Όλο και περισσότεροι Κουβανοί εγκαταλείπουν τη χώρα

Όλο και περισσότεροι Κουβανοί εγκαταλείπουν τη χώρα Facebook Twitter
11

Αυξήθηκε ο αριθμός των Κουβανών που εγκαταλείπουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αβάνα.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των Κουβανών πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα έχει ανέλθει στους 39.000 ετησίως, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική έκθεση. Τόσο μεγάλο κύμα μετανάστευσης είχε να σημειωθεί, από το 1994, οπότε οι Κουβανοί εγκατέλειπαν μαζικά τη χώρα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε ξεχωριστή αναγγελία, ανακοίνωσε την επιμήκυνση του χρονικού ορίου των πράσινων καρτών που χορηγούνται στους Κουβανούς πολίτες, από έξι μήνες σε πέντε χρόνια. Αυτό τους επιτρέπει να κάνουν πολλαπλές επισκέψεις στις ΗΠΑ, μέσα σε αυτή την πενταετία, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση και να καταβάλουν το ποσό των 160 δολαρίων που προβλέπεται.  

Η έκθεση της κυβέρνησης της Κούβας, δεν αναφέρει το μέσο όρο ηλικίας των πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά όπως αναφέρει το Ρόιτερς, είναι κοινή γνώση ότι οι περισσότεροι που μεταναστεύουν είναι άτομα νέα σε ηλικία και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Η Κούβα έχει απελευθερώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Κουβανούς από τον περασμένο Ιανουάριο, κάνοντας πιο εύκολη τη μετανάστευση και τον επαναπατρισμό.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Χρυσα, επειδη προερχομαι κατα το ημισυ απο οικογενεια που εζησε στην ΕΣΣΔ μισο αιωνα, πρεπει να τονισω, οτι αυτα που ακουσα απο ανθρωπους που εζησαν εκει ηταν κατι παραπανω απο φριχτα. Σημερα ησουν εδω, αυριο ησουν σε μια στεπα να χτιζεις πολεις, σε μια φυλακη, σε βασανιστηρια, μονο και μονο γιατι καποιος που ειχε καλυτερες ακρες απο σενα στο Κομμα, δεν γουσταρε τη μουρη σου. Κι αυτα περι υγειας και μορφωσης, ισχυαν μονο για πολυ συγκεκριμενα μερη, αν οχι ατομα. Διαφορα μελη της οικογενειας μου πεθαναν εκει, απλως γιατι δεν υπηρχαν στοιχειωδεις ιατρικες υπηρεσιες. Δεν ηξερες τι θα σου ξημερωσει αυριο. Βεβαια, οι ιδιοι αυτοι ανθρωποι που μου τα διηγοντουσαν αυτα τα φρικτα, με τα χρονια εχοντας αλλα προβληματα στην Ελλαδα νοσταλγουσαν και μερικοι μαλιστα εξιδανικευαν το παρελθον τους εκει. Οχι γιατι ηταν τρελοι, αλλα γιατι ο ανθρωπος εχει εγγενη την ταση να εξιδανικευει το παρελθον του, οταν του εμφανιζονται προβληματα στο παρον. Διοτι το παρελθον το εχει καταλαβει και χωνεψει, και πιστευει πως με την προσθετη εμπειρια που εχει πια, θα καταφερνε να βρει την λυση.
κυρία μαρία θεσσαλονίκη (εγώ κρατώ τα προσχήματα και είμαι ευγενική), δεν είμαι το χρυσό σας. Δεν γράφω κουκουρούκου λογίδρια και δεν κοιμάμαι. Μάλλον εσείς και όσοι ψευτοδιανοούμενοι μιλάνε από πάνω για ιστορία κοιμάστε. Η ιστορία είναι ένα ευαίσθητο θέμα και όπως μπορεί να καταλάβει κάθε νοήμων άνθρωπος ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΤΑΙ. Ξεχνάτε ότι έχει υπάρχει ένας τεράστιος ψυχρός πόλεμος κατά τον 20ό αιώνα, ο οποίος συγκλόνισε την υφήλιο και έστρεψε τους πάντες κατά της ΕΣΣΔ; Πώς η ιστορία ερμηνεύεται από την πλευρά που συμφέρει τον εκάστοτε ιστοριογράφο; Πώς θεωρούνται περισσότερο έγκυροι κάποιοι συγγραφείς μόνο και μόνο λόγω της ιθαγένειάς τους; Γιατί με τόση προπαγάνδα που έχετε φάει στη μούρη, θα ακούσετε αυτό που σας σερβίρουν. Οι κακοί Ρώσοι που επαναστάτησαν έναντι του τσάρου, και σκότωναν του αντιφρονούντες. Ο νοήμων κόσμος που θέλει να ασχοληθεί πραγματικά και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ με την ιστορία μελετά όλους τους παράγοντες που οδήγησαν σε κάποια γεγονότα: κοινωνικούς, πολιτικούς, κοινωνιολογικούς, οικονομικούς. Δεν κάθεται να αναπαράγει ιδεολογήματα, χωρίς να φιλτράρει τα όσα λέει. Με εσάς κύριε smurfako, δεν μπορώ να ασχοληθώ. Δεν είμαι η κουκλίτσα σας και νομίζω ότι με τις αερολογίες που λέτε, υποτιμάτε την δική μας νοημοσύνη.
