, πχ. θέλεις να ξέρεις τις προηγούμενες αποδοχές του υποψηφίου για να καταλάβεις εξαρχής αν μπορείς να του προσφέρεις κάποιο ανταγωνιστικό πακέτο ή πού έμαθε αγγλικά -όπως και πού σπούδασε- γιατί αξιολογείς το ίδρυμα στο οποίο φοίτησε. Ή θες να ξέρεις τι δουλειά κάνει ο σύζυγος για την περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού κλπ.
Οι κύριοι εργοδότες αλλά και οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το τυποποιημένο βιογραφικό σημείωμα Europass που έχει κατοχυρωθεί από το 2004 με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κατωχυρωθεί η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων στην ΕΕ.Περισσότερες πληροφορίες για το Europass: http://europass.cedefop.europa.eu/el/home.Ταυτόχρονα οι εργοδότες που ζητούν από τους υποψήφιους παραπάνω στοιχεία από εκείνα που είναι απολύτως απαραίτητα, ιδίως αν τα ζητούν ηλεκτρονικά, πρέπει να δίνουν και τη διαβεβαίωση ότι τηρούν τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Αλλοιώς οι υποψήφιοι μπορούν να άνουν καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (http://www.dpa.gr)