Politico: Μετά τις ταραχές, ο Μακρόν πρέπει να σταθεροποιήσει μια διαλυμένη Γαλλία

Politico: Μετά τις ταραχές, ο Μακρόν πρέπει να σταθεροποιήσει μια διαλυμένη Γαλλία Facebook Twitter
Φωτ.: MOHAMMED BADRA/EPA
0

Η Γαλλία επανέρχεται, σιγά-σιγά, στην κανονικότητα, μετά από ημέρες διαδηλώσεων μεγάλης κλίμακας για τον θάνατο του 17χρονου από αστυνομικά πυρά. Αλλά, μια μεγαλύτερη πρόκληση ελλοχεύει για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν: πώς να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα προβλήματα που αποκάλυψαν οι ταραχές, γράφει το Politico.

Ο Μακρόν κινήθηκε σε μία γκρίζα ζώνη, μεταξύ επίδειξης ενσυναίσθησης και αποστολής ενός σκληρού μηνύματος στους ταραξίες. «Πλημμύρισε» τους δρόμους με αστυνομικούς, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη βία.

Αυτό το Σαββατοκύριακο υπήρξαν λιγότερες συλλήψεις, από τις προηγούμενες νύχτες, και η αναταραχή φαίνεται να υποχωρεί, τουλάχιστον προσωρινά.

Όμως, ο θάνατος του 17χρονου έχει αναζωπυρώσει τις αντιδράσεις ως προς την αστυνομική βία και τη μεταχείριση των φυλετικών μειονοτήτων σε μια ευρύτερη, βίαιη απόρριψη των γαλλικών θεσμών.

Τη νύχτα του Σαββάτου, άγνωστοι έριξαν ένα αυτοκίνητο στο σπίτι του τοπικού δημάρχου στο L'Haÿ-les-Roses, ένα προάστιο νότια του Παρισιού, τραυματίζοντας τη σύζυγο του αξιωματούχου, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει με τα μικρά παιδιά τους.

Σε άλλα σημεία της Γαλλίας, η βία, που προκλήθηκε από τον θάνατο του εφήβου, είχε ως στόχο πολλά σύμβολα της γαλλικής δημοκρατίας: σχολεία, αστυνομικά τμήματα, βιβλιοθήκες κι άλλα δημόσια κτίρια.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν προσπάθησε να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της επίδειξης συμπόνιας και αποφασιστικότητας. Χαρακτήρισε τον πυροβολισμό του 17χρονου Ναέλ Μ. «ασυγχώρητο» και «ανεξήγητο». Αλλά, κατήγγειλε και τις ταραχές ως «απαράδεκτη χειραγώγηση του θανάτου ενός εφήβου».

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να συναντηθεί με δημάρχους από περισσότερες από 200 πόλεις που έχουν πληγεί από τα βίαια επεισόδια. Σκοπός της συνάντησης, είναι να ακούσει μαρτυρίες, επεξεργαστεί λύσεις και ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση στηρίζει τους τοπικούς αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρος θέλει να ακούσει» δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Μόνιμα σε κατάσταση κρίσης

Οι συνεχείς συνεδριάσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων είναι σημάδι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού - για άλλη μια φορά.

Μετά την κρίση με τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις την άνοιξη, η κυβέρνηση του Μακρόν βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με περισσότερες αναταράξεις.

Και η πρώτη θητεία του στην προεδρία ήταν δύσκολη, καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, την πανδημία της Covid-19 και την πανταχού παρούσα απειλή της τρομοκρατίας στη Γαλλία.

Ο Μακρόν έχει συσσωρεύσει «δύσκολες, επώδυνες καταστάσεις κρίσης» που έχουν «μπερδέψει» τον έξω κόσμο, δήλωσε ο Μπρουνό Σοτρέ, ερευνητής πολιτικής στο ινστιτούτο Sciences Po.

«Είναι σαν να είναι η Γαλλία μια χύτρα ταχύτητας, [κάθε κρίση] αποκαλύπτει εντάσεις, μια σύγκρουση στην κοινωνία, εντάσεις σχετικά με τον σεβασμό που οφείλουμε στους θεσμούς μας (...) Η χώρα μας επικαλείται συνεχώς τις δημοκρατικές αξίες, αλλά φαίνεται ότι ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού δεν αισθάνονται ότι αυτό τους αφορά» είπε.

Η έκρηξη σοκ και οργής για το θάνατο του Ναέλ, ο οποίος ήταν βορειοαφρικανικής καταγωγής, ανάγκασε, επίσης, πολλούς στη Γαλλία να κάνουν μια ενδοσκόπηση σε θέματα διακρίσεων, ενσωμάτωσης και εγκληματικότητας στα προάστια των γαλλικών πόλεων, που είναι γεμάτα μετανάστες.

Η δημόσια πίεση να εξεταστούν πιο προσεκτικά οι πρακτικές της αστυνομίας και οι ισχυρισμοί για ρατσισμό στις δυνάμεις ασφαλείας, πέρα από την επανεξέταση των κανόνων εμπλοκής, αυξάνεται. Το 2017, για παράδειγμα, δόθηκε στους αστυνομικούς το δικαίωμα να πυροβολούν σε διάφορα υποθετικά σενάρια, μεταξύ άλλων όταν ένας οδηγός αρνείται να σταματήσει και θεωρείται κίνδυνος για ζωές.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στις συνοικίες είναι δύσκολη, σε μια εποχή που η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες.

Η ανάγκη να συμφιλιώσει τη χώρα και να τηρήσει τον νόμο και την τάξη, σε μια εποχή που τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα - μετά και την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πέρυσι - δεν είναι μικρό έργο για τον Μακρόν.

Θα πρέπει να δώσει προσοχή και στην αντιπολίτευση, καθώς η εγκληματικότητα και η μετανάστευση - θέματα για τα οποία η ακροδεξιά κάνει προεκλογική εκστρατεία εδώ και καιρό - θα βρεθούν στο επίκεντρο. Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συγκρατήθηκε από το να τροφοδοτήσει μια αντιπαράθεση κατά των ταραχοποιών, αλλά ο έμπιστος υπαρχηγός της Τζόρνταν Μπαρντέλα ηγήθηκε της επίθεσης κατά των «εγκληματιών» που οφείλουν «τα πάντα στη δημοκρατία».

Οι πρόσφατες ταραχές αποκάλυψαν «αδυναμίες» που θα μπορούσαν να «ενθαρρύνουν έναν λαϊκιστικό λόγο», παραδέχτηκε η ίδια ανώνυμη πηγή. «[Η] πολιτική μας απάντηση πρέπει να είναι μια λογική απάντηση, η οποία να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή των Γάλλων». Αλλά, όπως παρατηρεί το μέσο, αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Παρίσι φλέγεται: Οι εξεγέρσεις στη Γαλλία και το ιδεολογικό αδιέξοδο του Μακρόν

Διεθνή / Το Παρίσι φλέγεται: Οι εξεγέρσεις στη Γαλλία και το ιδεολογικό αδιέξοδο του Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση έρχεται ξανά αντιμέτωπη με το δίλημμα των ημερών της: Πώς θα υπερασπιστεί το δόγμα του νόμου και της τάξης, διατηρώντας παράλληλα το κοινωνικά προοδευτικό προφίλ του κέντρου;
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Διεθνή / Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Τι συνέβη από τις 13:05 έως τις 14:02 - Φωτογραφία - ντοκουμέντο δείχνει τους τρεις φίλους να περπατούν σε στεγνό έδαφος λίγο πριν παρασυρθούν - Αγνοείται ακόμα ο 25χρονος
NEWSROOM