Εγώ δεν είδα κανέναν εδώ να κριτικάρει την επανάσταση καθ' αυτήν... Το Κράτος που αναδύθηκε με τίμημα τον ευνουχισμό της εργατικής τάξης, και το κυνήγι που εξαπέλυσε όσους διατάρασσαν την ομοφωνία που επέβαλε, και την απόλυτη εξουσία του, αυτό εγώ τουλάχιστον κριτικάρω. Από τη στιγμή που όλες οι εξουσίες ήταν στα χέρια του Κόμματος, ενός ιεροεξεταστικού Κόμματος, και οι μάζες δεν είχαν τον παραμικρό έλεγχο της πολιτικής-οικονομικής ζωής, δεν θεωρώ την ΕΣΣΔ σοσιαλιστική χώρα, γιατί σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία είναι ένα ιδεολόγημα που μόνο σύγχυση προκαλεί. Και ούτε μου είναι αρεστή μια κοινωνία, όπου υπάρχει ένα τέτοιο ολοκληρωτικό Κράτος, και ας έχω σταθερή δουλειά στο συλλογικό Αφεντικό. Δε δικαιώνω τον καπιταλισμό, αλλά σήμερα στις κοινωνίες που ζούμε, αρκετές κεκτημένες ελευθερίες μας επιτρέπουν μια σχετική ελευθερία, πράγμα που στην ΕΣΣΔ δεν υπήρχαν. Και όσων αφορά την προπαγάνδα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η πραγματική κατάσταση στην ΕΣΣΔ δε χρειαζόταν ψέματα και σάλτσες για να είναι τραγική. Η γραφειοκρατία και ο ευνουχισμός των σοβιέτ, είναι ένα γεγονός που οι ίδιοι οι μπολσεβίκοι (οι πρώτοι, όπου τα αίτια της επανάστασης ακόμα τους εμψύχωναν), είχαν καταγγείλει. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι πολιτικές διώξεις. Οι σταλινικές εκκαθαρίσεις... Όλα αυτά είναι γεγότα, και όχι προπαγάνδα. Τώρα αν η προπαγάνδα πρόσθεσαι μερικούς νεκρούς παραπάνω για μεγαλύτερο εφέ, αν οι νεκροί από τις πολιτικές διώξεις είναι λίγο λιγότεροι, αλλάζει κάτι από την ολοκληρωτική φύση του Κράτους της ΕΣΣΔ; Και Toolio, εγώ δεν "επιτίθεμαι" στους κομουνιστές εκείνους που υπερασπίζονται τις αρχές που οδήγησαν στην Επανάσταση, άλλα όσους εκθειάζουν το καθεστώς όπου αναδύθηκε. Όταν βλέπουν ως "παράδεισο" μια κοινωνία όπου εξουσιάζεται από ένα τέτοιο Κράτος. Μάλλον Χρύσα, εσύ έχεις φάει τόνους κνίτικης παραχάραξης της ιστορίας...
Αυτό πάλι που κοινωνίες-κλουβιά εξιδανικεύονται απλά και μόνο επειδή κρατικοποίησαν τα μέσα παραγωγής και σχεδιοποίησαν την οικονομία επικαλούμενοι τον λενινισμό, και από την άλλη οι υποστηριχτές τους στις "φασιστοκαπιταλιστικές" αστικές κοινωνίες, ενώ εκθειάζουν τέτοια καθεστώτα, αν μια αστική κυβέρνηση προβεί σε κάποια αυθαιρεσία ωρύονται και αφορίζουν κυβερνήσεις ως "φασιστικές", ενώ έχουν να σου αντιτείνουν ένα σορό σοφίσματα για την έλλειψη των στοιχειωδέστερων πολιτικών ελευθεριών στα """σοσιαλιστικά""" καθεστώτα. Άκουσα πριν κάτι μήνες στο ράδιο μια ανακοίνωση της κνε να κάνει λόγο για τραμπουκισμό της αστυνομίας, σχετικά με ένα περιστατικό σε ένα τυπικό έλεγχο της τροχαίας με κάτι μέλη του κόμματος και κάτι παρατράγουδα που επακολούθησαν. Έγινε λόγος για απολυταρχικοποίηση της κοινωνίας και μπλα μπλα... Πόσο οξύμωρο... Οι ίδιοι εκθειάζουν την ΕΣΣΔ και τη Β.Κορέα, εκεί όπου οι αυθαιρεσίες των αστικών καθεστώτων, είναι μπροστά στη βαρβαρότητα των καθεστώτων αυτών, σκανδαλιές νηπίου. Πόσο μάλλον σε θέματα λογοκρισίας... Εδώ αν οι διεφθαρμένοι καναλάρχες με τις πολιτικές κλίκες τους φιμώσουν έμμεσα την ελεύθερη σκέψη, θα πέσει τόνους κράξιμο, ενώ στη "μαμά" ΕΣΣΔ και σε οποιαδήποτε άλλη """σοσιαλιστική""" τυραννίδα, υπήρχε επιτροπή λογοκρισίας, όπου η αντιπολιτευτική σκέψη, μπορούσε να σου κοστίσει τη ζωή ή να σε στείλει φυλακή, με την κατηγορία του "αντεπαναστάτη".
κάτσε ένα λεπτό. Εγώ αυτή τη στιγμή ζω σε μια χώρα που δεν έχει τίποτα να μου προσφέρει. Σπουδάζω νομικά, αλλά βλέπω πως δίκιο είναι αυτό του ισχυρότερου. Κατάγομαι από οικογένεια πολύ χαμηλού εισοδήματος, και ποτέ δεν μπορούσα να έχω αυτό που ήθελα, τα στοιχειώδη. Και γιατί αυτό; Μήπως δεν εκμεταλλεύτηκα τις ευκαιρίες που μου προσφέρει ο καπιταλισμός για να ανελιχθώ κοινωνικά; Για μάθε ότι οι χώρες της ΕΣΣΔ, οι οποίες ήταν μια κόλαση πριν την επανάσταση του 17, κατάφεραν να προσφέρουν στο λαό τους μόρφωση και παιδεία, και ένα σωρό καλλιτεχνικές δημιουργίες σε εμάς τους "πολιτισμένους". Είχαν υγεία, ενώ δεν υπήρχαν ουρές ανέργων έξω από τον ΟΑΕΔ, γιατί δεν υπήρχε ανεργία. Και όλοι εσείς που μιλάτε για λογοκρισία και φίμωση και, και, και.... Σήμερα μπορώ να εκφραστώ εγώ και εσείς ελεύθερα; η τρομοκρατία του συστήματος δεν έχει όρια. Για πάρτε την απόφαση να πείτε στο αφεντικό σας θέλω αύξηση, θέλω να απεργήσω, δεν συμφωνώ μαζί σου.. ΑΠΟΛΥΣΗ!!!!! Για καταγγείλετε ένα γεγονός δημόσια (πχ πείτε τι πρακτικές εκμετάλλευσης ακολουθεί η επιχείρηση, ή ο δημόσιος τομέας όπου εργάζεστε). ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ!!! Και σκεφτείτε εν τέλει: είμαστε πραγματικά ελεύθεροι;;;;
@Chrysa1111Λοιπον επιγραμματικα διοτι θιγεται η νοημοσυνη μας:- Η μεγαλυτερη συμβολη της Ρωσικης κουλτουρας στον παγκοσμιο πολιτισμο εγινε πριν το 1917 (Τσεχωφ, Ντοστογιεφσκι, Τσαικοφσκι κτλ)- Σε ουρες δεν περιμενες εξω απ’τον ΟΑΕΔ αλλα εξω απ’τα καταστηματα, καθε ευλογημενη μερα. Τα λεφτα που εβγαζες λιγο νοημα ειχαν απο μονα τους.- Εαν ζητουσες ο,τιδηποτε (οχι απαραιτητα αυξηση διοτι οπως ειπαμε παραπανω τα χρηματα δεν ειχαν ιδαιτερο νοημα) οχι μονο σε απελυαν στο πι και φι αλλα πολυ πιθανο να ειχες και τραβηγματα με εργατικη φρουρα (λαιτ περιπτωσεις) ή και την ασφαλεια.Οποτε... ασε μας κουκλιτσα μου ...
Και το καναρίνι μες το κλουβί του έχει γεμάτη την ταΐστρα και την ποτίστρα του. Αν του ανοίξεις την πόρτα θα σε κουτσουλίσει και θα την κάνει. Αν θες σταθερή δουλειά στα μέσα παραγωγής του συλλογικού εργοδότη (Κράτος) και εξασφαλισμένη στέγη, παραχωρημένη από το Κράτος, και να ζεις σε ένα καθεστώς όπου υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου ο νόμος περί "αντεπανάστασης" μπορούσε να σε στείλει για καταναγκαστικά έργα ή ακόμη και να σου στοιχίσει τη ζωή, αν μιλούσες "πολύ" και ρωτούσες "πολλά", όπου το Κράτος είχε συγκεντρώσει την εξουσία σε βαθμό που ήταν αδιανόητος για τις αστικές κοινωνίες, όπου η λύσσα του ιεροεξεταστικού καθεστώτος κόστισε κάτι εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές (αν υποστηρίζεις τις συνωμοσιολογίες περί βρόμικης προπαγανδιστικής διάδοσης ψεμάτων. Πώς όλα αυτά περί γκουλάγκ και πολιτικών κρατούμενων είναι προπαγάνδα, η κουβέντα δε θα μας βγάλει πουθενά). Οπότε, ας έχεις σχετικά γεμάτη κοιλιά και εξασφαλισμένη στέγη, και στο διάολο η έλλειψη των στοιχειωδέστερων πολιτικών ελευθεριών, η τρομοκρατία του Κράτους, που αν αυτό που ζούμε σήμερα το λες τρομοκρατία, αν ζούσες εκεί, τι θα το έλεγες, κόλαση; Έχε ως βάλσαμο για ουτοπικά όνειρα, πως η "μαμά" ΕΣΣΔ ήταν επίγειος παράδεισος, αλλά η ιστορία άλλα μας δείχνει. Σήμερα, μπορεί να μην έχουμε πραγματική δημοκρατία, το Κράτος να είναι διεφθαρμένο, και να κουτσοεπιβιώνουμε στον καπιταλισμό, αλλά υπάρχουν ακόμα κεκτημένες ελευθερίες όπου στην ΕΣΣΔ θεωρούνταν "μικροαστικές προλήψεις". Και προτιμώ να ζω εδώ, παρά σε ένα βάρβαρο καθεστώς, με εξασφαλισμένη τροφή και στέγη. Απορώ, μορφωμένος άνθρωπος, ιστορία δεν γνωρίζεις, ή σε αφήνει αδιάφορο η ολοκληρωτική εξουσία του Κόμματος, και σου αρκεί που όλοι δουλεύαν;
Χρύσα μου κοιμάσαι ύπνο βαθύ χρυσό μου. Πρώτα-πρώτα το να μην έχεις 'τα στοιχειώδη' και να σπουδάζεις νομικά, από μόνο του, αντίφαση. Τα νομικά πού τα σπουδάζεις; στο δωρεάν Ελληνικό Πανεπιστήμιο που ακολούθησε το δωρεάν Ελληνικό σχολείο. Γιατί άμα δεν έχεις 'τα στοιχειώδη' δε πας σχολείο, όυτε κάθεσαι να γράφεις κουκουρούκου λογίδρια στο ίντερνετ. Ψάχνεις ανάμεσα σε ρίζες και σκουλήκια για φαγητό, όπως κάνουν αυτή τη στιγμή συνάνθρωποι μας στη Β. Κορέα.
Αποκλείεται, νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα θα είναι!Γίνεται να αφήνεις τον παράδεισο του σοσιαλισμού για να πηγαίνεις στην κόλαση του καπιταλισμού?Σε λίγο θα μας πείτε πως και το τοίχος του Βερολίνου δεν κτίστηκε για να μην πηδάνε οι κάτοικοι της Δυτικής Γερμανίας στην Ανατολική για να σωθούν αλλά το αντίθετο...
Η παγκοσμιοποίηση φταίει, τους έχουν αλλοτριώσει με τις ταινίες τα video games τα internets και τα youporn. Ευτυχώς εδώ είμαστε σε εγρήγορση σε ζητήματα αλλοτρίωσης χάρη στα θέματα των εκθέσεων στις πανελλήνιες και στη συνέχεια χάρη στις κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια. Ελληνική παιδεία for the win!